Προς τους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ
και το χρηματοπιστωτικό σύστημα
Οκτώβρης 2008
ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΗΣ

Απευθυνόμαστε στους συναδέλφους της Ολυμπιακής, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, του ΟΣΕ, της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, της ΕΥΔΑΠ, των Λιμανιών, γενικότερα στους εργαζόμενους των πρώην ΔΕΚΟ και του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τους καλούμε να αγκαλιάσουν , να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία για το συντονισμό της πάλης:

 Για να αντιπαλέψουμε την πολιτική της απελευθέρωσης και των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ
 Για να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τα εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα
 Για να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων ώστε οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας να γίνουν αποκλειστικά ενιαίοι κρατικοί φορείς που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.
Ο αγώνας αυτός είναι αναγκαίος , θα δώσει δύναμη στη γενικότερη πάλη των εργαζομένων στις συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που δυναμώνει την επιθετικότητα του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων για την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων.
Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες.
Η συμφωνία της ΝΔ , του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ με τη συνθήκη του Μάαστριχ που προβλέπει την ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου , των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών και του εργατικού δυναμικού, έχει ανοίξει «τους ασκούς του Αιόλου».

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προχώρησαν σχεδιασμένα στην απελευθέρωση της Ενέργειας, των Τηλεπικοινωνιών, των Μεταφορών, των Λιμανιών, της διαχείρισης και διανομής του νερού, του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Εισήγαγαν τις δημόσιες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο, πούλησαν μετοχές στους καπιταλιστές, πούλησαν δημόσιες επιχειρήσεις, και άνοιξαν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ, των ΕΛΤΑ, των Λιμανιών, της Ολυμπιακής, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, των Αεροδρομίων , των Τραπεζών κ.α
Διαμόρφωσαν το έδαφος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας μεγάλων οικονομικών ομίλων, μονοπωλίων σε στρατηγικής σημασίας τομείς και κλάδους.
Η πορεία αυτή συνδυάστηκε με την ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των εργασιακών , ασφαλιστικών, μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ.
Χτυπήθηκε το δικαίωμα στην πλήρη σταθερή εργασία και επιβλήθηκαν ελαστικές μορφές απασχόλησης (μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενοικίαση εργαζομένων κ.α).
Καθηλώθηκαν οι μισθοί, εντάθηκε η εκμετάλλευση. Ιδιαίτερα , οι νέοι και οι νέες, οι συμβασιούχοι , ζούνε πραγματικά σε συνθήκες εργασιακής βαρβαρότητας , ανασφάλειας.
Η κυβέρνηση , μετά το ξεπούλημα του ΟΤΕ στη Γερμανική πολυεθνική «Ντόιτσε Τέλεκομ», έβγαλε στο σφυρί την Ολυμπιακή και προωθεί την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ και των άλλων επιχειρήσεων , εφαρμόζοντας σχέδιο απολύσεων , μετατάξεων χιλιάδων εργαζομένων, αξιοποιώντας την αντεργατική τροπολογία που πέρασε πρόσφατα στη Βουλή.

Η πείρα που συγκεντρώσαμε αποδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες του εργοδοτικού –κυβερνητικού συνδικαλισμού , των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αλλά και της Αυτόνομης Παρέμβασης του ΣΥΝ που κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση , τάχθηκε υπέρ της «μερικής ιδιωτικοποίησης» , κάνοντας κριτική σε επιμέρους ζητήματα.
Με τις θέσεις και τη στάση τους , στη ΓΣΕΕ, στις Ομοσπονδίες αλλά και στα σωματεία, στήριξαν τη στρατηγική του κεφαλαίου, στήριξαν τις αναδιαρθρώσεις και άναψαν το πράσινο φως για να περάσει η πολιτική της απελευθέρωσης και των ιδιωτικοποιήσεων , στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
Συμφώνησαν με τα λεγόμενα προγράμματα εξυγίανσης , τις λεγόμενες εθελούσιες αποχωρήσεις-απολύσεις, την ανατροπή εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
 Οι ταξικές δυνάμεις που αγωνίζονται μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, αντιπάλεψαν από την πρώτη στιγμή τις αποφάσεις της Ε.Ε και του δικομματισμού διεκδικώντας «καμία μετοχή στους ιδιώτες»
Υπερασπίστηκαν , υπερασπίζονται αποφασιστικά τα δικαιώματα των εργαζομένων

Καλούμε τους συναδέλφους μας να ξεπεράσουν δισταγμούς , να βγάλουν συμπεράσματα και να συναντηθούμε στους νέους αγώνες.
Καλούμε τις λαϊκές δυνάμεις να καταδικάσουν την προσπάθεια διαίρεσης των εργαζομένων, τη δημαγωγία των «υπογείων» και των «ρετιρέ» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ακολουθώντας το γνωστό δρόμο του ΠΑΣΟΚ.
Καλούμε τις λαϊκές δυνάμεις να απορρίψουν την κυβερνητική ψευδολογία και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κοινής δράσης με τους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ.
Η αλήθεια είναι ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δε γίνονται για να απαλλαχθεί ο λαός από τα βάρη των ελλειμμάτων. Γίνονται για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου , να επεκταθεί η δράση του και να αυξηθεί η κερδοφορία του.
Οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται και σε κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις (π.χ ΟΤΕ, ΔΕΗ, Λιμάνια, ΕΥΔΑΠ κ.α). Για τα ελλείμματα ευθύνονται οι κυβερνήσεις και το αστικό κράτος που οφείλουν δις ευρώ , όπως στην Ολυμπιακή Αεροπορία.
Ευθύνεται η πολιτική που χρησιμοποιεί χρόνια τώρα τις ΔΕΚΟ προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
Οι ιδιωτικοποιήσεις οδήγησαν στην αύξηση των τιμολογίων , στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στην ΕΥΔΑΠ και στις άλλες επιχειρήσεις, χαρατσώνοντας τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες.

Μαζική αντίσταση, διεκδίκηση των αιτημάτων μας, συντονισμένος αγώνας με προοπτική την ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού μας και όχι τα κέρδη των λίγων.

 Μέτωπο κατά της Ε.Ε και της αντιλαϊκής πολιτικής των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου , κατά της απελευθέρωσης και των ιδιωτικοποιήσεων
 Ενιαίοι αποκλειστικά κρατικοί φορείς στους στρατηγικούς τομείς των Μεταφορών, της Ενέργειας, των Τηλεπικοινωνιών, της διαχείρισης και διανομής του Νερού, του Χρηματοπιστωτικού, στα Λιμάνια, και σε όλους τους άλλους τομείς στρατηγικής σημασίας. Να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου. Κατοχύρωση της επικοινωνίας , της μεταφοράς, της ενέργειας, του νερού ως κοινωνικών αγαθών και όχι ως εμπορευμάτων.
 Φθηνές ,σύγχρονες υπηρεσίες για το λαό- Προστασία του Περιβάλλοντος
 Πλήρη σταθερή εργασία, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και των αντεργατικών , αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μείωση του εργάσιμου χρόνου και του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Μισθοί και συντάξεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Αποκλειστικά δημόσια –δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία.

Με τη δική σας στήριξη προχωράμε μπροστά.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ