Σε ένταση της επίθεσής τους με στόχο να ξεμπερδέψουν μια και καλή με το «βαρίδι» που λέγεται Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, προχωρούν συστηματικά και συντονισμένα οι τραπεζίτες, οι οποίοι το επόμενο διάστημα είναι έτοιμοι να τσεπώσουν μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της στήριξης που προσφέρουν τα πολιτικά όργανα του κεφαλαίου σε Ευρώπη και ΗΠΑ στο σύνολο των τραπεζών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση, δήθεν προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.

Αυτοί λοιπόν οι τραπεζίτες, αποθρασυμένοι και από τα διαρκή παρακάλια της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ για «κοινωνικό διάλογο και συνεργασία», επέδωσαν χτες τρεις αγωγές με τις οποίες απαιτούν να ακυρωθεί η απόφαση του ΟΜΕΔ για τη σύναψη νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2008. Στόχος τους να εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους σε ατομικές συμβάσεις, ώστε το κεφάλαιο να θέτει τους όρους που εξυπηρετούν την ανάγκη του για παραπέρα κέρδη. Οι αγωγές κατατέθηκαν από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, την Ενωση Συνεταιριστικών Τραπεζών και μια ομάδα δέκα τραπεζών (μεταξύ αυτών Εθνική, Γιούρομπανκ, Αλφα, Γενική, Αττικής, Μαρφίν και άλλες).

Αλλη μια απτή απόδειξη για το ποιοι και με ποιον τρόπο πληρώνουν σε μόνιμη βάση τις συνέπειες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, είτε σε περίοδο κρίσης, είτε όχι. Την ίδια ώρα που τσεπώνουν 28 δισ. ευρώ από τα λεφτά του λαού στο όνομα της κρίσης, οι τραπεζίτες εφορμούν στα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων επιδιώκοντας να αφαιρέσουν όσα έχουν απομείνει, προκειμένου να αυξήσουν κι άλλο την υπερκερδοφορία τους.