Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι,
Στην καπιταλιστική κρίση, στην επιθετικότητα της πλουτοκρατίας και στην αντιλαϊκή πολιτική απαντάμε με ΜΑΖΙΚΟ ΤΑΞΙΚΟ ΑΓΩΝΑ. Δυναμώνοντας την ενότητα της εργατικής τάξης, μαζικοποιώ-ντας το σωματείο μας, ισχυροποιώντας τις ταξικές δυνάμεις, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
ΟΛΟΙ στη δράση. Αποφασιστική αντίσταση & μαχητική διεκδίκηση των αιτημάτων μας.

Συνάδελφοι,
Οι αιτίες της κρίσης δεν βρίσκονται στη μία ή την άλλη διαχειριστική πολιτική, όπως ισχυρίζονται το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ & οι άλλοι υποστηριχτές του συστήματος. Οι αιτίες της κρίσης βρίσκονται στην κα-πιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, στην ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη της πλουτο-κρατίας, στην αναρχία της παραγωγής, στην χειροτέρευση της κατάστασης της εργατικής τάξης.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου μας, γνωρίζουμε καλά ποιος είναι ο ρόλος των τραπεζιτών και των εργοδοτών. Οι τραπεζίτες, έχοντας στο ένα χέρι εξασφαλισμένα τα 28 δις της κυβέρνησης, με το άλ-λο δε σταματούν να ‘’χτυπάνε’’ τους εργαζόμενους, με δεκάδες απολύσεις, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με την προσπάθεια καθιέρωσης του ενεργού-ανενεργού χρόνου εργασίας, με απλήρωτες υπερωρίες και περικοπές μισθών. Οι χιλιάδες συμβασιούχοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ζουν με τον φόβο της απόλυσης, έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με την εργοδοτική πίεση και τρομοκρατία.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου μας, γνωρίζουμε επίσης καλά τις θέσεις της ΓΣΕΕ, του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού, το ρόλο της ΟΤΟΕ και των εκάστοτε εργοδοτικών σωματείων, που δε λένε κουβέντα για τις πραγματικές αιτίες της κρίσης, για το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζο-μένων στο όνομα της διασφάλισης των κερδών των τραπεζιτών και των βιομηχάνων. Αντίθετα, έχουν βάλει το χέρι τους ώστε οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και στις συναφείς εταιρίες, αλλά και γενικότερα η εργατική τάξη και η νεολαία να βιώνουν σήμερα πιο έντονα την ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.
Είναι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι για:
• Τους αντιασφαλιστικούς νόμους που ψηφίστηκαν αυξάνοντας τα όρια ηλικίας, διαχωρίζοντας τους εργαζόμενους σε νέους και παλιούς, την εντατικοποίηση της εργασίας με την εφαρμογή συστημά-των στοχοθεσίας και μπόνους .
• Την πορεία κατάρρευσης των Ταμείων μέσα από το παίξιμο των αποθεματικών των ταμείων στο τζόγο, τις εθελούσιες εξόδους (απολύσεις) την έλλειψη προσλήψεων τις απαράδεχτες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Σήμερα που οι τραπεζίτες και το κεφάλαιο θέλει να μας φορτώσει την κρίση του στην δικιά μας πλάτη εκλιπαρούν για διάλογο, διεκδικούν ρόλο στο μοίρασμα των 28 δις, ζητάνε δίκαιη κατανομή των βαρών να πληρώσουν δηλ. οι εργαζόμενοι, αποδέχονται τις απολύσεις αρκεί να είναι πλήρως αιτι-ολογημένες, προσπαθούν να μας πείσουν για την ‘’κοινωνική ευαισθησία’’ των τραπεζιτών.
Είναι επικίνδυνοι όσοι μιλάνε για συναίνεση. Αποπροσανατολίζουν όσοι μιλούν για κρατικοποίη-ση τραπεζών και έλεγχο των επιχειρήσεων. Το μότο τους είναι ένα και μοναδικό υποταγή των εργαζο-μένων στα σχέδια που εξυπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου
Η ΝΔ, η ΕΕ, οι Σοσιαλιστικές και Φιλελεύθερες κυβερνήσεις, οι δυνάμεις του Ευρωμονόδρομου εφαρμόζουν πολιτική που δίνει τεράστια ποσά στους τραπεζίτες και τους άλλους πλουτοκράτες, παίρ-νουν μέτρα για να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες του λαού. Ετοιμάζουν νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία, την Παιδεία. Προωθούν τη λεγό-μενη εκ περιτροπής εργασία, τη μερική δουλειά.
Γινόμαστε πιο απαιτητικοί. Δυναμώνουμε το μέτωπο κατά του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυ-ξης που έχει κριτήριο τα κέρδη των λίγων. Καταδικάζουμε τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Γιατί οι εργάτες και οι εργάτριες, εμείς οι εργαζόμενοι, είμαστε αυτοί που παράγουμε τον πλούτο και έχουμε υποχρέωση να τον διεκδικήσουμε.
Το κλαδικό μας σωματείο δεν μπορεί παρά να συμπορευτεί με τα άλλα ταξικά σωμα-τεία, με τις ταξικές δυνάμεις. Είναι υποχρέωσή μας να δυναμώσουμε και να μαζικοποιή-σουμε το σωματείο μας, σε κάθε τράπεζα, σε κάθε εταιρία, προκειμένου οι εργαζόμενοι του κλάδου μας ενιαία και δυναμικά να παλέψουμε για τις ανάγκες μας ενάντια στα σκλη-ρά μέτρα και τη λιτότητα που θέλουν να μας επιβάλλουν. Να συμβάλλουμε ώστε να ανοί-ξει ο δρόμος που αντιστοιχεί στα συμφέροντά μας, που θα μας απαλλάξει από την ανερ-γία, τη φτώχεια, την ανασφάλεια, την εκμετάλλευση.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ


 Πλήρη - σταθερή εργασία. Απαγόρευση των απολύσεων. Κατάργηση των ελαστικών μορ-φών απασχόλησης, 7ωρο - 5νθήμερο - 35ωρο.
 Κατώτερο μισθό 1.400 € κατώτερο μεροκάματο 56 €. Κατώτερη σύνταξη και επίδομα ανεργίας 1.120 Ευρώ. Στήριξη όλων των ανέργων. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας σαν συντάξιμου χρόνου. Υπαλληλική αποζημίωση, πάγωμα όλων των δανείων για τους ανέργους.
 Μείωση των επιτοκίων για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Κατάργηση του ανατοκι-σμού.
 Διακοπή κάθε πλειστηριασμού και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων για χρέη στεγαστικών δανείων, για την κύρια κατοικία.
 Κατάργηση της φορολογίας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα. Αφο-ρολόγητο όριο 30.000 Ευρώ για την 4μελή λαϊκή οικογένεια.
 Δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους, συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες, απόσυρση των αποθεματικών από κάθε είδους «τζόγο», κρατική στή-ριξη και άμεση καταβολή των οφειλών στα ταμεία, 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας.

 Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
 Κρατικό πρόγραμμα οικοδόμησης ασφαλών, σύγχρονων και φθηνών λαϊκών κατοικιών. Άτοκα στεγαστικά δάνεια για νέα ζευγάρια για απόκτηση κύριας κατοικίας.
 Νομιμοποίηση των μεταναστών, ισοτιμία δικαιωμάτων.
 ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των αγώνων. Να σταματήσουν οι διώξεις των συνδικαλιστικών στελεχών στα Εμφιαλωμένα Ποτά και αλλού.



Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Α. ΜΠΑΛΟΥ Π. ΛΙΑΠΠΗ