Το σωματείο εργαζομένων Χ/Π και συναφών επιχειρήσεων Αττικής (κλαδικό σωματείο) καταγγέλλει την αντεργατική στάση της Διοίκησης της ΑΤΕ στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο κτίριο ΑΤΕ Αμαρουσίου.

Η Διοίκηση της ΑΤΕ όχι μόνο ήταν κάθετα αρνητική στην επίλυση του παραμικρού προβλήματος, αλλά αρνήθηκε ακόμα και την οποιαδήποτε συζήτηση για την εξέταση των ζητημάτων, που εμπεριστατωμένα διατύπωσαν με αίτημά τους αντιπροσωπεία συναδέλφων των τριών Διευθύνσεων, που στεγάζονται στο κτίριο.

Κινητοποίησε μηχανισμούς για να βγάλει προκλητικά τους εργαζόμενους και φταίχτες, γιατί τολμήσαμε να ζητήσουμε αιτήματα, ακόμα κι αν μερικά απ’ αυτά σχετίζονται με την υγιεινή και ασφάλεια. Προσπάθησε αποπροσανατολιστικά να μετατρέψει τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν οι εργαζόμενοι, σε δήθεν κριτική για το κτίριο. Προσπάθησε να ασκήσει πίεση μεμονωμένα σε δύο από τους συντάκτες του αιτήματος και να οδηγήσει το απλό αίτημά τους, που είναι και αίτημα της πλειοψηφίας των εργαζομένων, σε σύγκρουση. Στην πράξη αρνήθηκε το δίκαιο και νόμιμο δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν.

Είναι φανερό ότι αυτό που κυρίως ενόχλησε τη Διοίκηση της ΑΤΕ είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι συσπειρώνονται και διεκδικούν. Δεν ανέχεται να κουνιέται ούτε κουνούπι. Δεν ενδιαφέρεται αν οι εργαζόμενοι έχουν προβλήματα, της αρκεί να μην τα εκφράζουν. Τα ίδια τα προβλήματα των εργαζομένων έδειξε κυνικά ότι είναι επουσιώδες θέμα για αυτήν και την αφήνουν παγερά αδιάφορη, δεδομένου ότι μερικά από αυτά είτε δεν έχουν κόστος για την ΑΤΕ είτε προκύπτουν ως απαίτηση του νόμου.

Συνάδελφοι,
Είμαστε σε μια εποχή που οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους απαιτούν συνεχώς από τους εργαζόμενους περισσότερη εντατικοποίηση, ενώ παράλληλα προσπαθούν να μας φορτώσουν και την κρίση τους. Μας ζητούν να δεχθούμε περισσότερη δουλειά, λιγότερα λεφτά και δικαιώματα, τελικά λιγότερη ζωή. Ένα από τα όπλα τους για να κάμψουν τους εργαζόμενους είναι να κτυπήσουν το δημοκρατικό, συνδικαλιστικό δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται, να διεκδικούν, να αναφέρονται στα συνδικαλιστικά τους όργανα. Ένα από τα μέσα που εφαρμόζουν είναι οι απειλές και η τρομοκρατία.

Το κλαδικό σωματείο θα αγωνισθεί για να μην περάσουν αυτές οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Ουσιαστική δύναμη των εργαζομένων είναι η συσπείρωση και οργάνωσή τους με βάση τα κοινά συμφέροντά τους ως εργαζομένων, είναι η εργατική αλληλεγγύη και η αγωνιστική στάση τους με ταξική κατεύθυνση. Η πύκνωση των γραμμών του κλαδικού σωματείου αποτελεί πόλο αυτής της συσπείρωσης των εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.