ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 29 ΙΟΥΝΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ
Συνάδελφοι, ξεσηκωθείτε. Να παραλύσουν όλοι οι χώροι δουλειάς. Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής. Ο αγώνας είναι μονόδρομος: ή σκύβουμε το κεφάλι και μας τα παίρνουν όλα, ή αντιστεκόμαστε και υπερασπιζόμαστε τη ζωή μας

Δεν μας τρομάζουν. Ούτε με τις προβοκατόρικες ενέργειες και την επιβολή του «κράτους του τρόμου», ούτε με την νομιμότητα που μας καλούν να αποδεχθούμε. Όσο κι αν ωρύονται οι εφοπλιστές και τα τσιράκια τους στα ΜΜΕ, για την «εφαρμογή του νόμου» κατά των «παράνομων απεργών» ναυτεργατών, ξέρουμε ότι παίζουν το φασιστικό παιχνίδι του «κοινωνικού αυτοματισμού». Τα δάκρυά τους για την ταλαιπωρία των επιβατών και τους «καημένους νησιώτες» είναι υποκριτικά, γιατί αυτοί οι ίδιοι στοιβάζουν τους επιβάτες σαν ζώα στα «σαπάκια» τους, αφήνουν χωρίς βαπόρια τα νησιά όποτε γουστάρουν, αφήνουν απλήρωτους ναυτεργάτες.

Απεργούμε, γιατί θέλουμε μια αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα. Δεν δεχόμαστε την ισοπέδωση κάθε εργασιακού, ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού και κοινωνικού μας δικαιώματος, στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος». Δεν ταυτίζουμε το συμφέρον μας με το συμφέρον των μεγάλων πολυεθνικών, των τραπεζικών ομίλων, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, που θωρακίζουν τα κέρδη τους εις βάρος μας. Ξέρουμε ότι τα νέα μέτρα δεν είναι αναγκαία και δεν πρόκειται να λύσουν τα δημοσιονομικά προβλήματα. Αντίθετα, ενώ το εξωτερικό μας χρέος θα μεγαλώνει τα δικά μας μεροκάματα θα φτηναίνουν.

Συντασσόμαστε με το ΠΑΜΕ γιατί έτσι οι αγώνες μας έχουν και αποτέλεσμα και προοπτική. Προοπτική που λέει ότι η διέξοδος από την κρίση και τις συνέπειές της, για μας τους εργαζόμενους, ταυτίζεται με την πάλη για αλλαγή τάξης στην εξουσία. Υπάρχουν οι δυνατότητες για να ζει ο λαός μας καλά. Αρκεί αυτές οι δυνατότητες να μην υπονομεύονται από την ΕΕ, το ΔΝΤ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) που υπηρετούν τη λογική του ανταγωνισμού και των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια λογική που υπηρετούν τόσα χρόνια οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ, και που ακόμα και σήμερα στο όνομα δήθεν της διάσωσης τους, επιχειρούν να βάλουν ταφόπλακα στο το 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και να υπογράψουν ΣΣΕ με μηδενικές αυξήσεις.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι ο κλάδος μας θα γλυτώσει. Οι συγχωνεύσεις-εξαγορές των τραπεζών θα έχουν ως αποτέλεσμα μαζικές απολύσεις, με πρώτα θύματα τους συμβασιούχους και τις γυναίκες. Θα περιφερόμαστε σε μεγάλη ηλικία ψάχνοντας δουλειά, για να συμπληρώσουμε τα ένσημα 40 ετών εργασίας, όπως απαιτούνται με το νέο νόμο-έκτρωμα. Και με τις νέες εργασιακές σχέσεις, αφού σχεδόν ποτέ δεν θα συμπληρώνουμε 300 ένσημα το χρόνο, ο εργάσιμος βίος θα παραταθεί ακόμα και στα 70 χρόνια δουλειάς.