Συμβολική κατάληψη της ΑΤΕ

Σε συμβολική κατάληψη του τμήματος μηχανογράφησης της Αγροτικής Τράπεζας στο Μαρούσι, προχώρησαν την Παρασκευη το πρωί, μέλη του Σωματείου μας και δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Από τις 6 το πρωί, έκλεισαν συμβολικά για 3 ώρες την είσοδο του συγκεκριμένου τμήματος και στη συνέχεια, πραγματοποίησαν σύσκεψη με τους εργαζόμενους έξω από το χώρο της τράπεζας.
Η συγκεκριμένη αντίδραση ήταν η απάντηση των ταξικών δυνάμεων, δύο μέρες μετά την ανακοίνωση των αντεργατικών σχεδιασμών της Αγροτικής Τράπεζας. Πρωτοβουλία που αντιστοιχεί στις διαθέσεις των εργαζομένων, κάτι που αποτυπώθηκε στη σύσκεψη. Οι εργαζόμενοι απέρριψαν τους αντεργατικούς εργοδοτικούς σχεδιασμούς, κατήγγειλαν τα κυβερνητικά μέτρα και απαίτησαν άμεσες κινητοποιήσεις στον κλάδο.
Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκης σε συνάντηση με το επιχειρησιακό σωματείο παρουσίασε ως «αισιόδοξο» σενάριο την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας που μειώνει τουλάχιστον κατά 10% τους μισθούς, το πάγωμα των προσλήψεων, το κλείσιμο περίπου 50 καταστημάτων, την απαλλαγή θυγατρικών και άλλα. Ακόμα, αποκάλυψε πως η τρόικα ζητά να μειωθεί κατά 35% το λειτουργικό κόστος (οι μισθοί) και άλλο τόσο το ενεργητικό (η περιουσία της).
Η Αλεξάνδρα Μπαλού, πρόεδρος του Σωματείου μας, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι σε συντονισμό με τις ταξικές δυνάμεις και τα συνδικάτα, μπορούν και πρέπει να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να οργανώσουν τον αγώνα τους πιο μαζικά μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις. Κατήγγειλε τη στάση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στην Ομοσπονδία και το Σύλλογο της ΑΤΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ακόμα και σήμερα που προκλητικά ο κ. Πανταλάκης ζήτησε να συμφωνήσουμε στη μείωση του μισθού μας, αλλιώς - εκβιαστικά - θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις δημοσίου, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν έχουν προτείνει ούτε μια στάση εργασίας, δεν έχουν βγάλει ούτε μία ανακοίνωση. Ψάχνονται μόνο για το πώς θα βγουν στην κουβέντα και πώς πιθανά αύριο και μεθαύριο - κάτω από πιέσεις - θα προκηρύξουν ίσως μια κινητοποίηση που στο τέλος θα μας σύρουν να συμφωνήσουμε στο μικρότερο κακό».
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να σκύψουν το κεφάλι, κάτω από το φόβο ότι τα μνημόνια που υπογράφηκαν δεν αλλάζουν. «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πιστέψουν ότι τάχα είναι αναγκαία (σ.σ. τα μέτρα) για να βγουν η χώρα και οι τράπεζες από την κρίση», είπε χαρακτηριστικά.