ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ

Συνάδελφε, Συναδέλφισσα,

Μπροστά τη νέα γενικευμένη επίθεση που έρχεται έχουμε χρέος και ευθύνη να σηκώσουμε ανάστημα. Οι τραπεζοϋπάλληλοι δεν είναι έξω από την κεντρική πολιτική επιλογή της ΕΕ - κυβέρνησης - κεφαλαίου για ακόμα πιο φτηνούς εργαζόμενους στην υπηρεσία της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας.
Οι τραπεζίτες σχεδιασμένα προχωράνε σε μειώσεις μισθών σε όλο τον κλάδο, στην κατάργηση ΣΣΕ. Ήδη στην ΕΘΝΙΚΗ ανακοινώθηκε η προσαρμογή στο μνημόνιο στα πρότυπα της ΑΤΕ.
Περιμένουν τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις ένταξης όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα, που θα σημάνει κατάργηση κανονισμών εργασίας , ωραρίων, ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, απελευθέρωση απολύσεων.
Το κλίμα υποταγής, διάσπασης κατά τράπεζα και αυταπάτης για ατομικές λύσεις που καλλιεργεί σχεδιασμένα η ηγεσία της ΟΤΟΕ και των Επιχειρησιακών Σωματείων πρέπει να ανατραπεί .Οι αντικυβερνητικές τους κορώνες δεν κρύβουν τον εχθρικό και επικίνδυνο για τους εργαζόμενους ρόλο τους.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους εργαζόμενους εκτός από το να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις ηγεσίες και να προχωρήσουν στην ανάπτυξη των αγώνων, στην οργάνωση της πάλης στο σύνολο του κλάδου, σε συντονισμό με το σύνολο της εργατικής τάξης.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ
Το κεφαλαίο, το ΔΝΤ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ έχουν εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων μας με στόχο το φόρτωμα των βαρών της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων λαϊκών μαζών.
Όλες οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης ανεξάρτητα από το δημόσιο χρέος κάθε χώρας, επιβάλλουν αντίστοιχα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα.
Μέρα με τη μέρα οξύνονται και διευρύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα σε αυτούς που παράγουν το πλούτο και σε αυτούς που τον ιδιοποιούνται.
Οι καταθέσεις των κεφαλαιοκρατών στις ελβετικές τράπεζες ανέρχονται σε 600 δις ευρώ. Σε off-shore εταιρείες, λιμνάζουν εκατοντάδες δις ευρώ. Τα κέρδη των μεγαλύτερων εταιριών τα τελευταία 10 χρονιά είναι πάνω από 90 δις ευρώ.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι τράπεζες είχαν τεράστια κέρδη κι έχουν επεκταθεί σε πολλές χώρες έξω από την Ελλάδα. Παράλληλα έχουν προικοδοτηθεί από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα τελευταία χρονιά με πάνω από 70 δις .
Και σήμερα ακόμη σε συνθήκες κρίσης μπορεί για ορισμένες να μειώνεται η κερδοφορία, διατηρούν και πάλι όμως υψηλή κερδοφορία και συσσώρευση κεφαλαίων.
Να λοιπόν που πηγαίνει ο πλούτος που παράγουμε.
Στον αντίποδα όλων αυτών η φτώχεια για το λαό διογκώνεται η ανεργία καλπάζει, η ακρίβεια αφαιμάζει το λαϊκό εισόδημα.
Αυτές οι αντιθέσεις δημιούργησαν την καπιταλιστική κρίση της οποίας παιδιά είναι τα χρέη και τα ελλείμματα.
Το νέο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας δεν σχετίζεται με το χρέος, αλλά με την ανάγκη διασφάλισης της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.
Πίσω από τους πανηγυρισμούς κυβέρνησης και μεγαλοδημοσιογράφων για την εξασφάλιση καλύτερων όρων του δανείου κρύβονται:
Νέες μειώσεις μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα,
Σύνδεση συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής
Πλήρης ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας- νέοι φόροι
Πλήρη εμπορευματοποίηση Υγείας, Παιδείας.
Μεγάλη αύξηση στις τιμές των υπηρεσιών (ηλεκτρικό, νερό συγκοινωνίες, δημοτικά τέλη) και προϊόντων πλατιάς κατανάλωσης.


ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Συνάδελφε,
Τα τραπεζικά μονοπώλια, με τον καταλυτικό ρόλο που παίζουν στην καπιταλιστική οικονομική ανάπτυξη, συνδέονται τόσο στενά με τους βιομηχανικούς και τους εμπορικούς ομίλους που στην ουσία δεν ξεχωρίζουν.
Η οικονομική κρίση θα οδηγήσει σε νέο κύκλο συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου και στον τραπεζικό κλάδο, όπως και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Από κοντά φυσικά και ο ενεργός ρόλος του κράτους που επιταχύνει την διαδικασία αυτή.
Η «αναδιάταξη του τραπεζικού κλάδου» και ο νέος γύρος συγχωνεύσεων και εξαγορών είναι γέννημα θρέμμα της ίδιας της καπιταλιστικής ανάπτυξης, απαραίτητο στοιχείο για να διασφαλισθεί η ανταγωνιστικότητα των τραπεζικών ομίλων και του κεφαλαίου συνολικά. Οι κατευθύνσεις της ΕΕ έρχονται να επιταχύνουν αυτές τις τάσεις.
Από τη γιγάντωση των τραπεζικών ομίλων κανένα όφελος δε θα έχουν οι τραπεζοϋπάλληλοι, όπως και οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Η ύπαρξη του κράτους ως ιδιοκτήτη μιας τράπεζας δεν παίζει κανένα ρόλο στο χαρακτήρα της, χαρακτήρα που υπαγορεύεται από τις ανάγκες κίνησης του κεφαλαίου. Έτσι εξηγούνται τα ληστρικά επιτόκια δανειοδότησης των αγροτών από την ΑΤΕ και το γεγονός ότι είναι η πρώτη τράπεζα που προχώρησε σε μείωση μισθών 10% , όπως απαιτεί το μνημόνιο.
Από την άλλη, η ανταγωνιστικότητα και η αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζικών ομίλων απαιτεί λιγότερους εργαζόμενους και χωρίς εργασιακά ,μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, εντατικοποίηση της δουλειάς. Θα γενικευτεί το αίσχος των ενοικιαζόμενων εργαζομένων.

Συνάδελφε εργαζόμενε στις τράπεζες,
Η κυβέρνηση, η εργοδοσία και τα συνδικαλιστικά τσιράκια τους με ψευτοδιλλήματα όπως: συγχώνευση ή εξαγορά, αφελληνισμός του τραπεζικού συστήματος ή ισχυροποίηση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, ισχυροποίηση των δημόσιων τραπεζικών ομίλων ή των ιδιωτικών, προσπαθούν να σε αποπροσανατολίσουν και να σε καλέσουν να στοιχιστείς πίσω από μια μάχη που δεν είναι δική σου.
Να γυρίσουμε την πλάτη στη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ της ΑΔΕΔΥ και της ΟΤΟΕ που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε ό,τι αντιλαϊκό έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αθωώνουν την κυβέρνηση εμφανίζοντάς την σαν θύμα των «αγορών» .
Στη σκληρή αναμέτρηση με τους τραπεζίτες ,την κυβέρνηση και την ΕΕ η ηγεσία της ΟΤΟΕ προκαλώντας την νοημοσύνη των εργαζομένων :
για τις συγχωνεύσεις ζητάει ‘’ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο’’,
για τη ΣΣΕ όχι μόνο δεν τη διεκδικεί αλλά ‘’ελπιζει και εύχεται η κυβέρνηση να μη φτάσει στο έσχατο σημείο κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών των ΣΣΕ..’’, ,
Ζητάει από τον κ. Προβόπουλο ‘’πρακτικές λύσεις που θα στηρίζουν και την πλευρά της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας’’.
ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ και ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ συμφωνούν ότι η λύση είναι ‘’η νέα αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος’’ και τα δίνουν όλα στις ημερίδες με ομιλητές τραπεζίτες και άλλους ρήτορες.
Αποπροσανατολίζουν ,αμβλύνουν τις αντιδράσεις, στρώνουν το έδαφος για να περνούν ανώδυνα τα μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και οι τραπεζίτες.
Δεν είναι με τους εργαζόμενους. Απόρριψε τους
Να κάνουμε την οργή μας πράξη με αγωνιστική στράτευση με το ΠΑΜΕ.
.
Συνάδελφε, συναδέλφισσα,
Είναι ανεδαφικό να νομίζει κάποιος ότι θα γλιτώσει από την επίθεση όταν γύρω του όλα κατεδαφίζονται
Μπροστά σε αυτή την επιδρομή δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να συγκρουστούμε με αυτές τις επιλογές και να μην παραιτηθούμε από την πάλη για επαναφορά των όσων μας έχουν αφαιρέσει.
Τώρα πρέπει να χαράξουμε τη γραμμή αναμέτρησης με την εργοδοσία και να μην αποδεχτούμε καμία μείωση μισθών , καμία απόλυση καμία ατομική σύμβαση εργασίας ,να υπερασπιστούμε τις ΣΣΕ ,να υπογράψουμε ικανοποιητικές αυξήσεις μισθών, να μην δεχτούμε απορρύθμιση στα ωράρια μας.

Οι ταξικές δυνάμεις σε καλούν τώρα, χωρίς αναμονή να προχωρήσουμε αποφασιστικά για το δημιουργία επιτροπών αγώνα που θα στηρίζει το ΠΑΜΕ .
Να μαζικοποιήσουμε τα κλαδικά σωματεία σε Αθήνα, Ζάκυνθο και Λάρισα και να πρωτοστατήσουμε για την ίδρυση νέων.
Επιβάλλεται να πιστέψουμε στη δύναμη μας ,μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους τους μικρούς και μεσαίους ΕΒΕ τους μικρούς και μεσαίους αγρότες που οδηγούνται στην εξαθλίωση από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.
Μόνοι μας δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα ,μόνο η οργανωμένη πάλη μπορεί να έχει αποτελέσματα - αποτελέσματα που όμως παρά τη σημασία που μπορεί να έχουν για την αναχαίτιση της αντεργατικής λαίλαπας δεν μπορούν να χτυπήσουν το πρόβλημα στη ρίζα του που είναι ο σημερινός τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας.
Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες. Σε αυτήν την εξουσία εντάσσεται και ένας ενιαίος κρατικός πιστωτικός φορέας που θα λειτουργεί στην κατεύθυνση της ώθησης μιας ανάπτυξης με αποκλειστικό κριτήριο την ολόπλευρη και διαρκή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής τάξης.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους με αυτό το πλαίσιο να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους, σε συσκέψεις στις περιοχές, να πάρουν αποφάσεις οργάνωσης πολύμορφων κινητοποιήσεων και κλιμάκωσης. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους .Να ασκήσουν πίεση και να απαιτήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα την προκήρυξη ΑΠΕΡΓΙΑΣ για τη διεκδίκηση ΣΣΕ και την απόκρουση των σχεδίων τους για μείωση μισθών και απολύσεις.

Αγωνιζόμαστε – διεκδικούμε
Υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής σύμβασης
Κατάργηση ελαστικών μορφών απασχόλησης
Κατάργηση αντιασφαλιστικών νόμων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Μόνιμη και σταθερή δουλειά - Καμία απόλυση
Κατώτερος μισθός 1.400 ευρώ. 35ωρο ( 7ωρο 5ήμερο )
Σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς ( 60 άντρες, 55 γυναίκες )
Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικότητας
Πάγωμα πλειστηριασμών ειδικά για α΄ κατοικία και αγροτική καλλιέργεια
Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης