ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ Η EOS

Την προηγούμενη εβδομάδα, δέκα εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο, σε συνθήκες που η ανεργία ξεπερνά τους 800 χιλιάδες άνεργους. Μια μέρα πριν, η εργοδοσία καλούσε να βάλουν πλάτη, προκειμένου η εταιρεία να μην χάσει καθόλου από την κερδοφορία της. Πριν από ένα χρόνο απολύονταν με το αιτιολογικό ότι δεν ήταν όσο έπρεπε παραγωγικοί, τώρα η δικαιολογία είναι ότι δεν υπάρχει δουλειά, η εταιρεία έχει μείωση κερδών.

Είναι ψέμα ότι τα μέτρα παίρνονται για το χρέος και την πατρίδα. Οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους.
EOS: «Ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε από €297 εκ (2008/9) σε €314 εκ (2009/10) με κέρδη προ φόρων €61,1 εκ (2008/9) και €61,6 εκ (2009/10)».
Τράπεζες- Καθαρά κέρδη μέσα στο 2010 (σε εκατομμύρια ευρώ): Εθνική 259, Alpha 138, Κύπρου 306, Marfin 95,3, Eurobank 113.

Τι ωφελήθηκαν οι εργαζόμενοι σε αυτή την περίοδο; Μήπως αυξήθηκαν οι μισθοί τους; Μήπως βελτιώθηκαν οι συνθήκες δουλειάς; Μήπως καλυτέρεψαν οι κοινωνικές παροχές (Υγεία, Παιδεία κλπ.); Εμείς λέμε ότι δεν φταίνε οι εργαζόμενοι για αυτή την κατάσταση. Αντίθετα, ενώ αυτοί χρεοκοπούν, κάποιοι λίγοι θησαυρίζουν. Η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα παίρνονται για να αυξηθούν περισσότερο τα κέρδη των επιχειρήσεων, για να αντέξουν τον ανταγωνισμό. Από αυτή την κατάσταση, οι εργαζόμενοι μόνο απώλειες θα μετράνε.

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να μένει αδρανής, ελπίζοντας ότι εκείνος θα γλυτώσει, ότι δεν ήρθε ακόμα η σειρά του. Πρέπει να μπει ένα τέρμα σε αυτή την κατάσταση. Η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι, όταν οι εργαζόμενοι σκύβουν το κεφάλι, όταν υποτάσσονται στον φόβο, όταν δεν συμμετέχουν στις απεργίες, στις κινητοποιήσεις, όταν δεν οργανώνονται, δεν γράφονται μέλη στα σωματεία τους, πάλι δεν γλυτώνουν την απόλυση.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, χωρίς καμία καθυστέρηση, να σηκώσουν το κεφάλι, να μην υπογράφουν καμία απόλυση. Να απευθύνονται στο σωματείο σε κάθε προσπάθεια εκβιασμού ή τρομοκρατίας από την εργοδοσία. Ο μόνος δρόμος είναι η οργανωμένη αντίδραση, η ενότητα στη δράση, η μαζική αντίσταση. Καμία υπομονή, καμία ανοχή. Να αντιδράσουμε όλοι μαζί. Γιατί έτσι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα προς όφελός μας.

Η αλληλεγγύη δίνει δύναμη. Χτες το ΠΑΜΕ, μαζί με το κλαδικό σωματείο ήταν στην INTRACOM, όπου ανακλήθηκε η απόλυση μιας εργαζόμενης, η οποία αρνήθηκε την μείωση των αποδοχών της. Προχτές ήταν στην Cosmote. Αύριο θα είναι στην EOS, την First Data, την Mellon, και όπου αλλού χρειαστεί. Αυτός είναι ο μονόδρομος των εργαζομένων.