Μονόδρομος η ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ

Με αφορμή τη μέρα δράσης για τον εορτασμό της 8 Μάρτη, το Σωματείο Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων πραγματοποίησε επίσκεψη στο χώρο της εταιρείας executive στη Νέα Ιωνία, με σκοπό την ενημέρωση και το κάλεσμα των εργαζομένων στο συλλαλητήριο στις 10 Μάρτη.

Εκεί οι εκπρόσωποι του σωματείου παρεμποδίστηκαν από την «ασφάλεια» της εργοδοσίας, η οποία προσπάθησε να απαγορεύσει την είσοδό τους στο χώρο με κάθε τρόπο. Στην προσπάθειά τους αυτή, χρησιμοποίησαν εκφράσεις όπως «απαγορεύεται να μπείτε γιατί είναι ιδιωτική εταιρεία» και όταν διαπίστωσαν ότι το σωματείο δεν είχε καμία διάθεση να αποχωρήσει άρχισαν τις απειλές με χαρακτηρισμούς «θα περάσεις μόνο πάνω από το πτώμα μου» και άλλα, δείχνοντας ταυτόχρονα και τις προθέσεις τους για την άσκηση και σωματικής βίας εάν το έκριναν απαραίτητο.

Οι νομικοί της εταιρείας, ο προϊστάμενος της ασφάλειας, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας επιστρατεύτηκαν, έκαναν τα πάντα για να μην έρθουν οι εργαζόμενοι σε επαφή με το σωματείο.

Επειτα από την επίμονη στάση των εκπροσώπων του διοικητικού συμβουλίου αναγκάστηκαν να διακόψουν την παραγωγή με αποτέλεσμα να μπορούν οι εργαζόμενοι να μετακινηθούν σε άλλο χώρο στον οποίο και πραγματοποιήθηκαν τρεις συγκεντρώσεις από το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε όλη τη διάρκεια της παρεμπόδισης, οι εργαζόμενοι δεν ήρθαν σ' επαφή μ' όσα διαδραματίστηκαν καθώς δεν υπήρχε οπτική επαφή με την είσοδο της εταιρείας.

Η ανταπόκριση των εργαζομένων στην παρέμβαση ήταν θετική. Παρέμειναν στις συγκεντρώσεις παρά την προτροπή του εργοδότη να πάρουν το «χαρτί», όπως έλεγαν την ανακοίνωση, και να φύγουν. Οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις τους εξέφρασαν την αγωνία, την ανασφάλεια, το φόβο αλλά και την ανακούφιση από την παρουσία του σωματείου.

Οσα μπορέσαμε να δούμε
Σε έναν χώρο μιας ατελείωτης πολυκατοικίας στοιβάζονται 300 εργαζόμενοι, εκ των οποίων το 90% είναι γυναίκες. Δουλεύουν κάτω από τον εκβιασμό της απόλυσης, με ανατροπή Συλλογικών Συμβάσεων, καταστρατήγηση δικαιωμάτων μητρότητας, ωραρίων και αδειών. Οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες χωρίς θέρμανση, σε κτίριο που δεν πληροί τους κανόνες ασφαλείας π.χ. έξοδος κινδύνου, με κάμερες παρακολούθησης στο χώρο, με σκοπό τον έλεγχο την ώρα της δουλειάς. Επίσης, χαρακτηριστική είναι και η παρουσία της «ασφάλειας» κατά τη διάρκεια της δουλειάς στο χώρο καθώς και η ενόχληση των εργαζομένων από αυτή.

Αυτό μάλλον θα εννοούσε ο κ. Παναγόπουλος όταν έλεγε για τη «δυνατότητα που έχουν οι εργαζόμενοι για ελεύθερες διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες». Τι να πει κανείς όταν συγκατοικεί με τους εργοδότες και πού να ξέρει πώς ζουν οι εργαζόμενοι;

Οι εκπρόσωποι του κλαδικού σωματείου στις παρεμβάσεις τους κάλεσαν τους εργαζόμενους να σηκώσουν ανάστημα, να πιστέψουν στη δύναμη και στο δίκιο τους. Οι εργαζόμενοι μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη βάρβαρη πολιτική και την εργοδοτική τρομοκρατία μόνο οργανωμένα και με ταξική αλληλεγγύη μέσα από το κλαδικό σωματείο και ισχυροποιώντας το ΠΑΜΕ.


Κατερίνα ΠΑΠΑΛΥΜΠΕΡΗ
Μέλος Διοικητικου Συμβουλιου