ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Σχεδιασμός και οργάνωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάςΠανελλαδικές πολύμορφες παρεμβάσεις οργανώνουν αύριο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Χρηματοπιστωτικό με αφορμή τη συγχώνευση των Αλφαμπανκ - Γιούρομπανκ
Να αναδειχθεί ο πραγματικός αντεργατικός χαρακτήρας των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο και να πειστούν οι εργαζόμενοι ότι μπορούν να απαντήσουν αποτελεσματικά με οργανωμένο ταξικό αγώνα και αλληλεγγύη στην επίθεση που δέχονται. Στην κατεύθυνση αυτή δίνουν τη μάχη οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο, όπως τονίστηκε και στη χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής με αφορμή τη διαδικασία συγχώνευσης των ALPHA BANK - EUROBANK, που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες. Στο πλαίσιο αυτό το σωματείο καλεί σε συμμετοχή στις πολύμορφες παρεμβάσεις που θα οργανώσουν αύριο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Χρηματοπιστωτικό και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη.
Εισηγητικά και στις τοποθετήσεις συνδικαλιστών και εργαζομένων σε διάφορες τράπεζες επισημάνθηκε ότι η αναγγελθείσα συγχώνευση συνοδεύεται από ιδεολογήματα μέσω των οποίων οι τραπεζίτες και οι δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι είναι προς όφελός τους. Όμως η ίδια η εμπειρία διδάσκει ότι η συγχώνευση δε γίνεται για το καλό όλων. Όπου έχουν γίνει συγχωνεύσεις, μέχρι σήμερα, έχουν χτυπηθεί συνολικά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Από τη σημερινή συγχώνευση εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών περί τα 650 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας. Από αυτά τα 350 εκατομμύρια θα προέλθουν από τη μείωση του λεγόμενου μισθολογικού κόστους. Μεταξύ άλλων αυτό σημαίνει και μείωση των θέσεων εργασίας.
Παράλληλα με τη συγχώνευση η επίθεση στους εργαζόμενους όλου του κλάδου εκφράζεται με καταργήσεις επιδομάτων, μειώσεις στο σύνολο των αποδοχών, εφαρμογή μορφών εργασιακής εφεδρείας και άλλα. Την επίθεση αυτή, τονίστηκε, στηρίζει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός και πρέπει να αποκαλύπτεται συνεχώς ο ρόλος του.
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, υπογραμμίστηκε η ανάγκη οργάνωσης του αγώνα των εργαζομένων μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς. Ένας από τους στόχους του αγώνα είναι να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες των συγχωνεύσεων. Να μπουν εμπόδια στην εφαρμογή των αντεργατικών σχεδιασμών και ταυτόχρονα ο αγώνας αυτός να συμβάλλει στην κατανόηση ότι αποτελεί μονόδρομο η οργάνωση της πάλης για την ανατροπή συνολικά αυτών των πολιτικών και των φορέων τους, του ίδιου του καπιταλισμού. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η μάχη για συντονισμό της αγωνιστικής δράσης μεταξύ των διάφορων κλάδων των εργαζομένων, για έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη σε κάθε αγώνα που δίνεται.