ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ


 
  Τηλέφωνα επικοινωνίας 6979218130- 6973208073
 
Όσα πρέπει να ξέρεις για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
 
Εργαζόμενε, νέε και νέα, η Επιτροπή Νεολαίας σε ενημερώνει:

 
Οι Συλλογικές
Συμβάσεις Εργασίας:
 
  • Ρυθμίζουν τον ημερήσιο, και εβδομαδιαίο εργάσιμο χρόνο, που είναι το σημείο αναφοράς των μισθών μας.
  •  Καθορίζουν την τιμή που οι εργαζόμενοι πουλάνε την εργατική τους δύναμη (μισθός, μεροκάματο) κατά τρόπο συλλογικό, έτσι ώστε να μην μπορεί ο κάθε εργοδότης να την καθορίζει όπως αυτός θέλει.
  •  Περιλαμβάνουν τους όρους εργασίας των εργαζομένων, αλλά και μια σειρά δικαιώματα που έχει κατακτήσει η εργατική τάξη τους δυο προηγούμενους αιώνες.
 
Χωρίς αυτές οι εργαζόμενοι δεν θα είχαμε καμιά δύναμη απέναντι στις ορέξεις των εργοδοτών, οι οποίοι θα καθόριζαν με ατομικούς όρους τη ζωή μας, μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς.
 
Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι η έγγραφη συμφωνία μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών με την οποία καθορίζονται οι όροι εργασίας και ορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των δύο μερών.
 
Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις αφορούνε την υπεράσπιση της εργατικής τάξης και του βιοτικού της επιπέδου από την εκμετάλλευση των εργοδοτών. Η υπογραφή τους αποτελούσε πάντα αντικείμενο αποφασιστικής διεκδίκησης και αγώνα των εργαζομένων, γι’ αυτό και η εργοδοσία ανεξάρτητα από τους ελιγμούς που κάνει κάθε φορά κάτω από το βάρος των αγώνων μας, ποτέ δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να συμπιέζει μισθούς και δικαιώματα προς τα κάτω.
 
Σε αυτό βοηθιέται πάντα από τις κυβερνήσεις, αφού από το 2012 κατάργησαν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που ίσχυαν μέχρι εκείνη τη στιγμή και μείωσαν δραματικά το εισόδημα αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Καθορίστηκε με νόμο ο κατώτερος μισθός στα 586€ μικτά και για τους νέους κάτω από 25 χρονών τα 511€ μικτά.
 
Να γιατί χρειάζεται να γνωρίζουμε όλοι οι εργαζόμενοι καλά τί είναι συλλογική σύμβαση. Είναι σημαντικό για τη ζωή μας μέσα αλλά κι έξω από τους χώρους δουλειάς. Να γιατί χρειάζεται να είμαστε όλοι ενημερωμένοι, οργανωμένοι κι ενεργοί στο Σωματείο μας, έχοντας ως μοναδικό συμφέρον να επιβάλλουμε τα δικαιώματά μας, με την οργάνωση και τη συμμετοχή μας.
 
Επιβάλλεται να μάθουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να γίνει η συλλογική σύμβαση εργασίας υπόθεση όλων των εργαζομένων. Μόνον αν κατανοηθεί η αναγκαιότητά της θα μπορέσουμε να αναγκάσουμε με αγώνα τις εργοδοτικές οργανώσεις να την υπογράψουν.
 
Στον κλάδο μας υπάρχει η κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ, η οποία δεν καλύπτει όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Αφορά μόνο τους "κλασικούς" τραπεζοϋπάλληλους και αφήνει απ' έξω τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τις τράπεζες, θυγατρικές τραπεζών, εισπρακτικές εταιρείες. Εδώ και χρόνια το σωματείο Χρηματοπιστωτικού και οι δυνάμεις στις τράπεζες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ διεκδικούν να μη γίνεται αυτός ο διαχωρισμός. Η πλειοψηφία του κλάδου (ΟΤΟΕ και επιχειρησιακά σωματεία των τραπεζών) δεν δέχονται καν να γράψουν ως μέλη τους όλους τους εργαζόμενους. Συνειδητά τους αφήνουν χωρίς την κάλυψη των Συλλογικών συμβάσεων, ασυνδικάλιστους, τους θέλουν σκυφτούς, ανοργάνωτους απέναντι στην επίθεση των εργοδοτών.
 
Ο ρόλος της Γ.Σ.Ε.Ε.
 
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας είναι η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση που μέλη της έχει Ομοσπονδίες κλάδων και Εργατικά Κέντρα περιοχών όλης της χώρας. Υπογράφει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που περιέχει τους ελάχιστους όρους και κανόνες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Η ΕΓΣΣΕ αποτελούσε πάντα το «σκαλοπάτι» πάνω στο οποίο πατάγανε οι διαπραγματεύσεις των συνδικάτων και των Ομοσπονδιών για να υπογράψουν τις κλαδικές συμβάσεις (ΣΣΕ). Κατά συνέπεια όταν η ξεπουλημένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μείωνε τις απαιτήσεις της στο όριο του «πόσο αντέχει η οικονομία», συμπαρέσυρε και τις κλαδικές συμβάσεις προς τα κάτω κι άνοιγε την όρεξη των εργοδοτών. Η πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ δεν υπέγραψε ποτέ, ούτε σε καιρούς ανάπτυξης μια ΕΓΣΣΕ που να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων. Με την εκδήλωση της κρίσης συμβιβάστηκε και υπέγραψε τους μισθούς πείνας των 586 ευρώ που είναι πια η βάση των διαπραγματεύσεων για τις κλαδικές συμβάσεις.
               
Γι’ αυτό, συνάδελφε όταν πας να πιάσεις δουλειά, σου λέει τ’ αφεντικό (ή «ο υπεύθυνος») – Δίνω 480€ καθαρά για πέντε 8ωρα την εβδομάδα... Δεν είναι ούτε «η πιάτσα», ούτε ο κακός χαρακτήρας του αφεντικού. Οι Κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έκαναν αυτό το δωράκι στους εργοδότες. Δε δεσμεύονται από κλαδικές (ΣΣΕ) γιατί μπορούνε να μη τις τηρούνε – με βάση του νόμους που ψηφίσανε γαλαζο-πράσινοι και μπλε-ροζέ βουλευτές τα τελευταία 6 χρόνια.  Την εργασιακή ζούγκλα της ανασφάλιστης εργασίας, των απλήρωτων υπερωριών, των απλήρωτων αδειών, των καθυστερημένων μισθών, των ελαστικών ωραρίων, των χαμένων ρεπό και των υποχρεωτικών αδειών, την καλλιέργησαν οι ίδιοι ανοίγοντας την όρεξη στους μεγαλοεπιχειρηματίες.
 
 
Ο ρόλος ο δικός σου – η θέση σου με το Σωματείο σου
 
Συνάδελφε, συναδέλφισσα, όπου κι αν δουλεύεις, με όποια σχέση εργασίας, τραπεζοϋπάλληλος, επινοικιαζόμενος εργαζόμενος, εργαζόμενος που κάνει την πρακτική του, 6ωρος, 8ωρός εργαζόμενος στις τράπεζες, σε εισπρακτικές εταιρείες, σε εταιρείες που συνεργάζονται με τράπεζες, σε θυγατρικές τραπεζών, δε φταις εσύ ή γενικά η κρίση, όπως σου λένε με θράσος «τα παπαγαλάκια» των τραπεζιτών. Οι φταίχτες έχουν ονοματεπώνυμο, είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις. Ή αλλιώς η αστική τάξη και οι θεσμοί της. Αυτοί διαπραγματεύονται, συσκέπτονται, ενώνονται, σχεδιάζουν και υλοποιούν. Ο σχεδιασμός για τις εθελούσιες των τραπεζών είναι χαρακτηριστικός, ετοιμάζουν χιλιάδες απολύσεις χωρίς να προβλέπονται νέες προσλήψεις τραπεζοϋπαλλήλων. Ήδη, αλλά ακόμα περισσότερο μετά τις εθελούσιες, θα προσλάβουν νέους εργαζόμενους με τον κατώτερο μισθό για την ίδια δουλειά.
Η θέση η δική σου είναι δίπλα στο συνάδελφό σου, μέσα στο σωματείο σου, στο Κλαδικό Σωματείο του Χρηματοπιστωτικού, στο δρόμο της ταξικής πάλης. Αξίζεις όλα όσα έχεις ανάγκη και κυρίως μπορούμε μαζί να τα κερδίσουμε. Τα ταξικά συνδικάτα είναι το μόνο φόβητρο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, και των τραπεζιτών είναι το πραγματικό σου στήριγμα. Τα συνδικάτα που είναι μέλη του Π.Α.ΜΕ. είναι η εργατική δύναμη που σου χρειάζεται. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο είναι μια μεγάλη δύναμη, που αποτελεί χώρο ταξικής συσπείρωσης συνδικάτων, συνδικαλιστών, συντονιστικών επιτροπών, επιτροπών αγώνα, που παλεύουν συντονισμένα, πανελλαδικά, με πλαίσιο στόχων πάλης που εκφράζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και συγκρούεται με την εργοδοσία, με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις.
Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν υπήρχαν αυτά τα Συνδικάτα, αν δεν έδιναν τους δύσκολους και σκληρούς αγώνες όλο το προηγούμενο διάστημα. Μέσα από το Συνδικάτο θα γνωρίσουμε τί είναι συλλογική σύμβαση, ποια είναι τα δικαιώματά μας, πώς θα αντιμετωπίσουμε την κάθε αυθαιρεσία των εργοδοτών, με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε συλλογικά την επίθεση που είναι σε εξέλιξη και που θα χειροτερεύει μέρα με την μέρα. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να μη μείνει ούτε ένας χώρος δουλειάς χωρίς να υπάρχει τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος του Σωματείου, που θα ενημερώνει, θα μεταφέρει την εμπειρία, θα οργανώνει τους συναδέλφους, με στόχο τη συμμετοχή όλο και περισσότερων στη δράση, στους αγώνες.
 
Εργαζόμενοι-εργαζόμενες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σας καλούμε να οργανωθείτε στο κλαδικό σας σωματείο. Οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές σχέσεις εργασίας, έχουν κοινά συμφέροντα, πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να παλέψουν από κοινού. Ένα μαζικό και αγωνιστικό σωματείο, προσανατολισμένο στα πραγματικά προβλήματα μας, μπορεί να είναι όπλο στα χέρια μας. Θα παλεύει για ΟΛΑ τα προβλήματα των εργαζόμενων με κριτήριο τις σύγχρονες αυξανόμενες ανάγκες μας.
 

 

Μπορούμε λοιπόν σήμερα να μην προσαρμόσουμε τις απαιτήσεις μας με βάση τα όσα παράγουμε;

Μπορούμε να αρκεστούμε σε όσα θεωρούσαμε ανάγκες, πριν από 40, 30 ή ακόμα και 20 χρόνια;

Μπορούμε να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα, τη μισή δουλειά – μισή ζωή, την ανασφάλιστη εργασία

 
 

Σήμερα, σύγχρονη ανάγκη είναι:
  • Η μόνιμη και σταθερή δουλειά.
  • Κοινωνική Ασφάλιση που να εξασφαλίζει ένα διευρυμένο πλέγμα προστασίας, ώστε μετά τον εργάσιμο βίο να υπάρχει προστασία και αξιοπρεπής ζωή μέσω των συντάξεων, να υπάρχει συνολική κάλυψη και φροντίδα της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, το δικαίωμα και η προστασία της μητρότητας, η ασφάλιση των παιδιών, τα προνομιακά επιδόματα για πιο ευπαθείς ομάδες.
  • Μισθοί που να ανταποκρίνονται σε υψηλό επίπεδο διαβίωσης με βάση τον παραγόμενο πλούτο και τις ανάγκες των εργατικών οικογενειών.
  • Η μείωση του εργάσιμου χρόνου ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να απολαμβάνει τον κόπο από την δουλειά του, να αναπτύσσει τις δραστηριότητες που επιθυμεί, να αφιερώνει περισσότερο χρόνο για την οικογένειά του.
  • Η δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια και καθολική πρόσβαση στην μόρφωση και στην αποκατάσταση της υγείας του.
  • Η φθηνή λαϊκή στέγη με τις όλες τις ανέσεις που προσφέρει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, χωρίς την απειλή των πλειστηριασμών.
  • Οι διακοπές και η αναψυχή, ο τουρισμός και η δυνατότητα να γνωρίσει ο εργαζόμενος τον τόπο του, άλλα μέρη και πολιτισμούς.
 
Διεκδικούμε εδώ και τώρα:
  1. Την  επαναφορά του βασικού μισθού στα 751€ μικτά, την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  2. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς με κριτήριο τις τεράστιες απώλειες στο εργατικό εισόδημα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.
  3. Την προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας.
  4. Να μπει φρένο στη φοροληστεία των εργαζομένων.

Νέα, νέε μπες τώρα στο συνδικάτο σου.

 Η Επιτροπή Νεολαίας σε καλεί να οργανωθούμε όλοι μαζί στο Κλαδικό Σωματείο μας. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Να συγκροτήσουμε Σωματειακές επιτροπές παντού!