ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ


ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΒΑΘΜΟΥ ΣΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ !

Η απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας στην τελευταία προσφυγή του σωματείου μας, αποτελεί σημαντική επιτυχία για τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς.

Συγκεκριμένα, για όσους συναδέλφους προέρχονται από την τράπεζα ΧΙΟΥ και παράνομα η Τράπεζα Πειραιώς έπαψε να τους καταβάλει το επίδομα βαθμού, η Επιθεώρηση Εργασίας ρητά αναφέρει ότι πρόκειται για μονομερή βλαπτική μεταβολή εκ μέρους του εργοδότη και παραβίαση του Οργανισμού της Τράπεζας ο οποίος είναι σε ισχύ και η Τράπεζα υποχρεούται να τον εφαρμόζει.

Την προσφυγή στην Επιθεώρηση έκανε συναδέλφισσα (μέλος του Κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού) μαζί με το Σωματείο μας.

Επιπλέον για την παραβίαση του Οργανισμού και σε περίπτωση που η Τράπεζα δεν δεσμευτεί εντός 5 ημερών ότι θα εφαρμόσει τον σχετικό με το επίδομα όρο του Οργανισμού  η Επιθεώρηση Εργασίας θα εισηγηθεί την επιβολή διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμο).

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η απόφαση αυτή έχει μεγάλη σημασία καθώς έτσι ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή συνολικά του Οργανισμού Προσωπικού σε όλους τους εργαζόμενους της Τράπεζας. Η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκοντας την αύξηση της κερδοφορίας της σε βάρος των  εργαζόμενων ξεκίνησε το “πετσόκομμα” των δικαιωμάτων με τη μη εφαρμογή του Οργανισμού πολύ πριν την κρίση.  Σήμερα συνεχίζει στον ίδιο δρόμο πιο επιθετικά βαφτίζοντας «οικειοθελείς παροχές» κλαδικά και επιχειρησιακά επιδόματα, αρνούμενη να καταβάλει τις νόμιμες υπερωρίες για δουλειά πέραν του συμβατικού ωραρίου, διώχνει «εθελούσια» τους «ακριβούς» εργαζόμενούς της (αυτούς δηλαδή που έχουν συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και μόνιμη εργασιακή σχέση) και βγάζει τη δουλειά με «φτηνούς» εργαζόμενους, εργολαβικούς, υπενοικιασμένους των 590 ευρώ…

Οι ευθύνες που έχουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΟΤΟΕ αλλά και του αντιπροσωπευτικού συλλόγου ΣΕΤΠ που τόσα χρόνια συναινούν απροκάλυπτα στη μη εφαρμογή του Οργανισμού, καλλιεργώντας την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία στους εργαζόμενους, είναι τεράστιες. Συνειδητά δεν υπερασπίζονται το δικαίωμα των εργαζομένων στη δουλειά με αξιοπρέπεια. Εναρμονίζονται με τα συμφέροντα του εργοδότη, υπογράφουν ό,τι αυτός ζητήσει, βάζουν πλάτη σε όλες τις αντεργατικές πολιτικές της εργοδοσίας.

Το Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού καλεί την Τράπεζα Πειραιώς να συμμορφωθεί στις αποφάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας και παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο και να καταγγείλουν παρόμοιες περιπτώσεις.

Το Κλαδικό Σωματείου Χρηματοπιστωτικού κινούμενο στο πλαίσιο υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων όλου του κλάδου θα ενημερώσει και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για το σύνολο των εργαζόμενων, ανεξάρτητα από την Τράπεζα προέλευσης. Οργανώνουμε τη διεκδίκηση όχι μόνο του επιδόματος βαθμού αλλά και των υπολοίπων επιδομάτων και όρων του Οργανισμού Προσωπικού προσφεύγοντας και στη Δικαιοσύνη αν αυτό χρειαστεί.

Σας καλούμε να πάρετε μέρος στη συζήτηση-σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Σωματείου μας (Πλατεία Μητροπόλεως 10 Αθήνα) την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017 και ώρα 17:00 για να σχεδιάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

Το ΔΣ