Αρνούνται να δεσμευτούν για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων



Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να δυναμώσουν τον αγώνα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους ανέδειξε η τριμερής συνάντηση που έγινε το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας με εκπροσώπους του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και της θυγατρικής PDS, του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και του νεοσύστατου επιχειρησιακού Σωματείου στην PDS.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εργαζόμενοι της PDS πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς, στοχεύοντας στη μείωση του λεγόμενου μισθολογικού κόστους, σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο («Agenda 2020»), πούλησε το 50,1% της PDS στην εταιρεία ICAP, μια από τις δραστηριότητες της οποίας είναι να «ενοικιάζει» εργαζόμενους σε άλλες επιχειρήσεις.

Στη χτεσινή συνάντηση οι εκπρόσωποι των δύο σωματείων απαίτησαν ρητή δέσμευση από τον όμιλο Πειραιώς ότι οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν κανένα δικαίωμα και δεν θα αλλάξουν θέσεις εργασίας. Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας, ωστόσο, ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορούν να αναλάβουν οποιαδήποτε τέτοια δέσμευση, ενώ και το υπουργείο είπε ότι η εργοδοσία δεν κάνει κάτι παράνομο, «νομιμοποιώντας» έτσι τις αντεργατικές ενέργειές της. Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν τη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι αν ήθελε θα είχε περάσει νόμο που θα απαγόρευε την εργολαβική εργασία.

Η Έφη Χαλιού, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τη συνάντηση επισήμανε την ανάγκη αγωνιστικής επαγρύπνησης, ακόμα μεγαλύτερης συσπείρωσης των εργαζομένων στο κλαδικό και το επιχειρησιακό Σωματείο. Ανέδειξε τις ευθύνες των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στα σωματεία της Πειραιώς και στην ΟΤΟΕ που καλλιεργούν τον εφησυχασμό και τόνισε ότι απαιτείται κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων στον όμιλο, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, ειδικά μπροστά στην υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ. Κάλεσε σε νέες Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους χώρους που απασχολούνται εργαζόμενοι της PDS, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις κλιμάκωσης του αγώνα.