ανακοινωση


10.3.2020

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

·         ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΛΕΙΨΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

·         ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

·         ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΙΟΥ

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Με αφορμή την εμφάνιση του κορωνοϊού και στη χώρα μας, οι τράπεζες και οι εταιρείες του κλάδου, έχουν εξαπολύσει όλες τις προηγούμενες μέρες μια σειρά από αντεργατικά μέτρα: από τη χορήγηση απλήρωτης άδειας μέχρι την τηλεργασία, τις απειλές για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τις απολύσεις ή τις απειλές απόλυσης. Στόχος τους η εξασφάλιση των κερδών τους και η παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας τους, εκμεταλλευόμενοι την ύπαρξη του κορωνοϊού. Σύμμαχο στην επιδίωξή τους αυτή οι τραπεζίτες και οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου βρίσκουν την κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο εργασίας. Αποδεικνύει  δηλαδή η Κυβέρνηση και με τη χτεσινή της ανακοίνωση ότι λαμβάνει όλα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη των τραπεζών, να μην επιβαρύνει καθόλου τους επιχειρηματικούς ομίλους και να μετακυλήσει στους εργαζόμενους τις επιπτώσεις της επιδημίας.

Έτσι λοιπόν, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει «ζεστό χρήμα» στους μεγαλοεργοδότες για να «προστατεύσουν τις επενδύσεις τους», βάζει τους εργαζόμενους να πληρώσουν το μάρμαρο για τις συνέπειες του κορωνοϊού. Χαρακτηριστικά, το υπουργείο εργασίας αναστέλλει την υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τυχόν αλλαγές του ωραρίου, επιτρέπει την τηλεργασία και έχει και το θράσος να μας τρολάρει λέγοντας ότι «διευκολύνονται με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι με παράλληλα καθήκοντα φροντίδας παιδιών....» κλπ.

Συνάδελφοι,

Οι εργοδότες συνεχώς προσπαθούν να άρουν όσα εμπόδια υπάρχουν, προκειμένου να επιβάλλουν την εργασία 24 ώρες το 24ωρο. Όμως εμείς οι εργαζόμενοι  δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χάνουμε τα δικαιώματά μας. Δεν μπορούμε να χαρίζουμε τη ζωή μας. Να βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας, μόνο και μόνο για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι τραπεζίτες και οι μεγαλοεργοδότες! Ας αναρωτηθούμε μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη τι απαιτήσεις μπορεί στο μέλλον να έχουν οι Διοικήσεις από έναν ασθενή εργαζόμενο ή από μια εργαζόμενη που βρίσκεται σε άδεια τοκετού ή λοχείας. «Κάθισε στο σπίτι σου και δούλεψε από εκεί» θα είναι το πρώτο που θα σου απαντούν όταν δηλώνεις ασθενής.

Οι τράπεζες μπορούν και επιβάλλεται να μεταφέρουν εργασίες σε διαφορετικά κτίρια όταν στοιβάζουν στους χώρους εργασίας εκατοντάδες εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι που για την προστασία τους δεν πρέπει να βρίσκονται στο χώρο εργασίας τους είτε επειδή έχουν νοσήσει είτε επειδή έχουν στο περιβάλλον τους άτομα που νοσούν, επιβάλλεται να πάρουν ειδική άδεια και να μένουν στο σπίτι τους όσο χρειαστεί, χωρίς να εργάζονται, λαμβάνοντας κανονικά το μισθό τους. Αν επιβάλλεται απλά η εκκένωση ενός κτιρίου, επιβάλλεται να μεταφερθούν οι εργασίες σε άλλο κτίριο. 
Με γνώμονα την προστασία της υγείας όλων των εργαζομένων, απαιτούμε από τους εργοδότες μας να λάβουν άμεσα τα παρακάτω μέτρα:

·       Να υπάρξουν  ενημερώσεις για τα ατομικά μέτρα υγιεινής από τους  Ιατρούς Εργασίας. 

·       Σε κάθε χώρο να υπάρχουν σε εμφανή σημεία επαρκή αντισηπτικά υγρά. Προμήθεια απευθείας υγειονομικού υλικού και διάθεσή του σε όλους τους εργαζόμενους (μάσκες -  ατομικά αντισηπτικά - γάντια μιας χρήσεως). Ιδιαίτερα στα καταστήματα των τραπεζών που οι συνάδελφοι ερχόμαστε σε επαφή με εκατοντάδες πελάτες, να τοποθετηθούν άμεσα τζάμια στα ταμεία.

·       Παροχή ατομικού εξοπλισμού στους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα (ακουστικά, μικρόφωνο, πληκτρολόγιο, ποντίκι).

·       Ειδική μέριμνα - πιστοποίηση στα υλικά καθαριότητας που χρησιμοποιούνται για καθαρισμό (WC- κοινόχρηστες κουζίνες). Συχνότερος καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων και των γραφείων. Πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού καθαριότητας

·       Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση: α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς β)Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού γ) Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας δ) σε όσους εργαζόμενους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.