15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ SUPER MARKET


Στις πρωτόγνωρες μέρες που ζούμε το Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού στηρίζει τους εργαζόμενους όλων των κλάδων που εργάζονται και παλεύουν κόντρα στο διπλό κίνδυνο της εποχής. Από τη μια τον κίνδυνο από την πανδημία για την υγεία των εργαζομένων και των οικογενειών τους λόγω της άσχημης κατάστασης που κυριαρχεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης όλων των κυβερνήσεων και από την άλλη τον κίνδυνο από την λυσσαλέα επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματα των εργαζομένων με πρόσχημα τον «κορονοϊό».
Όπως στις 7 Απρίλη ήμασταν δίπλα στους υγειονομικούς που διεκδίκησαν και συνεχίζουν να διεκδικούν  μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού, έτσι και στις 15 Απρίλη θα είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους στα super market που σε αντίξοες συνθήκες, σε συνθήκες εντατικοποίησης εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της διασποράς του ιού και πολλές φορές χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας δίνουν τη μάχη για το μεροκάματο αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
Κόντρα στην τρομοκρατία των μεγαλοεργοδοτών που ειδικά αυτές τις ήμερες θησαυρίζουν ενώ παράλληλα καταπατούν βασικά εργασιακά δικαιώματα (πχ μέτρα προστασίας και υγείας των εργαζομένων, άδειες κ.α) ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στα super market και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των συλλόγων εμποροϋπαλλήλων:
·         Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των super market που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.

·         Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.

·         Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5ήμερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.

·         Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

·         Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα τζάμια προστασίας στα ταμεία.

·         Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.

·         Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.

·         Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. 
 
 

Το ΔΣ