"Ματώσαμε" στην κρίση, πληρώσαμε πολλά. Δε θα ξαναπληρώσουμε για τα αφεντικά.



ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
11 του Ιούνη  και ώρα 7μμ
ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
 

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, εργαζόμενοι στις τράπεζες, τις εισπρακτικές και τις άλλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού συστήματος
 
Οι παρεμβάσεις μας όλο το προηγούμενο διάστημα, με αποκορύφωμα την 26.5.2020, μέρα που είχαμε ορίσει ως «μέρα δράσης» για το Χρηματοπιστωτικό σύστημα ενάντια στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας και των άλλων αντεργατικών μέτρων που ήρθαν για να μείνουν, απέδειξαν ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν τη δύναμη, στάθηκαν όρθιοι μέσα στην πανδημία, οργάνωσαν αγώνες για «να μην τους περάσει των αφεντικών και της κυβέρνησης», να μην σιγάσει η φωνή μας πίσω απ’ τις μάσκες!

Χαιρετίζουμε όλους όσους πήραν μέρος στις δράσεις αυτής της μέρας, τους συναδέλφους της FIRST DATA που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις, στην ALPHA BANK και την ΕΤΕ στη λ. Αθηνών που οργάνωσαν εξορμήσεις φορώντας πικέτες για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, τους εργαζόμενους της ΠΕΙΡΑΙΩΣ στη Μιχαλακοπούλου που σήκωσαν πανό με τα αιτήματά τους, της ΜΕΛΛΟΝ που συμμετείχαν στη στάση εργασίας, όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που απήργησαν για να έρθουν στην κινητοποίηση έξω από τη Βουλή, τους συναδέλφους στο EUROPHONE και τη PDS. Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε εκείνους που με μεράκι οργάνωσαν το δρώμενο έξω από τη Βουλή για να δείξουν με φαντασία τι σημαίνει η τηλεργασία για την καθημερινότητα των εργαζομένων.

Η νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση επιταχύνεται λόγω της πανδημίας και η «κανονικότητα» στην οποία θέλουν να επιστρέψουμε είναι μια «κανονικότητα» με νέα προβλήματα που ήρθαν να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα. Νέα αντεργατικά μέτρα, νέες απολύσεις στον κλάδο, αποσχίσεις, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία, απληρωσιά. Μέτρα που θωρακίζουν τα συμφέροντα και τις απαιτήσεις των τραπεζιτών και των μεγαλοεργοδοτών και βάζουν στον πάγο τις διεκδικήσεις και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Όσα αντιμετωπίσαμε μέσα στην περίοδο της καραντίνας, οι αναστολές συμβάσεων και οι μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μη εφαρμογή όσων τελικά «καταφέρουν» να υπογραφούν, τα κατασταλτικά μέτρα ενάντια στη λειτουργία των συνδικάτων, τους αγώνες των εργαζομένων και τον περιορισμό του δικαιώματος της Απεργίας, η επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, οι απολύσεις και η ανεργία, φέρουν τη σφραγίδα όλων αυτών που πουλάνε «φούμαρα» στους εργαζόμενους για να εξασφαλίζουν, με όλους τους τρόπους, προνόμια στους μεγαλοεπιχειρηματίες για τα κέρδη τους.

Μέσα σε όλα όσα επιφυλάσσουν για το μέλλον το δικό μας και των οικογενειών μας:

ð   Η κυβέρνηση έδωσε παράταση για την εξ αποστάσεως εργασία μέχρι τις 30 Ιούνη καθώς και νέα παράταση μέχρι τις 15 Ιούνη για την μη υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν στο ΕΡΓΑΝΗ το χρόνο εργασίας των εργαζομένων. Ήδη οι τράπεζες και οι εταιρείες του κλάδου μας προσχεδιάζουν το ποσοστό των εργαζομένων που θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως και στο μέλλον, όποτε το έχει ανάγκη η εργοδοσία, φτιάχνοντας έτσι τους εργαζόμενους που εκείνοι θέλουν, είτε αυτοί είναι άρρωστοι, είτε σε άδεια, είτε λειτουργούν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων.

ð   Η κυβέρνηση δημιούργησε μηχανισμό περικοπής του μεροκάματου και των μισθών με πρόσχημα την πανδημία του κορονοϊού. Η «ταρίφα» του κοψίματος ξεκινάει από το 50% του μεροκάματου! Σε εταιρείες του κλάδου, στη ΜΕΛΛΟΝ και αλλού, ήδη μας ανακοίνωσαν την εκ περιτροπής εργασία και μάλιστα στην αρχική εξαγγελία των μέτρων υπάρχουν κάποια σημαντικά κενά που αφορούν το ειδικό ελαστικό καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης για αυτό το χρονικό διάστημα, πχ δεν ορίζεται ο τρόπος που θα υπολογίζονται για τη φετινή χρονιά τα ποσά του επιδόματος αδείας και του δώρου των Χριστουγέννων για όσους εργαζόμενους μπουν σε καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης. ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ. Να πληρωθούν όλα από το κράτος και την εργοδοσία ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ!

ð   Έχουν δοθεί όλα τα όπλα στην εργοδοσία για να χειροτερέψει τους όρους δουλειάς και ασφάλισης.

ð   Οι τραπεζίτες ήδη ακονίζουν τα νύχια τους για να βάλουν στο χέρι τα σπίτια των εργατικών οικογενειών με νέους πλειστηριασμούς που ετοιμάζουν, νέες κατασχέσεις λαϊκών περιουσιών.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί, ξέρουμε τι σχεδιάζουν και για τη συνέχεια. Ξέρουμε ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν στα κέρδη των λίγων. Αυτό είναι το κριτήριο για τα μέτρα που προωθούνται.
Συνάδελφοι τραπεζοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στα δικηγορικά γραφεία και τις εισπρακτικές,

Η πείρα που έχουμε αποκτήσει να γίνει τώρα ενεργή δράση. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι η μόνη προστασία για τη ζωή μας είναι η συσπείρωση και ο αγώνας. Είναι η διεκδίκηση με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες.
Η ελπίδα μας βρίσκεται στη συσπείρωση στο κλαδικό σωματείο, στην  ενίσχυση της ταξικής γραμμής πάλης κόντρα στο συμβιβασμό, την ηττοπάθεια και τη συναίνεση.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
Την Τρίτη 9 του Ιούνη στις 6 μ.μ.
ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ
ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
 


ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 11 ΙΟΥΝΗ ΣΤΙΣ 7μμ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ