ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στην ΟΤΟΕ

 

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

19/8/2020

Η νέα έξαρση της πανδημίας αποδεικνύει προκλητικά τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που συνεχίζει να παίζει στα ζάρια την υγεία του λαού, προκειμένου να μην βάλει σε κίνδυνο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Τα όσα ακούγονται από κυβερνητικά στελέχη περί «ατομικής ευθύνης» και «χαλάρωσης» στην εφαρμογή των μέτρων – ή ακόμη και η ψεύτικη εικόνα που παρουσιάζουν για την κατάσταση στο σύστημα υγείας – δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι πάνω από την υγεία του λαού βρίσκονται οι ανάγκες των μεγαλοξενοδόχων, εφοπλιστών και τραπεζιτών.

Η υγεία των τραπεζοϋπαλλήλων, οι οποίοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες πελάτες, πολλοί εξ αυτών συνταξιούχοι που είναι σε ευπαθείς ομάδες, βρίσκεται στον αέρα. Τα όποια μέτρα έχουν εξαγγείλει οι τραπεζίτες αποτελούν ημίμετρα, αφού δεν αποτελούν ουσιαστικά μέτρα πρόληψης για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Δεν λαμβάνουν υπόψη το συνωστισμό στις ουρές των ΑΤΜ, ενώ η ηλεκτρονική τραπεζική που επιβαρύνει με δεκάδες χαράτσια τις συναλλαγές του λαού είναι πρακτικά ανεφάρμοστη για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Στις τράπεζες στην καλύτερη των περιπτώσεων απαιτείται – από  όσους μόνο επιστρέφουν από διακοπές από περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο – να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ, το οποίο και πληρώνουν οι εργοδότες. Όμως αυτό αφορά σε ελάχιστους μόνο εργαζόμενους, εξαιρούνται όσοι είναι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όσοι δεν έχουν φύγει με άδεια ή όσοι πήγαν διακοπές σε άλλες περιοχές!

Αντί οι εργοδότες του κλάδου να φροντίζουν για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών στα καταστήματα, τα οποία μειώνουν συνεχώς, οι εγκύκλιοι που έχουν δοθεί εσωτερικά στους εργαζόμενους των τραπεζών μιλούν επίσης για την υποχρέωση, σε κάποιες περιπτώσεις, να δουλέψουν εξ αποστάσεως για μία τουλάχιστον βδομάδα, χωρίς και πάλι αυτό να συνδυάζεται απαραίτητα με την προσκόμιση αρνητικού τεστ, εναποθέτοντας έτσι και πάλι την ευθύνη στον ίδιο τον εργαζόμενο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την οικογένειά του.

Ο κίνδυνος μάλιστα αναμένεται να οξυνθεί ιδιαίτερα στα τέλη του μήνα, όπου πολλοί συνταξιούχοι θα τρέξουν στα καταστήματα των τραπεζών, αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Είναι πρόκληση, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι τράπεζες έχουν μπουκώσει με ζεστό χρήμα, με νέα δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, να μη διαθέτουν κάποιες χιλιάδες ευρώ για να καλύψουν τις ανάγκες της υγείας των εργαζομένων τους.

Απαιτούμε υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ με ευθύνη των τραπεζών, και μάλιστα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους των τραπεζών, μόνιμους ή συμβασιούχους, είτε επιστρέφουν από άδεια είτε όχι.

Απολύμανση όλων των καταστημάτων και άμεσα μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους. Όχι στην τηλεργασία.