Με αφορμή τα δεκάδες κρούσματα στην Τράπεζα της Ελλάδος

16/10/2020

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕΣΑ

 ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ 


 

Με αφορμή, τα δεκάδες κρούσματα που βρέθηκαν στο Νομισματοκοπείο της Τράπεζας Ελλάδος, το Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμη μία φορά! Το δεύτερο κύμα πανδημίας έχει αναδείξει τα τεράστια κενά κι ελλείψεις μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους των τραπεζών. Ήταν θέμα χρόνου το πότε θα γινόταν μια γενικευμένη διασπορά, μιας και η πολιτική των τραπεζιτών (όλα γίνονται με γνώμονα τα κέρδη) δεν επιτρέπει «σπατάλες» για την προστασία των εργαζομένων τους.  

 

Με βάση την τελευταία εξέλιξη στο Νομισματοκοπείο επισημαίνουμε τα εξής:  

Στο συγκεκριμένο κτήριο για παράδειγμα, όπως και σε άλλα παρόμοια κτήρια του κλάδου, στα Μηχανογραφικά κέντρα κλπ, δεν μπορούν να αποφευχθούν ο συγχρωτισμός, καθώς και η τήρηση των αποστάσεων. Και αυτό βέβαια επιδεινώνεται καθώς οι εργοδότες δεν βάζουν στις μηχανές σταθερά πληρώματα, με συνέπεια αρκετοί συνάδελφοι να κινούνται από μηχανή σε μηχανή, και να διευκολύνεται η διασπορά του ιού. Φαντάζει πιο αναγκαίο από ποτέ το αίτημα για προσλήψεις τεχνικών, με συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σταθερή και μόνιμη δουλειά.   

  

Οφείλουν οι τράπεζες να πάρουν αυξημένα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων και των πελατών από τη πανδημία, πέρα από τα κουτσουρεμένα πρωτοκόλλα του ΕΟΔΥ, πρώτα και κύρια επειδή οι τραπεζοϋπάλληλοι καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με εκατοντάδες συνταξιούχους και εργαζόμενους, πολλοί από αυτούς να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.  

 

Απαιτούμε  

  • Συχνά και επαναλαμβανόμενα τεστ, τουλάχιστον 1 φορά το μήνα σε όλους τους εργαζόμενους (ανεξαρτήτως σχέσεως εργασίας), με προτεραιότητα στους χώρους που δεν μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα όπως οι αποστάσεις, δηλαδή στους χώρους παραγωγής και τα καταστήματα των τραπεζών. Ακόμη επιβάλλονται συχνές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς και αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων στη καθαριότητα με μόνιμες προσλήψεις. 
  • Στους χώρους που εντοπίζονται πολλά κρούσματα, όπως το ΙΕΤΑ στην Τράπεζα Ελλάδος, το κτήριο της οδού Πειραιώς της Εθνικής τράπεζας και καταστήματα όπως Αχαρνών και Άνω Πατησίων της Εθνικής Τράπεζας, του Μοσχάτου της Τράπεζας Πειραιώς κ.α., επιβάλλεται να κλείνουν για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται και μάλιστα πριν επιστρέψουν οι εργαζόμενοι για δουλειά, να ξανακάνουν όλοι τεστ, ακόμη και όσοι βρέθηκαν καταρχήν αρνητικοί.  
  • Οι Τράπεζες, σε συνεργασία με τα Ταμεία Υγείας όπου υπάρχουν, να αναλαμβάνουν να κάνουν τεστ covid σε όλα τα μέλη των οικογενειών των κρουσμάτων. 
  •  Οι τράπεζες να μη διανοηθούν να επιβάλλουν τα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν απλήρωτες υπερωρίες κλπ, για όλους τους εργαζόμενους που είναι σε καραντίνα, είτε για τις μέρες που θα είναι κλειστά, με διασφαλισμένες αποδοχές για όλους τους συναδέλφους. 
  •  Να υπάρξουν άδειες ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές για όσους είναι ασθενείς από covid, για τις ευπαθείς ομάδες, για τους γονείς και όσους φροντίζουν ΑμΕΑ ή ηλικιωμένους στην οικογένειά τους.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Όχι στο κλείσιμο καταστημάτων, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας και σε επιβαρυμένες περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας, που έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται δεκάδες τραπεζοϋπάλληλοι και πελάτες σε λίγα τετραγωνικά. 
  • Άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης όπως, οι συντάξεις, με ευθύνη του κράτους να αποδίδονται στα σπίτια, να υπάρξει αναστολή πληρωμών χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε όσους δεν μπορούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής τραπεζικής, να υπάρξει χρονική μετάθεση γραφειοκρατικών λειτουργιών (π.χ. επικαιροποίηση στοιχείων λογαριασμών). 
  • Κατάργηση της στοχοθεσίας. 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο