Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο Καζακστάν

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό του Καζακστάν που τις τελευταίες εβδομάδες δίνει έναν μεγάλο αγώνα για τη ζωή του, κόντρα στην βίαιη καταστολή της κυβέρνησης της χώρας και των συμμάχων της.

Ο λαός του Καζακστάν βγήκε δυναμικά στον προσκήνιο ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση στην οποία τον καταδίκασε η πολιτική της παράδοσης του ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια για τα κέρδη των λίγων. Μια πολιτική που έβαλε τη χώρα στο επίκεντρο των ανταγωνισμών μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κρατών. Τη στιγμή που επιχειρηματικοί όμιλοι κερδίζουν εκατομμύρια από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, ο λαός του Καζακστάν δεν έχει πρόσβαση σε θέρμανση και ενέργεια, που έχουν μετατραπεί σε πανάκριβα εμπορεύματα και έρχεται αντιμέτωπος με την ενεργειακή και όχι μόνο φτώχεια.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα είμαστε αντιμέτωποι με την ίδια πολιτική, τις επιπτώσεις της οποίας βλέπουμε καθημερινά, από τις συνεχείς ανατιμήσεις στην ενέργεια και άλλα βασικά αγαθά, μέχρι τη διαχείριση της πανδημίας που θυσιάζει την υγεία του λαού στον βωμό της προστασίας των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων με αποκορύφωμα τα πρόσφατα πρωτόκολλα υπερμεταδοσης. Οι αυξήσεις στον βασικό μισθό που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν φτάνουν ούτε για τα στοιχειώδη και δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο να ανακουφίσουν τον λαό που πλήττεται από την επέλαση του πληθωρισμού.

Οι εξελίξεις στο Καζακστάν δεν πρέπει να μας αφήσουν αδιάφορους!

Η καταστολή, η βία και ο αυταρχισμός με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι κινητοποιήσεις, η απαγόρευση των απεργιών, οι διώξεις και οι «εξαφανίσεις» συνδικαλιστών είναι η απάντηση των κυβερνήσεων στην διογκούμενη λαϊκή οργή και αγανάκτηση.

Το Σωματείο μας καλεί σε μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία του Καζακστάν (οδός Παπαδιαμάντη 4, Ψυχικό), την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στις 6 μμ, σε αλληλεγγύη και στήριξη του αγωνιζόμενου λαού.

 

Το ΔΣ -Ιανουάριος 2022