ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΤΩΡΑ ΚΙ ΕΣΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η ίδρυση του Σωματείου, πριν λίγους μήνες, ήταν αποτέλεσμα της εμπειρίας μας από τους μικρούς και μεγάλους αγώνες που δίνουμε καθημερινά μέσα στους χώρους δουλειάς.

Η κατάσταση για όλους εμάς τους εργαζόμενους φαίνεται να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
- Η αθλιότητα των χαμηλών μισθών.
- Οι απλήρωτες υπερωρίες, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που κρατάνε «όμηρους» τους εργαζόμενους, το απαράδεκτο καθεστώς ενοικίασης εργαζόμενων από άλλες εταιρείες, η συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου μας.
- Το ατελείωτο κυνήγι των στόχων και των bonus.
- Η υπερεντατικοποίηση στην εργασία.
- Η ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας.
- Η απειλή της απόλυσης, άμεση και έμμεση.
- Η ακρίβεια.
- Οι αντι-ασφαλιστικοί νόμοι.
- Το εμπόριο της Παιδείας και της Υγείας.

Είναι προβλήματα που βασανίζουν όλους τους εργαζόμενους και στον τραπεζικό κλάδο.
Είναι όμως και ζητήματα για τα οποία πρέπει να παλέψουμε και να αντιμετωπίσουμε με την πάλη μας μέσα από το Σωματείο μας.

Ο αγώνας μας μπορεί να έχει αποτελέσματα:

Μέσα στο καλοκαίρι, είχαμε ήδη τις πρώτες σημαντικές κατακτήσεις.
Στην εταιρεία “FIRST CALL SA” καταφέραμε να πάρει πίσω το απαράδεκτο «σύστημα ωρομέτρησης», που έβαλε πρόσφατα σε λειτουργία, με στόχο να επεκτείνει το απλήρωτο μέρος της εργασίας των 130 υπαλλήλων της. Σύμφωνα με την εταιρεία, «μη παραγωγικός χρόνος», ανάμεσα σε άλλα, θεωρείται η υπέρβαση του μέγιστου χρονικού ορίου που ορίζει η εταιρεία στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των εργαζομένων με τους πελάτες! Δηλαδή, αν η εργοδοσία θέσει σαν όριο - για παράδειγμα - τα τρία λεπτά, στη διάρκεια των οποίων ο υπάλληλος θα πρέπει τηλεφωνικά να «πείσει» τον πελάτη να πληρώσει τις οφειλές του προς την τράπεζα και η συνομιλία τους διαρκέσει περισσότερο, τότε ο επιπλέον χρόνος θεωρείται «μη παραγωγικός» και θα πρέπει να αναπληρωθεί από τον εργαζόμενο ή να αφαιρεθεί από το μισθό του!

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι η εργοδοσία θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να καθορίζει παρόμοια «κριτήρια» για τον υπολογισμό του «μη παραγωγικού χρόνου» και να ξεπατώνει έτσι τους εργάτες στη δουλειά, αυξάνοντας κατά το δοκούν το απλήρωτο μέρος του χρόνου εργασίας.
Μετά από παρέμβασή μας στην εργοδοσία και την Επίθεώρηση Εργασίας, η εταιρεία πήρε πίσω το απαράδεκτο αυτό «σύστημα ωρομέτρησης».Ξεκάθαρη είναι η απάντησή μας: η εργοδοσία θα μας βρει μπροστά της σε κάθε απόπειρα να το επαναφέρει. Η προειδοποίηση αφορά και την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, στα χέρια της οποίας βρίσκεται τώρα η υπόθεση.
Με σύνθημα «Οχι στις απολύσεις - Η εργοδοτική τρομοκρατία δε θα περάσει», μέλη του Σωματείου κάλεσαν τους εργαζόμενους της επιχείρησης «HELLAS FINANCE» να συμμετάσχουν στο συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου της. Η εταιρεία έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο μαζικής απόλυσης εργαζομένων.
Κάτω απ' την πίεση του Σωματείου, η διοίκηση της εταιρείας αναγκάστηκε να δεχτεί τους εκπροσώπους του, οι οποίοι και απαίτησαν να σταματήσουν άμεσα οι απολύσεις. Η εταιρεία ασφαλώς δεν δίνει δεκάρα για το μεροκάματο των συναδέλφων και έσπευσε να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να απειλήσει με εξώδικο το Σωματείο. Εμείς απαντάμε: η εργοδοτική τρομοκρατία δεν θα περάσει! Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, οι τακτικές τρομοκράτησης μας αφήνουν παγερά αδιάφορους!
Δεν θα τους αφήσουμε να μας πετάνε στο δρόμο σαν στημένες λεμονόκουπες αφού μας έχουν ξεζουμίσει. Αυτοί να βγάζουν δις και εμείς με μισθούς των 600 και 700 Ευρώ και στο τέλος να πληρώνουμε και τα σπασμένα!
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε επιφυλακή για να μην επανέλθουν τα άθλια εργοδοτικά σχέδια από την πίσω πόρτα.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Αναδεικνύεται η ανάγκη να μαζικοποιηθεί το σωματείο, αφού καθημερινά αποδεικνύεται ότι ο δρόμος της ταξικής πάλης είναι αυτός που μπορεί να αποσπά κατακτήσεις και να δημιουργεί προϋποθέσεις για βαθύτερες αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων.
Ένα μαζικό και αγωνιστικό σωματείο, προσανατολισμένο στα πραγματικά προβλήματά μας, μπορεί να είναι όπλο στα χέρια μας. Θα μπορεί να παλεύει για ΟΛΑ τα προβλήματα των εργαζομένων με κριτήριο τις σύγχρονες αυξανόμενες ανάγκες μας.

ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ


Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Γιαλιάς Βασίλης (ΕΘΝΙΚΗ)
Δάγκα Βιβή (MELLON)
Κουφός Γιώργος (EUROBANK)
Λιάππη Παυλίνα (MULTICOLLECTION)
Μπαλού Αλεξάνδρα (ΑΓΡΟΤΙΚΉ)
Ποντικός Γιώργος (ΠΕΙΡΑΙΩΣ)
Τσαγγάρης Στρατής (MULTICOLLECTION)