ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Συναδέφισσες, συνάδελφοι

Με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να ξαναφέρει στη Βουλή τις επόμενες ώρες την ψήφιση του νόμου που απαγορεύει τις απεργίες! Μέσα στο πακέτο των νέων αντιλαϊκών μέτρων που αποτελούν τα «προαπαιτούμενα» για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, έρχονται να βάλουν χέρι στο δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν τη ζωή που αξίζει σε αυτούς και τα παιδιά τους. Ένα δικαίωμα που έχει κατακτηθεί με θυσίες και αγώνες όλων των προηγούμενων γενιών και που καμία κυβέρνηση ως τώρα δεν είχε τολμήσει να αγγίξει.

Η απαγόρευση των απεργιών έρχεται να ψηφιστεί σε μια περίοδο που στο κλάδο μας οι εξελίξεις τρέχουν. Οι τραπεζίτες και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες του κλάδου καταπατούν καθημερινά τα δικαιώματα μας, επιβάλλουν παντού εργασιακή ζούγκλα, αυξάνουν την πίεση και την τρομοκρατία προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

           Στην Τράπεζα Πειραιώς: Παίρνοντας τη σκυτάλη από την ALPHA BANK, η Διοίκηση προχωρά σε απολύσεις μόνιμου προσωπικού (φύλακες, καθαρίστριες) με την μέθοδο της απόσχισης κλάδου. Την ίδια στιγμή η ΟΤΟΕ και όλοι οι εργοδοτικοί σύλλογοι αρνούνται να οργανώσουν τον αγώνα των εργαζομένων και κρύβονται πίσω από επαναστατικές μεγαλοστομίες στα χαρτιά…

           Σε εισπρακτικές και άλλες εταιρείες του κλάδου (πχ FIRST DATA): απολύονται εργαζόμενοι με τη δικαιολογία της μη αποτελεσματικής απόδοσης…

           Στην PDS απολύεται εργαζόμενη με χρόνια προβλήματα υγείας με τη μέθοδο της μη ανανέωσης της σύμβασής της…

           Στις τράπεζες βγάζουν σε πλειστηριασμό τις λαϊκές κατοικίες.

Μπροστά σε τέτοιες εξελίξεις, η οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων είναι μονόδρομος. Το τσάκισμα λοιπόν του απεργιακού δικαιώματος θα είναι βαρύ πλήγμα και δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Το επόμενο διάστημα λήγει η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση. Από τώρα πρέπει να οργανωθεί ο αγώνας που θα διεκδικεί μια Σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, χωρίς ελαστικές σχέσεις εργασίας, με μισθούς που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Το δικαίωμα στην απεργία είναι ένα σημαντικό όπλο και σε αυτή τη μάχη και δε θα πρέπει να τους αφήσουμε να το ακουμπήσουν!

Στέλνουμε σε Κυβέρνηση και εργοδότες το μήνυμα πως το δικαίωμα στην απεργία δεν μπορούν να μας το πάρουν πίσω και ούτε να τολμήσουν να το σκεφτούν.

Μαζί με τους εργαζόμενους των υπολοίπων κλάδων συμμετέχουμε σε όλες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ τη Τρίτη 9/1 και ώρα 16:00 στην Ομόνοια και τη Δευτέρα 15/1 ημέρα ψήφισης των μέτρων στις 18:00 στην Ομόνοια, στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα:
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο