ΟΛΟΙ τη ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 7:30μμ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

 

ΟΛΟΙ τη ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 7:30μμ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Λεωφ. Κηφισίας 37)

 

Άλλο ένα καλοκαίρι γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές!

Αυτές τις μέρες η σκέψη μας είναι στους χιλιάδες συνανθρώπους μας που βλέπουν τις περιοχές τους και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, στους συναδέλφους μας που ζουν και εργάζονται σε αυτές τις περιοχές.

Για άλλη μια φορά χιλιάδες στρέμματα φυσικού πλούτου μέσα σε λίγες ώρες στην Ανατολική και Δυτική Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας έγιναν στάχτη ενώ αμέτρητες είναι οι καταστροφές σε λαϊκές περιουσίες.

Τα τελευταία χρόνια στην Αττική έχουν καεί πάνω από 500 χιλιάδες στρέμματα, μετατρέποντάς την σε «κρανίου τόπο». Μιλάμε δηλαδή για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα με τεράστιες συνέπειες για τη ζωή όλου του λαού της Αττικής που έχει όνομα και λέγεται : εγκληματική πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων που υπηρετούν την επικίνδυνη λογική κόστους – οφέλους και ενός κράτους που είναι επιλεκτικά ανίκανο να προστατεύσει το λαό και το περιβάλλον.

Αυτή η πολιτική θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, ευθύνεται για τη υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης, για την υποστελέχωση όλων των αναγκαίων κρατικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς ή άλλου φυσικού φαινομένου.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ στην άθλια προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι φταίει «η κλιματική αλλαγή» και ότι «καλοκαίρι είναι, άρα φωτιές θα έχουμε». Η κυβέρνηση εξαντλεί την ευθύνη της στο να στέλνει τα γνωστά μηνύματα 112 και να επιρρίπτει ευθύνες στους κατοίκους για τα ξερά χόρτα, όταν εν έτη 2023 σε μια χώρα που κάθε χρόνο καίγεται, δεν λειτουργούν ούτε οι κρουνοί και οι αντλίες των πυροσβεστών, ενώ τα πυροσβεστικά μέσα είναι ελάχιστα.

Αυτές τις εφιαλτικές μέρες, αν κάτι δίνει ελπίδα στους κατοίκους και τους εργαζομένους των περιοχών είναι η αποφασιστική και αλληλέγγυα παρέμβαση σωματείων, άλλων πρωτοπόρων αγωνιστών, απλών λαϊκών ανθρώπων να παρέμβουν με κάθε μέσο και τρόπο για να προστατεύουν τις λαϊκές περιουσίες, τα δάση, τους εργαζόμενους.

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας, με τον οργανωμένο αγώνα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Διεκδικούμε:

·        Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της καταστροφής χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί η διαμονή για όσους χρειάζεται και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών.

·        Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για το ζήτημα της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης.

·        Να στελεχωθούν τώρα τα Δασαρχείο Λαυρίου, Πεντέλης, Πάρνηθας και όλα τα δασαρχεία της Αττικής με δασεργάτες και όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.

·        Να στελεχωθούν με μόνιμο και σταθερό προσωπικό οι πυροσβεστικές υπηρεσίες καθώς και να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος και σύγχρονο εξοπλισμός. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών με βάση και τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Να παρθεί πίσω η απόφαση που διαχωρίζει την πρόληψη από την κατάσβεση πυρκαγιών.  

·        Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη αποκατάσταση των δασών που κάηκαν τα προηγούμενα χρόνια από πυρκαγιές. Καμία αλλαγή χρήσης γη, που θα επιτρέψει σε επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν μπίζνες πάνω στα καμένα.

·        Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών που έχουν καεί.

·        Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με ευθύνη Κράτους και εργοδοσίας για την προστασία όσων εργάζονται στις περιοχές που υπάρχουν φωτιές ή που η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω του καπνού.

Στα πλαίσια αυτά τις τελευταίες μέρες μέλη του Σωματείου μας και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο κλάδο έχουν προσφύγει σε μια σειρά παρεμβάσεις για εκκενώσεις χωρών δουλειάς όπως στην αποθήκη της Εθνικής Τράπεζας στη Μαγούλα αλλά και σε καταστήματα τραπεζών της Δυτικής Αττικής προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και να παρθούν μέτρα όπου χρειάζεται.

 

Το ΔΣ 19.7.2023