ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ
ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε αγαστή συνεργασία με τη ΝΔ – γνωρίζοντας καλά την τέχνη της εξαπάτησης – επιχειρούν να κάνουν, και ιδιαίτερα η κυβέρνηση το άσπρο –μαύρο.
Επιχειρεί να πείσει ότι τα μέτρα που παίρνει είναι δίκαια και το πετυχαίνει αυτό μέσα από ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα. Τίποτα πιο ψεύτικο από αυτό!
Η Ομοσπονδία μας θέλοντας να συμβάλλει στο ξεσκέπασμα αυτής της απάτης στέλνει στις διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων το σημείωμα αυτό με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν έχουμε ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα απεναντίας αυτό γίνεται ακόμη πιο άδικο, πιο ταξικό.
Η χώρα μας συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτές με το πιο άδικο φορολογικό σύστημα. Τα στοιχεία που συνθέτουν αυτή την ταξική ανισότητα και επιλογή:
• Οι Έμμεσοι Φόροι, που αποδεδειγμένα επιβαρύνουν πολλαπλάσια τα λαϊκά νοικοκυριά, υπερβαίνουν τα τελευταία χρόνια το 57% των συνολικών φόρων που καταβάλλονται. Πχ. Υπολογίζεται ότι σε μια τετραμελή οικογένεια με οικογενειακό εισόδημα 28.000 €, το 20% του εισοδήματος (5.500 €) πηγαίνει σε άμεσους και έμμεσους φόρους. Από αυτά τα 5.500 €, το 20% πηγαίνει σε άμεσους φόρους και το 80% σε έμμεσους.
• Άμεσοι Φόροι φυσικών προσώπων: το 2002 ο κατώτερος φορολογικός συντελεστής ήταν 15% και ο ανώτατος 40% (φορολογική κλίμακα με 3 κλιμάκια). Το 2009 ο κατώτερος φορολογικός συντελεστής ήταν 25% και ο ανώτατος 40% (φορολογική κλίμακα με 3 κλιμάκια). Οι φόροι που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα αυξήθηκε από 52% το 2000 σε 74,2% το 2009.
• Άμεσοι Φόροι επιχειρήσεων (φορολογία κερδών): ο φορολογικός συντελεστής τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σταδιακά από το 60% στο 25%. Η συμμετοχή των επιχειρήσεων στην άμεση φορολογία από το 48% στο σύνολο των άμεσων φόρων το 2000, μειώθηκε σε 25,8% το 2009.
• Με το νόμο 2960/01, έχει δοθεί πλήρης απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα που χρησιμοποιούν ναυτιλιακές, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρείες, με αποτέλεσμα την απώλεια φορολογικών εσόδων, μόνο για το 2008, συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ (φορολογικές δαπάνες).
• Σκανδαλώδης είναι η φορολόγηση των υπό Ελληνική σημαία πλοίων, η οποία γίνεται όχι με βάση τα λογιστικά τους αποτελέσματα, αλλά με έναν συνδυασμό παραμέτρων ανάλογα με την χωρητικότητα, την ηλικία και τον τύπο του κάθε πλοίου και φυσικά δεν έχει να κάνει με την φοροδοτική ικανότητα των εφοπλιστών.
• Οι τράπεζες υπολογίζεται ότι πληρώνουν περίπου το 7% των κερδών τους σε φόρους, έναντι 24% που καταβάλλει ένας «μέσος» εργαζόμενος, με ετήσιες αποδοχές της τάξεως των 30.000 ευρώ.
Αυτό το φιλοεργοδοτικό & αντεργατικό φορολογικό σύστημα η κυβέρνηση με τη στήριξη της ΝΔ και τους μηχανισμούς της ΕΕ, το κάνουν ακόμη πιο άδικο & ταξικό όπως:
• Αποδείξεις: πρόκειται για κατάργηση ή στην καλύτερη περίπτωση περιορισμό του αφορολογήτου ορίου, αφού τα όρια των αποδείξεων που απαιτούνται (30% του συνολικού εισοδήματος) προκειμένου να μειώνεται ο φόρος, είναι πρακτικά αδύνατο να πιαστούν. Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί σημαντικά η φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών, των συνταξιούχων και των χαμηλοεισοδηματιών. Και φυσικά, είναι μύθος το δήθεν αφορολόγητο των χαμηλοεισοδηματιών, αφού όσο πιο μικρό είναι το εισόδημα, τόσο πιο πολλές είναι οι εισφορές αναλογικά. Π.χ. (α)Ένα ζευγάρι με 28.000€ εισόδημα (15.000€ ο άνδρας, 13.000€ η γυναίκα) υπολογίζεται ότι με το καθεστώς των αποδείξεων θα πληρώσει κατά μέσο όρο 59,38% παραπάνω άμεσο φόρο. (β) Ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης φυσικών προσώπων παραμένει στα ίδια επίπεδα, του 40%, και δεν αυξάνει, , αν και τώρα θα υπολογίζεται στα εισοδήματα πάνω 60.000 ευρώ, αντί για 75.000 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται ελάχιστα οι φόροι από τα ιδιαίτερα υψηλά εισοδήματα, αφού ανεξάρτητα από το επίπεδο των εισοδημάτων, όλοι όσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 65.000 θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο μόλις 1.350 ευρώ. Με τα συγκεκριμένα παραδείγματα αποδεικνύεται περίτρανα η αντιλαϊκότητα της φορολογικής νομοθεσίας που ψηφίζουν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις.
• Μειώνεται ακόμα περισσότερο η φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων, και από το 25% που είναι σήμερα θα «πέσει» στο 20% σταδιακά.
• Το καθεστώς του επαναπατρισμού κεφαλαίων από το εξωτερικό με μόνη υποχρέωση την καταβολή φόρου 5% επί της αξίας του κεφαλαίου (προκειμένου να εξαιρεθούν από τον έλεγχο πόθεν έσχες) ουσιαστικά σημαίνει νομιμοποίηση της παραοικονομίας.
• Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα.
• Αυξάνεται ο ΦΠΑ.
Αυτό το άδικο φορολογικό σύστημα στους βασικούς του άξονες στηρίζεται από τη ΓΣΕΕ. Η πρόταση που έκανε λίγες μέρες πριν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, δεν διαφέρει ουσιαστικά από αυτήν της κυβέρνησης, ούτε και ζητά κατάργηση του άδικου αυτού φορολογικού συστήματος.
Τι μπορεί & τι πρέπει να γίνει:
1. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τον άγαμο φορολογούμενο στα 20.000 Ευρώ, για την οικογένεια στα 40.000 Ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 Ευρώ για κάθε παιδί. Ετήσια αναπροσαρμογή του αφορολόγητου ορίου σύμφωνα με την αύξηση του τιμάριθμου.
2. Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου. Αύξηση της φορολογίας των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου. Η φορολογία του δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 45%, με προοπτική να φτάνει στο 60%, όπως ίσχυε σε άλλες περιόδους.
3. Μείωση των έμμεσων φόρων, ιδιαίτερα εκείνων που βαρύνουν τη λαϊκή κατανάλωση. Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης (διατροφή, εκπαίδευση, υγεία οικιακή ηλεκτρική ενέργεια - τηλεπικοινωνίες - ύδρευση - αποχέτευση), τα σχολικά είδη και τα φάρμακα. Καμιά αύξηση συντελεστών του ΦΠΑ, όπως ετοιμάζει η κυβέρνηση. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης.
4. Μείωση δημοτικών τελών, αύξηση κρατικής χρηματοδότησης στους Ο.Τ.Α., κατάργηση των διοδίων.
5. Κατάργηση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου και ουσιαστική λειτουργία του πόθεν έσχες που να καλύπτει:
• Την αγορά ομολόγων έντοκων γραμματίων
• Αγορά μετοχών
• Κεφάλαιο ίδρυσης και αύξηση κεφαλαίου ΑΕ και ΕΠΕ
• Καθορισμός κριτηρίων πολυτελούς διαβίωσης
• Ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών
• Όλες τις τραπεζικές καταθέσεις, τα δάνεια και τις οικονομικές συναλλαγές.
6. Κατάργηση κάθε είδους «χαριστικών» περαιώσεων. Αξιοποίηση του μηχανογραφικού συστήματος και των νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Λήψη ειδικών μέτρων στη διακίνηση των καυσίμων. Γενίκευση του συστήματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ». Κατάργηση της απαλλαγής από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για καύσιμα που χρησιμοποιούν ναυτιλιακές, και αεροπορικές εταιρίες, που έχει σαν συνέπεια την απώλεια φορολογικών εσόδων πάνω από 1 δις ευρώ.
7. Λογιστικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τηρούμενα βιβλία.
8. Κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών εισοδήματος και ένταξή του στην ενιαία κλίμακα εισοδήματος.
9. Διατήρηση των εκπτώσεων από τα έσοδα στο ύψος του 100% των δαπανών (ιατρικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ενοίκια, ενοίκια και δίδακτρα παιδιών που σπουδάζουν, τόκοι για την αγορά πρώτης κατοικίας), καθώς και τα έξοδα που βαρύνουν άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρία.
10. Φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τη μετάβαση της μικρής ακίνητης περιουσίας.
11. Αποδέσμευση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων από την υποχρεωτική καταβολή των φόρων.
12. Διαρκή κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και μέτρα περιορισμού της πολυνομοθεσίας.
13. Επανασχεδιασμός των εντύπων δηλώσεων, πλήρης εναρμόνισή τους με το λογιστικό σχέδιο για τα νομικά πρόσωπα. Δήλωση περιουσίας και εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα.

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης του φορολογικού ελέγχου, καθώς και σε κάθε προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στους λογιστές που θα επιχειρηθεί μέσω της προωθούμενης «πιστοποίησης».