XΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ-Συγκροτήθηκε Γραμματεία του ΠΑΜΕ


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο η πανελλαδική σύσκεψη
Με τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού και την ανάδειξη της Πανελλαδικής Γραμματείας ΠΑΜΕ στον κλάδο, το περασμένο Σάββατο, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έκανε ένα ακόμα σημαντικό βήμα στη μάχη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.
Εισηγητικά η Αλ. Μπαλού, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, επισήμανε ότι η συγκρότηση του ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού είναι βήμα κλιμάκωσης της δράσης που ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο. Αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις, στο μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ, ΕΕ και κεφαλαιοκρατών και στα όσα συμβαίνουν στον κλάδο. Ανέδειξε τις ευθύνες των ηγεσιών στο συνδικαλιστικό κίνημα, που «προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στο κεφάλαιο». Τόνισε την ανάγκη για συνδικάτα ταξικά προσανατολισμένα. Σε αυτό μπορεί να συμβάλει το ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού, που θα πρέπει να έχει στηρίγματα σε κάθε νομό ή περιοχή.
Ακολούθησαν δεκάδες τοποθετήσεις. Ενα από τα ζητήματα ήταν οι συνθήκες στους χώρους δουλειάς. Το αποκαλούμενο «κούρεμα» θα σημάνει για τον κλάδο μείωση μισθών, κατάργηση δικαιωμάτων και κυρίως μείωση των θέσεων εργασίας. Σε μια σειρά χώρους γίνονται ήδη απολύσεις, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Στις εισπρακτικές εταιρείες κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Η εργοδοσία με τη στήριξη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων καλλιεργεί την ψευδαίσθηση των κοινών συμφερόντων εργοδοτών - εργαζομένων. Στην Τράπεζα Κύπρου εφαρμόζουν μια μέθοδο μέτρησης του όγκου εργασίας. Η μέτρηση δημιουργεί αποτελέσματα που δείχνουν ότι πλεονάζει το προσωπικό, ότι ένα μέρος των κερδών επενδύεται στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και επομένως καλλιεργείται η αυταπάτη ότι η εργοδοσία νοιάζεται για τους εργαζόμενους. Η εργοδοσία στην ΑΛΦΑ πρόσφατα μετακίνησε συνδικαλίστρια, μέλος του Κλαδικού Αττικής, από χώρο δουλειάς όπου απασχολούνται πάνω από 200 εργαζόμενοι σε κατάστημα που δουλεύουν περίπου 15 άτομα, με προφανή στόχο να περιορίσει την εμβέλεια δράσης του Κλαδικού. Στη Γενική η εργοδοσία κάλεσε το Σωματείο για διαπραγματεύσεις με στόχο τη μείωση των μισθών κατά 15%.
Από τη μεριά τους, οι πλειοψηφίες στην ΟΤΟΕ και τα επιχειρησιακά σωματεία στηρίζουν την εργοδοσία, στέκονται απέναντι σε κάθε ενέργεια οργάνωσης του αγώνα των εργαζομένων. Είναι ήδη γνωστό ότι η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ είχε προσπαθήσει να εμποδίσει τη δράση του κλαδικού σωματείου στη Ζάκυνθο. Στη Γενική, η πλειοψηφία δεν κάνει απολύτως τίποτα για να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων. Στην Εθνική η πλειοψηφία, το 2009, υπέγραψε μηδενική ΣΣΕ και αρνείται να κάνει μέλη του σωματείου τους συμβασιούχους και τους «ενοικιαζόμενους».
Στην αντίπερα όχθη οι ταξικές δυνάμεις, παρά τις δυσκολίες, δίνουν με επιμονή τη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων. Η δράση της Σωματειακής Επιτροπής του Κλαδικού Αττικής στην εισπρακτική εταιρεία «Μέλλον» έχει συμβάλει στην άνοδο της συμμετοχής στις απεργίες. Εχει διαρκή παρουσία οργανώνοντας πολλές συζητήσεις και ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιεί συγκεντρώσεις μέσα στο χώρο δουλειάς με μεγάλη συμμετοχή. Αποτέλεσμα αυτής της δράσης είναι η ενίσχυση του Κλαδικού, ο φραγμός σε εργοδοτικούς σχεδιασμούς, η ανάκληση απολύσεων. Το κλαδικό συνδικάτο Ζακύνθου έχει καταφέρει να σπάσει το κλίμα απομονωτισμού. Εχει ακόμα συντονίσει τη δράση του με άλλα συνδικάτα και δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.
Ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, χαρακτήρισε τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού ένα πολύ σημαντικό βήμα στη μάχη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Πιάνοντας πλευρές των καθηκόντων για τη βελτίωση της παρέμβασης στους χώρους δουλειάς, επισήμανε ότι τα συμπεράσματα από τη σύσκεψη πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης στο συνδικάτο, στην τοπική Γραμματεία. Να γίνουν συσκέψεις με εργαζόμενους. Τόνισε ότι όπου οι ταξικές δυνάμεις είναι μειοψηφία πρέπει να δρουν ως πλειοψηφία. Να παίρνουν πρωτοβουλίες, να οργανώνουν τους εργαζόμενους, να διεκδικούν. Ακόμα, τόνισε ότι πρέπει να βελτιωθεί η λειτουργία των συνδικάτων, των σωματειακών επιτροπών. Να γίνονται συζητήσεις, να μεταφέρεται η πείρα, να ακούγεται η γνώμη και η κριτική των εργαζομένων.