ΕΤΕ- ICAP

TO ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ICAP ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Τις μέρες της 48ωρης απεργίας δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι πήραν μέρος και συναντήθηκαν στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ με τους άνεργους, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, τους φοιτητές- σπουδαστές και διεκδίκησαν να μην ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την ίδια στιγμή την οργάνωση της πάλης για ένα κίνημα με συνέχεια, δύναμη και προοπτική.
Τις δύο αυτές μέρες επέλεξαν οι εταιρίες ICAP και MELLON σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα να κάνουν πράξη αυτά που υπαγορεύει το μνημόνιο, ανακοινώνοντας στους εργαζόμενους «υποχρεωτικές μειώσεις στο ωράριο με ταυτόχρονες μειώσεις στους μισθούς» και την ίδια στιγμή προχώρησαν και σε ορισμένες απολύσεις.
Για πολλά χρόνια, οι δύο αυτές εταιρίες καθώς και αρκετές ακόμα (περίπου δέκα μαζί με τις θυγατρικές) νοικιάζουν στην Εθνική τράπεζα τα «φτηνά εργατικά χέρια» των συναδέλφων, χωρίς δηλαδή να έχουν οι συνάδελφοι τα δικαιώματα και τις αμοιβές των τραπεζοϋπαλλήλων, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το διαχωρισμό των εργαζομένων (νοικιασμένοι, συμβασιούχοι, εποχικοί, πρακτικάριοι) που το μόνο που εξυπηρετεί είναι τα συμφέροντα των εργοδοτών.
Συγκεκριμένα, οι συνάδελφοι ενημερώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, μέρες απεργίας, ότι υποχρεούνται να «τροποποιήσουν τη σύμβασή τους» στα εξής: μείωση του ωραρίου από 8 σε 7 ώρες την ημέρα με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών τους (περίπου 10-12% μείωση το μήνα). Με την απειλή της απόλυσης αν δε συμφωνήσουν (αυτή η διευκρίνιση ολοκλήρωνε την «ενημέρωση») καλούνται αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι να συναινέσουν στα σχέδια της εργοδοσίας, να βάλουν την υπογραφή τους «με το πιστόλι στον κρόταφο» στη χειροτέρευση της ίδιας τους της ζωής.
Όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία. Να μη δεχτούμε καμία μείωση στους μισθούς μας. Να μην παρθεί κανένα κεκτημένο δικαίωμα πίσω.
Σήμερα ζητάνε να δουλεύουμε με λιγότερα χρήματα, στην πραγματικότητα όμως είναι προαναγγελία ακόμα περισσότερων απολύσεων. Είναι προαναγγελία του ότι θα μας ζητήσουν ακόμα μεγαλύτερες θυσίες.
Το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων καλεί τους συναδέλφους να βγάλουν συμπεράσματα σε σχέση με τη στάση και τη δράση των συνδικαλιστικών ηγεσιών που όλα αυτά τα χρόνια δείχνουν ανοχή στο διαχωρισμό των εργαζομένων που έχει καθιερώσει η Εθνική τράπεζα. Μόνο η κοινή πάλη, ο ενιαίος αγώνας παλιών και νέων, μόνιμων και συμβασιούχων κλπ. μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.
Δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε. Μέσα από τις γραμμές του κλαδικού σωματείου θα σπάσουμε στην πράξη το φόβο και τη μοιρολατρεία. Έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ