Τα φορολογικά μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα φέρνει δραματικές αλλαγές στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Πρόκειται, εκτός των άλλων, για μια νέα φοροεπιδρομή προς όφελος της ολιγαρχίας του πλούτου. Παρακάτω παρουσιάζουμε τα κύρια φορολογικά μέτρα και τις επιπτώσεις τους στο λαό, με στόχο το θέμα να αποτελέσει αντικείμενο πάλης των ταξικών Συνδικάτων και της ΠΑΣΕΒΕ.
Μείωση αφορολόγητου ορίου
Στο άρθρο 27 του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μειώνεται το αφορολόγητο όριο των € 12.000 στα € 8.000 με αναδρομική ισχύ από 01/01/2011. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Ότι ένας εργαζόμενος με 14 μισθούς των € 857 καθαρά το μήνα, ετήσιο εισόδημα € 12.000, θα κληθεί να πληρώσει φόρο € 400 το χρόνο, δηλαδή € 28,60 το μήνα. Προκύπτει, λοιπόν, μετά την αφαίρεση των € 28,60 μηνιαίος μισθός της τάξεως των € 828,40 από € 857.
Η παραπάνω περίπτωση φορολογούμενου, με το προηγούμενο αφορολόγητο όριο των € 12.000 είχε μηδενική άμεση φορολογική επιβάρυνση.
Άλλο παράδειγμα. Εργαζόμενος με 14 μισθούς των € 1.143 καθαρά, που προκύπτουν από ετήσιο εισόδημα € 16.000 καλείται να πληρώσει ετήσιο φόρο ύψους € 1.120, δηλαδή € 80 το μήνα. Προκύπτει, λοιπόν, εδώ με την αφαίρεση των € 80 ένας μηνιαίος μισθός € 1.060, μείωση δηλαδή κατ’ έτος σε ποσοστό 7%. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος πριν θα πλήρωνε € 720 διαφορά, δηλαδή € 400.
Για τους νέους μέχρι και 30 ετών, τους συνταξιούχους πάνω από 65 ετών, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους συνταξιούχους ανεξαρτήτου ηλικίας με παιδιά με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες με 2 παιδιά το αφορολόγητο όριο παραμένει στα € 12.000. Για οικογένειες με 1 παιδί το αφορολόγητο όριο είναι € 10.000.
Η εξαίρεση αυτή δεν είναι κάποια φοροελάφρυνση προς όφελος του λαού. Άλλωστε, οι κατηγορίες αυτές έχουν υποστεί κατακόρυφες μειώσεις στις αποδοχές τους και τα επιδόματά τους ή είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία άνεργοι. Έτσι κι αλλιώς το εισόδημα μεγάλης μερίδας των παραπάνω κατηγοριών δεν ξεπερνά τα € 8.000.

Ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όλους
Με αυτό το νέο χαράτσι, που προβλέπεται από το άρθρο 29, το λαϊκό εισόδημα μειώνεται επιπλέον, πλήττοντας εκ νέου τους ήδη συρρικνωμένους μισθούς. Πιο συγκεκριμένα. Ένας εργαζόμενος με ετήσιο καθαρό εισόδημα € 14.000, που σημαίνει € 1.000 μισθό το μήνα, θα καλείται να πληρώσει ειδική εισφορά € 140. Μιλάμε δηλαδή, για περαιτέρω μείωση του εισοδήματος της τάξης του 1%. Τα ίδια ισχύουν και για τους μικρούς επαγγελματίες.
Για τους εργαζόμενους ή μικρούς επαγγελματίες που έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα από € 20.001 μέχρι € 50.000 το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 2%. Π.χ. εργαζόμενος με 14 μισθούς των € 1.500 θα κληθεί να πληρώσει εισφορά των € 420.

Αύξηση του απαιτούμενου ποσού από αποδείξεις που χτίζουν το αφορολόγητο όριο
Ένας μισθωτός με € 928 μισθό μηνιαίος και 14 μισθούς χρειάζεται να συγκεντρώσει σε αποδείξεις το ποσό των € 3.250. Πέρσι χρειαζόταν € 1.500.
Ένας εργαζόμενος με 14 μισθούς των € 1.428 χρειάζεται αποδείξεις ύψους € 5.000, ενώ πέρσι χρειαζόταν € 3.600.

Τεκμήρια διαβίωσης που αφορούν την κύρια κατοικία και τα αυτοκίνητα
Με το παρακάτω παράδειγμα αποδεικνύεται, ότι η νέα φοροεπέλαση αφαιρεί εισόδημα και από ανθρώπους του μόχθου που ζουν πολύ κάτω από τα όρια της φτώχειας, ακόμη και όπως τα ορίζει η αστική τάξη.
Κάποιος που διαθέτει ένα σπίτι 90τμ σε περιοχή με αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι € 2.799 έχει τεκμήριο διαβίωσης € 3.850 και ένα αυτοκίνητο 1.300 – 1.400cc έχει επιπρόσθετο τεκμήριο € 5.200, σύνολο δηλαδή € 9.050. Εάν δεν έχει παιδί θα κληθεί να πληρώσει μόνο για φόρο εισοδήματος € 100. Οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι λίγες, π.χ. χιλιάδες νέα ζευγάρια έχουν ένα μόνο εισόδημα, χιλιάδες επίσης νέα ζευγάρια είναι άνεργα και μπορεί να απέκτησαν ένα σπίτι κι ένα αυτοκίνητο, ακόμη και μεγαλύτερου κυβισμού την περίοδο που δούλευαν και οι δύο. Τα εισοδήματά τους είναι πολύ χαμηλότερα, αλλά ακόμη και αυτά να είναι ή και λίγο μεγαλύτερα είναι φανερό με κατηγορηματικό τρόπο, ότι επιτείνεται η απόλυτη εξαθλίωση του λαού.

Επιβολή τέλους επιτηδεύματος
Επιβάλλεται κεφαλικός φόρος με την μορφή «τέλους επιτηδεύματος» 500€ για τις επιχειρήσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης (που είναι και οι περισσότερες) και 400€ για τις επιχειρήσεις της υπόλοιπης χώρας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά βάρβαρο και επώδυνο μέτρο σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Ο φόρος επιβάλλεται ανεξάρτητα μεγέθους επιχείρησης, δηλαδή το ίδιο πληρώνει το πολυκατάστημα και το Super Market με τον ψιλικατζή της γειτονιάς, που παραπατάει λόγω κρίσης. Είναι μέτρο χωρίς ημερομηνία λήξης που αντικειμενικά θα εντείνει την εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων.

Κατάργηση της έκπτωσης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΑΕΕ από το φορολογητέο εισόδημα
Αφαιρείται το 20% μόνο των υποχρεωτικών ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα. Το συγκεκριμένο μέτρο στην ουσία λειτουργεί σαν αύξηση του φορολογητέου εισοδήματος κατά περίπου € 4.000 - 5.000 (αφού οι μεσοσταθμικές ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές για τον ΟΑΕΕ είναι περίπου € 5.000 - 6000).
Το συγκεκριμένο μέτρο δεν αφορά μόνο τους αυτοαπασχολούμενους και τους ΕΒΕ, καθώς δεκάδες χιλιάδες μισθωτών απασχολούνται με συμβάσεις έργου (μπλοκάκια), που σημαίνει, ότι μια αύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος αυτής της τάξεως θα αυξήσει τους άμεσους φόρους κατακόρυφα.
Π.χ. εργαζόμενος με μισθό καθαρό € 900 το μήνα, δηλαδή € 10.800 το χρόνο, εάν εκπίπτει μόνο το 20% των ασφαλιστικών του εισφορών, κατά κανόνα θα προστεθεί στο φορολογητέο εισόδημα ποσό της τάξεως των € 1.920 το χρόνο (με ασφαλιστικές εισφορές € 400 το δίμηνο).
Στην παραπάνω περίπτωση ο εργαζόμενος καλείται να πληρώσει € 472 σε φόρους. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το τέλος επιτηδεύματος των € 500, καθώς θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες, οπότε μιλάμε για μια άγρια επίθεση.

Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ
Είναι βέβαιο, ότι οι αυξήσεις δε θα μείνουν μόνο σε όσα προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, αλλά ακόμη και σε αυτή τη φάση η μετάταξη των υπηρεσιών εστίασης στο 23%, καθώς και των ανθρακούχων ποτών και του εμφιαλωμένου νερού θα πλήξει και τους μικρομεσαίους και τους εργαζόμενους.
Οι πρώτοι θα πληγούν, τόσο από την αναγκαστική απορρόφηση, όσο και από τη μείωση της κατανάλωσης.
Οι εργαζόμενοι θα πληγούν, γιατί λόγω των εξοντωτικών και άστατων ωραρίων εργασίας αναγκάζονται να καταφεύγουν σε υπηρεσίες εστίασης (ταχυφαγεία, κλπ.).
Η αύξηση κατά δέκα τοις εκατό των μη αλκοολούχων ποτών και του εμφιαλωμένου νερού θα αυξήσει κατά δέκα λεπτά ένα κουτάκι π.χ. αναψυκτικού ή χυμού. Αν συνεκτιμήσουμε τους 5 - 6 θερμούς μήνες στη χώρα μας τότε η αύξηση των ετήσιων εξόδων μιας οικογένειας μόνο για αναψυκτικά μπορεί να φτάσει τα 150 με 200 ευρώ.
Το θέμα, ωστόσο, του ΦΠΑ και της μετάβασης των προϊόντων που βρίσκονται σήμερα στο χαμηλό συντελεστεί παραμένει «ανοιχτό». Όμως είναι σαφές, ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα έχουμε αυξήσεις από 5 – 10% σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης σε ένα χρόνο. Όλα τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι για αλλαγή του καθεστώτος των έμμεσων φόρων θα επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό κατά € 300 – 4000 το χρόνο.

Αύξηση φόρου πετρελαίου θέρμανσης – κίνησης
Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ορίζεται, ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά 5 λεπτά το λίτρο. Αυτό θα σημάνει επιβάρυνση από € 50 – 100 το χρόνο, αφού η κατανάλωση κυμαίνεται από 1000 – 2000 λίτρα το χρόνο (ανάλογα τις καιρικές συνθήκες κάθε περιοχής, κλπ.). Επιπροσθέτως, πρέπει να υπογραμμίσουμε, ότι ειπώθηκε ανοιχτά από την κυβέρνηση, ότι τα επόμενα 3 χρόνια θα εξισωθεί βαθμιαία το πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.
Για το πετρέλαιο θέρμανση προβλέπεται για τις επιχειρήσεις η εξίσωσή του ΕΦΚ με το πετρέλαιο κίνησης. Αυτό θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ΕΒΕ, αφού θα πληγεί εκ νέου το λεηλατημένο εισόδημά τους. Όμως, τα πράγματα θα επιδεινωθούν και για τους εργαζόμενους, αφού οι αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης για τις επιχειρήσεις θα μετακληθεί σε όλες τις υπηρεσίες, τα προϊόντα κατανάλωσης, κλπ.

Αύξηση των κρατήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές
Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει αύξηση κρατήσεων επί των ασφαλιστικών εισφορών σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και τους ΕΒΕ υπέρ του ΟΑΕΔ.
Συγκεκριμένα, για τους δημόσιους υπαλλήλους είναι 2%, για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα 0,5%. Για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ επιβάλλεται € 10 μηνιαία εισφορά, ανεξαρτήτου εισοδήματος.
Από αυτά τα ποσά που θα αποδοθούν στον ΟΑΕΔ δεν θα κατευθυνθεί ούτε ένα ευρώ για την ενίσχυση των ανέργων. Η γραμμή της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των κερδών των επιχειρήσεων στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Ήδη από την 01/01/2011 μέχρι τώρα έχουν δοθεί πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Άλλοι φόροι
Αυξάνονται πάλι τα τέλη κυκλοφορίας περίπου κατά 10% με συνέπεια μια επιβάρυνση που ξεκινάει από € 10 και φτάνει τα € 50 για κυβισμό μέχρι 2.000cc.
Αυξήσεις θα έχουμε επίσης και στα τσιγάρα από 20 – 50 λεπτά το πακέτο.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να τα υπολογίζουμε μέσα σε συνθήκες, όπου μειώθηκαν οι ονομαστικοί μισθοί σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα 10 – 30%, οι πραγματικοί πολύ παραπάνω, η ανεργία κι οι απολύσεις αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 30 – 40%. Ελαστικοποιήθηκαν οι εργασιακές σχέσεις, αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αυξήθηκαν τα εισιτήρια των συγκοινωνιών και άλλων υπηρεσιών, επιβλήθηκαν χαράτσια στην κατεύθυνση της παραπέρα εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας, προωθούνται νέες ιδιωτικοποιήσεις με τεράστιο τίμημα για το λαό. Εδώ κι ένα χρόνο μειώθηκαν δραματικά οι συντάξεις και επιβάλλονται νέες κατακόρυφες μειώσεις στις κύριες κι επικουρικές συντάξεις, επιβλήθηκε επίσης μείωση 10 – 15% στο εφάπαξ.
Την ίδια στιγμή οι φορολογικοί συντελεστές των μεγάλων επιχειρήσεων μειώνονται κατακόρυφα. Στα 40 δις εκατομμύρια περίπου ανέρχονται οι οφειλές στην εφορία, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από μεγαλοεισοδηματίες, μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, κλπ.
Σχεδόν όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τους εργαζόμενους και για τους μικρούς επαγγελματίες. Όλες οι οικογένειες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων θίγονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από την αντιλαϊκή – αντεργατική επιδρομή και από τους έμμεσους και από τους άμεσους φόρους. Όλες οι οικογένειες έχουν παιδιά που είτε είναι άνεργα, είτε δουλεύουν αμειβόμενα με μισθούς πείνας.
Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, οι γυναίκες, οι νεολαία, έχουμε καθήκον να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική, να μην ανεχτούμε να πληρώσουμε νέους φόρους.
Όχι στη νέα φοροεπιδρομή! Η εργατική τάξη, σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα, να οργανώσει την πάλη της, να υπονομεύσει την εφαρμογή αυτού του νέου φορολογικού τυφώνα.
Να επιβληθεί βαριά φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο. Το χρέος είναι της πλουτοκρατίας, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να μην το αναγνωρίσουν.