«FIRST DATA»

Επιχειρεί φακέλωμα των εργαζομένων της
Ζητά τα πιο ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα. Αντιδρά το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής
Μετά τις κάμερες που παρακολουθούν τους διαδηλωτές, το φακέλωμα των εργαζομένων κλιμακώνεται και με καταγραφή προσωπικών τους δεδομένων
Τη συλλογή, επεξεργασία και φακέλωμα των πιο ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων των εργαζομένων της, ακόμα κι αυτών που αφορούν την υγεία τους, θέλει να προωθήσει η πολυεθνική «First Data» και το παράρτημά της στην Ελλάδα, πατώντας στο υπάρχον διάτρητο θεσμικό πλαίσιο. Η απαράδεκτη ενέργειά της συναντά την αντίδραση των εργαζομένων, ενώ προς προάσπιση των συμφερόντων και της αξιοπρέπειάς τους κινήθηκε ήδη το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής.



Πρόκειται για άλλη μια, ενδεικτική, κραχτή ενέργεια εργοδοτικής τρομοκρατίας, με την πολυεθνική να πιέζει τους εργαζομένους της, εκμεταλλευόμενη και το σχετικό νόμο που, όντας διάτρητος, ουσιαστικά λειτουργεί ως φύλλο συκής τέτοιων αυθαιρεσιών. Βέβαια, είναι τέτοιες οι παραβιάσεις στις οποίες κατά καιρούς έχουν προχωρήσει εταιρείες, ώστε η εποπτεύουσα Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) έχει επιβάλει και κάποια πρόστιμα, έστω μικρά και προσωρινά. Είναι πάντως η λαϊκή αντίδραση, η αντίσταση των εργαζομένων και των ταξικών σωματείων τους που βάζει τελικά φραγμούς στην αυθαιρεσία.

Στην εν λόγω περίπτωση η πολυεθνική «First Data» (εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που δραστηριοποιείται σε 37 χώρες, μόνο στην Ελλάδα υπολογίζεται να απασχολεί 1.300 υπαλλήλους) σε πολυσέλιδο κείμενο που διένειμε στους υπαλλήλους της χωρίς να αιτιολογεί γιατί κρίνεται απαραίτητη η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων τους, ζητά από τους εργαζόμενούς της να της χορηγήσουν στοιχεία όπως «προσωπικά χαρακτηριστικά (φυσικά χαρακτηριστικά, ενδιαφέροντα, συνήθειες, στοιχεία προσωπικότητας, λοιπά στοιχεία προσωπικών χαρακτηριστικών)», ως και «στοιχεία υγείας (φυσική - πνευματική κατάσταση, ανικανότητες και αναπηρίες, λοιπά στοιχεία υγείας)» αλλά και στοιχεία ποινικού μητρώου.

Ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι «η μη παροχή των τελευταίων (σ.σ. των ευαίσθητων δεδομένων), τα οποία ναι μεν ο εργαζόμενος δεν υποχρεούται πλην όμως είναι αναγκαία για την εκτέλεση της σύμβασης εργασίας του, θα ληφθεί υπόψη από την εταιρεία». Δηλαδή περιλαμβάνεται ευθέως απειλή για συνέπειες σε βάρος του εργαζόμενου σε περίπτωση που κάποιος δεν ενημερώσει την εταιρεία.

Στο φακέλωμά τους αντέδρασαν εργαζόμενοι της εταιρείας και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Ν. Αττικής. Κατ' αρχάς με σημείωμά του προς τους εργαζομένους της εταιρείας τους ενημερώνει για τα όσα προβλέπει η γνωμοδότηση 115/2001 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τέτοιες περιπτώσεις.

Ταυτόχρονα με επιστολή της προς την Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας υπογραμμίζοντας ότι «η γενική και αόριστη περιγραφή τους (σ.σ. των στοιχείων που ζητά) παραπέμπει σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που είναι σε αντίθεση με τη γνωμοδότηση 115/2001 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα», τονίζει ότι «πρέπει να σταματήσει η απαίτησή σας για τη συγκατάθεση των εργαζόμενων στην εταιρεία σας» και ζητά συνάντηση άμεσα για το θέμα.

Τέλος, το Σωματείο προσέφυγε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ενημερώνοντάς την για την υπόθεση, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, και το γεγονός ότι «στο μακροσκελή κατάλογο των σκοπών της επεξεργασίας περιλαμβάνονται μια σειρά σκοποί που παραβιάζουν ακόμη και την υπάρχουσα νομοθεσία για την προστασία των εργαζομένων από την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων από την εργοδοσία».