ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων

ΠΑΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ

Ανακοίνωση - κάλεσμα για κίνημα αντίστασης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και την πώληση των συνεταιριστικών επιχειρήσεων
Σε οργανωμένο αγώνα καλούν από κοινού η Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Συστήματος του ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και η ΠΑΣΕΒΕ τους εργαζόμενους στην ΑΤΕ και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, τους αγρότες και όλο το λαό, για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας και η πώληση των συνεταιριστικών επιχειρήσεων «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» - ΣΕΚΑΠ - ΔΩΔΩΝΗ.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Τώρα είναι ανάγκη να ξεσηκωθεί ένα κίνημα αντίστασης και οργανωμένου αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Να μη χαθεί καθόλου χρόνος. Τα συμφέροντά μας είναι κοινά. Η δική μας συμμαχία, η αποφασιστικότητά μας, η συμμετοχή μας στον αγώνα μπορούν να αποτελέσουν το μόνο ισχυρό εμπόδιο που θα καθυστερήσει και θα ανατρέψει την πολιτική που χειροτερεύει τη ζωή μας ακόμα περισσότερο.
Η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση της πώλησης των συνεταιριστικών επιχειρήσεων της ΕΒΖ (Ελληνική βιομηχανία Ζάχαρης), της ΣΕΚΑΠ (Ελληνική καπνοβιομηχανία), της ΔΩΔΩΝΗΣ (Ελληνική γαλακτοβιομηχανία) προωθεί και την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας.
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει:
Απολύσεις και νέες χειρότερες εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους στην τράπεζα και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, προκειμένου ο ιδιώτης να έχει κέρδος και να είναι ανταγωνιστικός.
Ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση των δεδομένων για τη φτωχομεσαία αγροτιά. Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες, κτηνοτρόφοι και συνεταιρισμοί κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν τις υποθηκευμένες περιουσίες τους στην ΑΤΕ. Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα πάρουν τη μορφή καταιγίδας.
Χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου του λαού αφού οι τιμές των προϊόντων, η ποιότητα και η ποσότητα των ειδών διατροφής του λαού θα εξαρτώνται από την αγορά και τους όρους κερδοφορίας των επιχειρηματιών. Ακόμα, στην ΑΤΕ είναι μεγάλο μέρος υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών που δεν μπορούν πια να πληρώσουν τα δάνειά τους.
Καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει
Η κυβέρνηση προχωράει με αποφασιστικότητα και ταχύτητα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δίνοντας εξετάσεις στην ΕΕ και υπηρετώντας τις ανάγκες του κεφαλαίου για νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης. Παραδίνει στους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, στους μεγαλέμπορους και τους εφοπλιστές ένα μεγάλο μέρος του ιδρώτα των εργαζομένων που είναι συγκεντρωμένο στις τράπεζες εκτός από το ζεστό χρήμα που έχουν πάρει μέχρι τώρα.
Παραδίδει τομείς στρατηγικής σημασίας για τη διατροφική ανάπτυξη του λαού, αλλά και τη δυνατότητα της χώρας να έχει αυτάρκεια. Οχι μόνο να μην κάνει εισαγωγές αλλά να εξάγει κιόλας.
Να μη χαθεί χρόνος
Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι θέμα καλής ή κακής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης και της τρόικας για να περιμένουμε. Είναι μέτρα που εντάσσονται στην πολιτική της ΕΕ, της ΚΑΠ και εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες.
Αυτό που τους απασχολεί είναι η έξοδος από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου και των επιχειρηματιών γι' αυτό τα μέτρα που παίρνουν κυβέρνηση - ΔΝΤ - ΕΕ θα συνεχίσουν με θύματα τους εργαζόμενους, την αγροτιά, τη νεολαία, το λαό γενικότερα.
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων και στους αγρότες είναι μέρος του προβλήματος. Δεν μπορεί να περιμένεις τίποτα από αυτούς. Με τη στάση τους έβαλαν πλάτη μέχρι σήμερα να περνάνε αυτές οι εξελίξεις και σήμερα δίνουν χρόνο, σπέρνουν αυταπάτες για τον «ανθρώπινο - κοινωνικό», χαρακτήρα των τραπεζών, για τη μετατροπή των συνεταιρισμών σε επιχειρήσεις.
ΤΟ ΠΑΜΕ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η ΠΑΣΕΒΕ και η ΠΑΣΥ αναλαμβάνουν πρωτοβουλία να οργανωθεί ένα μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης, αξιοποιώντας όλες τις μορφές δράσεις.
Παλεύουμε και διεκδικούμε:
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων
Συνέχιση της λειτουργίας των Αγροτικών Μεταποιητικών Μονάδων
Καμιά απόλυση, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους
Πάγωμα κάθε πλειστηριασμού και κατάσχεσης, επαρκή χαμηλότοκη χρηματοδότηση για τους μικρομεσαίους