Αγώνας κόντρα στο ξεπούλημα ΑΤΕ και θυγατρικών



Σε παρέμβαση στη διοίκηση της ΑΤΕ ενάντια στα σχέδια της συγκυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της τράπεζας και ξεπούλημα των συνεταιριστικών θυγατρικών της προχώρησαν χτες το πρωί στην Αθήνα δυνάμεις του ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού και της ΠΑΣΥ.
Το ΔΣ της ΑΤΕ συνεδρίαζε στα κεντρικά της τράπεζας στην Πανεπιστημίου με θέμα ακριβώς αυτό, την πώληση των «Δωδώνη», ΕΒΖ και ΣΕΚΑΠ. Από νωρίς συγκεντρώθηκαν εκεί αγωνιστές και αγωνίστριες, άπλωσαν πανό στην είσοδο («Τράπεζες, εργοστάσια, καράβια ανήκουν στο λαό»), μοίρασαν ανακοινώσεις σε εργαζόμενους της τράπεζας και διερχόμενους. Αρκετοί μπήκαν στο κτίριο, έφτασαν στον προθάλαμο του ΔΣ, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τη διοίκηση εκθέτοντας τις απόψεις τους.
Χαρακτηριστική η τοποθέτηση της Ηβας Καρυώτη, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΑΤΕ, εκλεγμένης με το ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού: «Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων που έγιναν στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας ενάντια στο ξεπούλημα των συνεταιριστικών βιομηχανιών που ελέγχει η ΑΤΕ, και της ίδιας της ΑΤΕ, που έκαναν (σ.σ. προχθές) συντονισμένα ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού, ΠΑΣΥ και ΠΑΣΕΒΕ, κάνουμε σήμερα (σ.σ. χθες) αυτή την παρέμβαση στο ΔΣ της τράπεζας δηλώντας αντίθετοι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης ΑΤΕ και θυγατρικών. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, καλούμε σε αυτή την κατεύθυνση όλους τους εργαζόμενους της ΑΤΕ και στις θυγατρικές συνεταιριστικές βιομηχανίες, τους αγρότες να αντισταθούν στο επιχειρούμενο ξεπούλημα. Παλεύουμε και διεκδικούμε συγκεκριμένα:
-- ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων.
-- Συνέχιση της λειτουργίας των αγροτικών μεταποιητικών μονάδων.
-- Καμία απόλυση, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.
-- Πάγωμα κάθε πλειστηριασμού και κατάσχεσης, επαρκή χαμηλότοκη χρηματοδότηση για τους μικρομεσαίους αγρότες».
Ο Γιώργος Γκικόπουλος, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, σημείωσε: «Η ΠΑΣΥ έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο ξεπούλημα, διεκδικεί να μην πουληθεί η ΑΤΕ και οι θυγατρικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις της,
α) γιατί στην τράπεζα είναι υποθηκευμένη η πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων των αγροτών (χωράφια, εγκαταστάσεις κλπ) με ό,τι αυτό συνεπάγεται αν αυτές οι υποθήκες "περάσουν" σε άλλη τράπεζα,
β) μαζί με την πώληση της ΑΤΕ, πουλάνε και τις συνεταιριστικές βιομηχανίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που είναι σημαντικές για την αγροτική παραγωγή, όπως η ΕΒΖ, η ΔΩΔΩΝΗ, η ΣΕΚΑΠ και η ΕΛΒΙΖ (ζωοτροφές). Υπάρχει λοιπόν κίνδυνος να σταματήσει η αγροτική παραγωγή. Ιδιαίτερα η ΕΒΖ παίζει καθοριστικό ρόλο και έχει άμεση σύνδεση με την παραγωγή των ζαχαρότευτλων συμβάλλοντας στην αυτάρκεια της χώρας σε ζάχαρη. Ουσιαστικά με την επιχειρούμενη πώλησή της μεγαλώνει ο κίνδυνος να αγοραστεί για να κλείσει λίγο αργότερα.
Εκτός από την ΚΑΠ που καταστρέφει τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας, τα τεράστια προβλήματα στην αγροτική οικονομία με το κόστος παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, έρχεται σαν σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι η πώληση των συνεταιριστικών βιομηχανιών να βάλει ταφόπλακα στη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας. Γι' αυτό και από την πλευρά μας όχι μόνο διεκδικούμε να μην προχωρήσουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, αλλά ταυτόχρονα καλούμε τους μικρομεσαίας αγρότες να αντιδράσουν οργανωμένα στο ξεπούλημα μαζί με τους εργαζόμενους στην τράπεζα και τις θυγατρικές συνεταιριστικές βιομηχανίες».
Στον αντίποδα, ο διοικητής της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκης υποστήριξε ότι το μοντέλο της τράπεζας που έχει στην κατοχή της και θυγατρικές βιομηχανίες «έχει πεθάνει» δείχνοντας ότι το τραπεζικό κεφάλαιο κάνει πλέον ό,τι μπορεί να απεμπλακεί από τον τομέα της βιομηχανίας, να επικεντρωθεί στην πώληση αποκλειστικά χρηματοπιστωτικών προϊόντων, κάτι που κάνει καιρό τώρα και η ΑΤΕ θέλοντας να διώξει από πάνω της κάθε τέτοια συνεταιριστική βιομηχανική δραστηριότητα.
Απεργία  Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012
Το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) καλεί τους τραπεζοϋπάλληλους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση τη Δευτέρα 30 Ιούλη και να απαντήσουν στα «σχέδια τραπεζιτών, συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», που σημαίνει για τους εργαζόμενους απολύσεις και ακόμη χειρότερες εργασιακές σχέσεις. Τους καλεί να παλέψουν και να διεκδικήσουν:
Καμιά απόλυση, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.
ΟΧΙ στην πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων.
Καμιά μείωση μισθών, κλαδική σύμβαση που θα καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου.