ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΙΣ 14/11/2017 ΣΤΙΣ 18:00


ΔΕΝ ΖΗΤΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΛΙΓΑ, ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΑ!
 
Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Πίσω από τον κουρνιαχτό που σηκώνει η κυβέρνηση για «επιστροφή στην κανονικότητα», για τα ρεκόρ επενδύσεων, την «δίκαιη ανάπτυξη» που «τα οφέλη της θα επιστρέφουν στους πολλούς», αυτό που υπάρχει είναι όχι μόνο όλες οι αντεργατικές ανατροπές του προηγούμενου διαστήματος που εφαρμόζονται απαρέγκλιτα (κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, πετσοκομμένοι μισθοί και συντάξεις, ευέλικτες μορφές απασχόλησης, αβάστακτοι φόροι και χαράτσια) αλλά και όσα ήδη περιλαμβάνονται στη νέα φουρνιά της 3ης «αξιολόγησης» και του  κρατικού προϋπολογισμού για το 2018.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ ετοιμάζουν να χτυπήσουν ότι εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει, το δικαίωμα στην απεργία και άλλες συνδικαλιστικές ελευθερίες. Απελευθερώνουν τους πλειστηριασμούς και για την πρώτη κατοικία, κόβουν επιδόματα και άλλες παροχές, την ίδια στιγμή που ετοιμάζονται να δώσουν 2,4 δις. στις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16 για να βομβαρδίζουν τους λαούς.

Σ’ ένα πράγμα αποσκοπούν: να ενισχύσουν την δυνατότητα του κεφαλαίου να εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων με όλους τους τρόπους που εξυπηρετούν σε κάθε φάση και κάθε περίπτωση την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του.

Το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 9 Νοέμβριου στις 18:30 στο Σύνταγμα αποτελεί εργατική – λαϊκή απάντηση στη νέα αυτή επίθεση.

Την περιλάλητη ανάπτυξή τους και τις αξιώσεις των τραπεζιτών και των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου μας για την ανάκαμψη των κερδών τους, εμείς οι  εργαζόμενοι και οι οικογένειες μας την έχουμε ζήσει στο πετσί μας. Πραγματοποιείται πάνω στα συντρίμμια των εργατικών μας δικαιωμάτων. Ισοδυναμεί με μειώσεις μισθών και κατάργηση επιδομάτων, με μερική απασχόληση και διεύρυνση της ευελιξίας, με απλήρωτες υπερωρίες, με ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας και εντατικοποίηση.

Οι εργοδότες ενιαία και έχοντας σύμμαχο την κυβερνητική πολιτική, επιδιώκουν να τσακίσουν τα όποια δικαιώματα έχουν απομείνει.  Συντονισμένα, επεκτείνονται και αποθρασύνονται όλο και περισσότερο.  Θέλουν εργαζόμενους να τους προσλαμβάνουν όποτε θέλουν, να τους πληρώνουν όσο θέλουν και να τους απολύουν όταν θέλουν. Μερικά παραδείγματα του τελευταίου διαστήματος από τον κλάδο μας είναι χαρακτηριστικά:
  • Απόφαση της διοίκησης της Εθνικής τράπεζας να περικόψει δραστικά τη χρηματοδότηση του Επικουρικού Ταμείου των εργαζομένων.  Διαχρονική η επίθεση τραπεζιτών και κυβερνήσεων στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
  • Μαζικές απολύσεις συναδέλφων στη δικηγορική εταιρεία Χαρακτινιώτης, με την αιτιολογία πως επέδειξαν αντιδεοντολογική συμπεριφορά προς τους δανειολήπτες, κατεύθυνση που δίνεται από την ίδια την εταιρεία. Απολύσεις και αντεργατικοί κανονισμοί στη First Data. Απολύσεις σε PDS και Mellon με την αιτιολογία της χαμηλής απόδοσης και της μη επίτευξης των στόχων.
  • Καταστρατήγηση του Κανονισμού Εργασίας από την Τράπεζα Πειραιώς, όπως για παράδειγμα η μη καταβολή  του επιδόματος βαθμού στους συναδέλφους που προέρχονται από την Τράπεζα Χίου για το οποίο το σωματείο μας προσέφυγε στην επιθεώρηση εργασίας και δικαιώθηκε. 
  • Η εργοδοσία της Alpha Bank επιδιώκει  μείωση «μισθολογικού κόστους» ασκώντας πίεση συναδέλφων να αποδεχτούν εθελούσια «απόλυση». Την ίδια στιγμή τα καταστήματα στενάζουν από έλλειψη προσωπικού, εντείνονται οι απειλές και οι εκβιασμοί για να «πιάσουμε τους στόχους».
  • Το ωράριο καταστρατηγείται σε όλους τους χώρους. Στις τράπεζες οι εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες 2 και 3 ώρες καθημερινά. Το 8ωρο μας λένε τα τσιράκια της εργοδοσίας είναι πολυτέλεια…αυτό δεν είναι ανάπτυξη! Στην ψηφιοποίηση συναλλαγών και στην ηλεκτρονική τραπεζική ομνύουν οι τραπεζίτες, εξοντώνουν  όμως τους εργαζόμενους.  Δεν είναι ένοχη η τεχνολογία, είναι οι  καπιταλιστές που νοιάζονται για τα κέρδη τους και  αξιοποιούν την τεχνολογία όχι μειώνοντας τον εργάσιμο χρόνο αλλά μειώνοντας τους εργαζόμενους. Η εφαρμογή των επιτευγμάτων της τεχνολογίας αυξάνει την παραγωγικότητα της εργασίας και θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά για τους εργαζόμενους, αφού θα μπορούσε να μειώσει τον ημερήσιο εργάσιμο χρόνο εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα δουλειά για όλους.
  • Στις εταιρείες οι εργαζόμενοι γίνονται μπαλάκι από τμήμα σε τμήμα κυνηγώντας στόχους. Ασκείται έντονη πίεση για υπερεργασία, για την επίτευξη των στόχων στο όνομα του ανταγωνισμού. Οι εκβιασμοί και οι άσχημες και προσβλητικές συμπεριφορές προϊσταμένων πάνε και έρχονται, ενώ καθημερινά δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που παθαίνουν κρίσεις πανικού, ζαλίζονται ή λιποθυμούν στο χώρο δουλειάς. 
Αν αποδεικνύουν κάτι τα παραπάνω παραδείγματα είναι την πλούσια πείρα που έχουν οι εργαζόμενοι για να μην αναμένουν «καλά νέα» από την καπιταλιστική ανάπτυξη, όσο «δίκαιη» και αν είναι. Αν όλοι μας, ανεξάρτητα από τους τεχνητούς διαχωρισμούς που μας επιβάλλουν οι εργοδότες (μόνιμοι, συμβασιούχοι ή ενοικιαζόμενοι, παλιοί ή νέοι), κάνουμε ταμείο από τα τελευταία χρόνια, εύκολα  διαπιστώνουμε ότι όποτε ακούγαμε για «αναπτυξιακά σχέδια», τότε δοκιμάζαμε και τη μεγαλύτερη επίθεση στη ζωή μας, με καρότο ένα μισθό πείνας και με μαστίγιο την ανεργία.  Οι απώλειες που είχαμε, τα χαμένα δικαιώματα και κατακτήσεις, έγιναν κέρδη και προνόμια για τους τραπεζίτες και τους επιχειρηματικούς ομίλους. 

 

ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ

Όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο, σε τράπεζες και θυγατρικές, εισπρακτικές και δικηγορικά γραφεία, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, συσπειρωμένοι στο Κλαδικό Σωματείο οργανώνουμε την πάλη και των αγώνα μας ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται. Διεκδικούμε με καλύτερους όρους τα δικαιώματα μας και όλα όσα χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια.. Να αποκρούσουμε τους νέους σχεδιασμούς των εργοδοτών και των πολιτικών τους εκπροσώπων, να ανοίξουμε το δρόμο για συνολικότερες ανατροπές.  

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ

 ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΙΣ 14/11/2017 ΣΤΙΣ 18:00 (αίθουσα εμποροϋπαλλήλων, Αγ. Φιλοθέης 5β , πλ. Μητροπόλεως)

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο