ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ


28.8.2020

ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά ένα βήμα παραπέρα τον διαχρονικό πόθο των τραπεζιτών που υλοποιούν σταδιακά όλες οι κυβερνήσεις, να απαλλαγούν από τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» για να μπορούν να επιτελούν αποτελεσματικότερα το ρόλο τους στη στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Με το νέο Κώδικα που έδωσε στη δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση ουσιαστικά καταδικάζει τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά σε μόνιμη ομηρία από κράτος και τράπεζες. Επιδιώκει να βάλει σε δίλημμα τις λαϊκές οικογένειες που χρωστάνε, ή να πληρώσουν τα χρέη τους για να μην τα βγάλουν οι τράπεζες σε πλειστηριασμό ή να γίνουν νοικάρηδες στα σπίτια τους! Καταργεί ο νέος αυτός Κώδικας την όποια δικαστική προστασία ίσχυε για την πρώτη κατοικία. Επεκτείνει τη δυνατότητα πλειστηριασμών και για χρέη προς το δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ παράλληλα ετοιμάζονται να «ξεπλύνουν» προβληματικές μεγαλοεπιχειρήσεις χωρίς καμία προστασία των εργαζομένων τους.

Δίνει τη δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα να πτωχεύουν, ακόμα και με απαίτηση της τράπεζας, να ρευστοποιούν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, να γίνεσαι νοικάρης στο ίδιο σου το σπίτι με μόνιμη την απειλή έξωσης για τα χρέη που διογκώθηκαν εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων που έχουν επιφέρει τεράστιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις της Υγείας και της Παιδείας, αύξηση της ανεργίας, οδηγώντας τους εργαζόμενους σε αδιέξοδο.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι, όλοι οι  εργαζόμενοι του κλάδου και συνολικά ο λαός πρέπει να αντιπαλέψουν στην πράξη αυτή την πολιτική. Να μην μπουν στο δίλημμα που μας βάζει η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και πριν του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αλλά να αντιτάξουν την απαίτησή τους  για ουσιαστική προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στα αντίστοιχα τρομοκρατικά διλλήματα που βάζουν οι τράπεζες και οι άλλοι εργοδότες του κλάδου, που από τη μια απομυζούν δεκάδες δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και απαιτούν ταυτόχρονα  και από «τη μύγα ξύγκι» του εργαζόμενου λαού και από την άλλη προχωρούν σε κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων και χιλιάδες απολύσεις με διάφορες μορφές («εθελούσιες», αποσχίσεις, απολύσεις κ.α.)

Καλούμε τους εργαζόμενους όλων των κλάδων να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να οργανώσουν επιτροπές στις γειτονιές, να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, όπως έκαναν την προηγούμενη περίοδο παρά το κατάπτυστο «ιδιώνυμο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενάντια σε όσους «εμπόδιζαν» να γίνουν οι πλειστηριασμοί. 

Να παλέψουν για τη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών και τη μετάθεση του βάρους και της νέας κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους και το μεγάλο κεφάλαιο. 

Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις των λαϊκών κατοικιών και περιουσιών.

Απαιτούμε:

  • Διαγραφή κάθε είδους τόκων (συμβατικοί, υπερημερίας κλπ). Διαγραφή κάθε ποσού που αναλογεί σε ανατοκισμό
  • Διαγραφή ποσοστού ύψους 50% από την οφειλή στις τράπεζες μετά τη διαγραφή των τόκων
  • Μη επιβολή τόκου για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση
  • Αναστολή πληρωμής της οφειλής για τους άνεργους και όσο διαρκεί η κρίση
  • Μείωση σε ποσοστό 30% των επαγγελματικών δανείων για ΕΒΕ, φτωχούς αγρότες και αλιείς
  • Αυτοδίκαιη παύση κάθε μορφής πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης από πλευράς των τραπεζών.