Ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ MELLON

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ FIRST DATA

8/9/2020

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΣ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ - ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Όσο περνούν οι μέρες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η ανησυχία γονέων και εκπαιδευτικών εν μέσω του 2ου κύματος της πανδημίας, όπως είναι λογικό, βρίσκεται στο ζενίθ. Ανησυχούν γιατί γνωρίζουν πως δεν έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των παιδιών, με ευθύνες βέβαια που βαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Παιδείας, και όχι τον καθένα μας ξεχωριστά όπως θέλουν εκείνοι να διαβεβαιώσουν.

Η κυβέρνηση σκόπιμα εστιάζει το ζήτημα στη χρήση ή μη της μάσκας για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Πριν λίγες μέρες έστρεφε τη συζήτηση στο αν θα ανοίξουν τα σχολεία τη μία ή την άλλη ημερομηνία. Κουβέντα για την ταμπακιέρα! Αποπροσανατολίζει συνειδητά, γιατί θέλει να κρύψει το σύνολο των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν.

Αποκρύπτει ότι στα δημόσια σχολεία υπάρχουν τεράστια κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ενώ πέρσι, πριν την πανδημία, είχαν προσληφθεί 42.000 αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές (και δεν είχαν καλύψει ούτε αυτοί τα κενά), φέτος οι πρώτες προσλήψεις αφορούν σε 25 μόνο χιλιάδες! Και δεδομένου ότι μες στη χρονιά είχαμε και 3.500 συνταξιοδοτήσεις, καταλαβαίνει κανείς ότι το να συζητούμε για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές ανά τάξη, αυτό φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Το πιο αποκαλυπτικό δε για τη φάση της πανδημίας που βιώνουμε είναι τα στοιχεία για τις προσλήψεις σε προσωπικό καθαριότητας των σχολείων. Από τις 9.500 προσλήψεις (όσες και πέρσι δηλαδή πριν την πανδημία!), οι 4.500 είναι μερικής απασχόλησης. Εργάζονται δηλαδή μόνο 3,5 ώρες την ημέρα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τήρηση των κανόνων υγείας και των ιατρικών πρωτοκόλλων που και ο ίδιος ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει.

Κατά τα’ άλλα εξαπολύει η κυβέρνηση της ΝΔ μεγαλοστομίες περί υπεύθυνης στάσης της, αλλά στην ουσία παίρνει μόνο ημίμετρα και μπαλώματα, σε συνθήκες μάλιστα που επιβάλλονται επιπρόσθετα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων στη σχολική κοινότητα. Κάνει το μαύρο – άσπρο, υπηρετώντας  πιστά  την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

Εμείς οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα όσοι είμαστε γονείς δεν πρέπει να επιτρέψουμε να παίζουν με την υγεία, την ασφάλεια και τη μόρφωση των παιδιών μας.   

Απαιτούμε: 

  • Επισκευή σχολείων-εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές.
  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών.
  • Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
  • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.)
  • Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων.
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
  • Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
  • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.