Για την βία κατά των γυναικών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

 

Το Σωματείο μας εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του σε ένα ακόμα θύμα σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, τη Σοφία Μπεκατώρου, αλλά και σε όλες τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου που έχουν υποστεί τους εκβιασμούς, τη σεξουαλική παρενόχληση, βία και κακοποίηση στους χώρους δουλειάς, στους χώρους όπου ζουν, εργάζονται, σπουδάζουν, αθλούνται.

 

Η καταγγελία της Ολυμπιονίκου και άλλων αθλητριών που ακολούθησαν, άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου για ένα υποκριτικό κρεσέντο από την πλευρά της κυβέρνησης και των κομμάτων που βαδίζουν στις ράγες της ΕΕ  για δήθεν «στήριξη των γυναικών» προκειμένου να «σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν». Μέσα από συζητήσεις, ανακοινώσεις και σπουδαία λόγια επιχειρούν να συσκοτίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που αναγκάζουν την κάθε γυναίκα να σωπαίνει, επιχειρούν να κρύψουν το περιεχόμενο της πολιτικής τους που εκθέτει σε κίνδυνο τις γυναίκες.

 

Μετά και την τελευταία αλλαγή του Ποινικού Κώδικα που πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και εφαρμόζει σήμερα και η κυβέρνηση της ΝΔ, απαλείφθηκε ακόμα και η κατώτατη ποινή για τη σεξουαλική παρενόχληση εργαζόμενης από τον εργοδότη!

 

Στρέφουν την προσοχή τους και εσκεμμένα περιορίζουν την ευαισθησία τους σε ιδιαίτερες πλευρές της βίας, όπως η φυλετική. Θέλουν να βλέπουμε «το δέντρο και όχι το δάσος», όσο κι αν «στο δάσος υπάρχει το δέντρο». Με μια φωνή, κυβέρνηση, αστικά κόμματα, εργοδότες, καλούν τις γυναίκες να «σπάσουν τη σιωπή τους» αρκεί να μη βγάλουν άχνα για τις πολιτικές που τσακίζουν τη ζωή τους. Να θεωρούν δεδομένη τη βία της ανεργίας, της ανασφάλιστης και απλήρωτης δουλειάς, των πλειστηριασμών, της τρομοκρατίας της απόλυσης, τη συρρίκνωση και εμπορευματοποίηση όλο και περισσότερων παροχών και υπηρεσιών σε Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια, Αθλητισμό, Πολιτισμό.

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

 

Αν μια ολυμπιονίκης δυσκολεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια να «σπάσει τη σιωπή της» ούσα θύμα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού και της σαπίλας του, ας σκεφτούμε τις δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσει μια εργαζόμενη για να καταγγείλει την εργοδοτική βία που μπορεί να εκφραστεί και με σεξουαλική παρενόχληση από τον εργοδότη. Ας σκεφτούμε τη βία που ασκείται σε μια νεαρή μητέρα, μια συνάδελφό μας, που στο βωμό της εντατικοποίησης της εργασίας καταστρατηγούνται κεκτημένα εργασιακά της δικαιώματα όπως οι γονικές άδειες ή η σωρευτική άδεια. Πόσες γυναίκες στον κλάδο έχουν στερηθεί πολλά από αυτά κάτω από την πίεση των εργοδοτών;

 

Ας σκεφτούμε τη βία των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων και της τηλεργασίας που μας την σερβίρουν με το κερασάκι της «ισορροπίας οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» κάνοντας την καθημερινότητα μας λάστιχο, τσακίζοντας την οικογενειακή, προσωπική ζωή. Ας σκεφτούμε τη βία των αποσχίσεων, των απολύσεων, τη βία των ελλιπή μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολειά. Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

 

Η βία κατά των γυναικών εμφανίζεται εκεί που οι ανάγκες των εργαζομένων γίνονται εμπόρευμα και τα δικαιώματα των γυναικών τσακίζονται ανάμεσα στην κερδοφορία και τον ανελέητο ανταγωνισμό των επιχειρηματικών ομίλων. Έχει συγκεκριμένες οικονομικές και κοινωνικές αιτίες και οι συνέπειές της ασφαλώς και επεκτείνονται στις εργασιακές, κοινωνικές έως τις διαπροσωπικές σχέσεις. 

 

Και στο ληστή ψωμί και στο χωροφύλακα χαμπέρι!

 

Αυτή η παροιμία χαρακτηρίζει την πάγια πολιτική και πρακτική του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού, να κοροϊδεύει κατάμουτρα τους εργαζόμενους ότι δήθεν υπερασπίζεται τα αιτήματά τους και την ίδια στιγμή να πριονίζει τα αιτήματα αυτά με όλες του τις δυνάμεις. Αυτές οι δυνάμεις πρόβαλαν και προβάλουν ως ξεπερασμένους τους αγώνες, τις διεκδικήσεις, τα δικαιώματα μας για ανθρώπινη ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Ας κρατήσουν λοιπόν τα κροκοδείλια δάκρυα τους και την δήθεν αγανάκτηση τους για την βία που υφίστανται οι γυναίκες στους χώρους δουλειάς γιατί δεν πείθουν ούτε τον καθρέπτη τους πια.

 

Η καταγγελία των νέων γυναικών για περιστατικά βίας κάθε μορφής, ιδιαίτερα εργοδοτικής, μπορεί να βρει διέξοδο μόνο στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης. Μέσα από τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη υψώνουμε ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε νέα που έχει υποστεί κακοποίηση. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να σταθεί κάθε γυναίκα ανεξάρτητη οικονομικά, κοινωνικά, παλεύουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, τον πολιτισμό.


Διεκδικούμε :

  • Μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες,  μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μπορέσουν οι γυναίκες να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 
  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.α.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ. 
  • Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από  επιστημονικούς κρατικούς φορείς.

ΚΑΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ. ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΑΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ