Ανακοίνωση σωματειακής επιτροπής PDS: Η εργοδοσία της PDS βλάπτει σοβαρά την υγεία μας

Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ PDS ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ


 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, 

Διανύουμε μια περίοδο μεγάλου φόρτου και έντονης εντατικοποίησης της εργασίας. Καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους της Τράπεζας Πειραιώς. Οι πελάτες κατευθύνονται σε εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης και τα ζητήματα που εξυπηρετούμε αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Καλούμαστε να τα βγάλουμε πέρα με συνεχόμενη δουλειά και πίεση, και μάλιστα πολλές φορές για ευαίσθητα θέματα που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή (ζητήματα ασφαλείας), που δεν σταματάει ούτε λεπτό και οι ώρες στη δουλειά περνάνε χωρίς να παίρνουμε ούτε μια ανάσα!

Δεν φτάνει στους τραπεζίτες η κυβερνητική στήριξη με 12 δισεκατομμύρια ευρώ με κρατικές εγγυήσεις στα πλαίσια του σχεδίου “Ηρακλής”, αλλά με τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους στο κυνήγι του κέρδους, εντατικοποιούν ακόμα περισσότερο την εργασία κάνοντας αφόρητες τις συνθήκες δουλειάς τόσο στους υπαλλήλους των καταστημάτων, όσο και σε εμάς!

Σε αυτή την περίοδο, η εργοδοσία της PDS, σε συνέχεια των παρατηρήσεων του προηγούμενου διαστήματος ακόμα και για διάλειμμα λίγων λεπτών εκτός βάσης, πιέζει ακόμα περισσότερο συναδέλφους για να πιάσουν τους στόχους, ενημερώνει άλλους ότι τους επόμενους μήνες θα είναι «υπό παρακολούθηση» για την βελτίωση της απόδοσής τους, εξαπολύει προειδοποιήσεις αλλά και ευθείες απειλές για «αποδεσμεύσεις»!

Αυτό είναι τρομοκρατία! Προειδοποιούμε να σταματήσει και να μην επαναληφθεί! 

Η εταιρεία, που φτάνει να απειλήσει και να τρομοκρατήσει εργαζόμενο του τηλεφωνικού κέντρου, θα έπρεπε, εδώ και καιρό, πρώτα απ’ όλα, να κάνει προσλήψεις, τουλάχιστον για όλα τα τμήματα που πνίγονται και ασφυκτιούν. Προσλήψεις που να μας ανακουφίζουν ώστε να εργαζόμαστε σε ανθρώπινες συνθήκες, με φυσιολογική ροή κλήσεων που να μην μας επιβαρύνει.

Η δουλειά τόσων μηνών με ασταμάτητες αναμονές και πίεση ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ! 

Μέσα σε όλα αυτά παρουσιάστηκαν κρούσματα covid-19 και στα δύο κτίρια της εταιρίας(Σαλαμίνος, Γαμβέτα). Η Σωματειακή Επιτροπή ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την διοίκηση ζητώντας να ενημερωθεί για τις ενέργειές της. Μας ενημέρωσαν ότι πραγματοποιήθηκε απολύμανση ΜΟΝΟ των ορόφων στους οποίους εργάζονταν οι συνάδελφοι που βρέθηκαν θετικοί και μοριακά τεστ ΜΟΝΟ σε όσους ιχνηλατήθηκαν σαν στενές επαφές. Από την πλευρά μας ζητήσαμε να γίνει απολύμανση σε ολόκληρα τα κτίρια και μοριακά test σε όλους τους συναδέλφους, ακόμα και σε όσους δεν είχαν άμεση επαφή με τους συναδέλφους που νοσούν.

Η διοίκηση αρνήθηκε να υλοποιήσει αυτά τα αιτήματα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι για την εργοδοσία η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων αποτελεί κόστος και όχι προτεραιότητα.

Παίρνοντας υπόψιν την κατάσταση, η Σωματειακή Επιτροπή προχώρησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γιατρό εργασίας ζητώντας να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι με τα νέα δεδομένα για την πανδημία κάτι που έγινε με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Intranet της PDS.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η πανδημία εξελίσσεται επικίνδυνα και  το σύστημα υγείας έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, καθώς και όλων των προηγούμενων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού ότι έχουμε πολύ περισσότερα νοσοκομεία από ότι χρειαζόμαστε!

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή τα ρίχνει όλα στην ατομική ευθύνη! Η ατομική ευθύνη του καθενός και η αναγκαία τήρηση των μέτρων δεν πρέπει να υποκαθιστά τους αγώνες για τα υπόλοιπα μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση, όπως η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, με κλίνες ΜΕΘ, με μέτρα προστασίας στα ΜΜΜ και στους χώρους δουλειάς, αλλά και τους αγώνες και τις διεκδικήσεις απέναντι στην εργοδοσία της PDS για όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Το στρες, η πίεση και το μόνιμο άγχος που προκαλεί η εργοδοσία της PDS αφήνουν και αυτά το αποτύπωμά τους στην ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων!

Ζητάμε και διεκδικούμε:

  • Να σταματήσουν οι απειλές και οι προειδοποιήσεις σε συναδέλφους. Καμία απόλυση-«αποδέσμευση»! Αντιθέτως, να γίνουν μαζικές προσλήψεις!
  • Η εταιρεία να πραγματοποιεί μοριακά τεστ σε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους που εργάζονται σε κτίριο που θα εντοπίζεται κρούσμα.
  • Να γίνεται απολύμανση σε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το κτίριο κάνοντας πράξη τις οδηγίες των γιατρών και παίρνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του χώρου, ότι υπάρχουν εναλλασσόμενες βάρδιες, κοινόχρηστοι χώροι (ασανσέρ, σκάλες, τουαλέτες κ. ά).

Τα αιτήματα της Σωματειακής Επιτροπής πρέπει να γίνουν αιτήματα διεκδίκησης όλων των εργαζομένων!

 

ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ PDS
Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Κολυβά Χρ. 6949154559

Κοκορδέλης Κ. 6978710560