Χαιρετίζουμε όλους τους εργαζόμενους που μαζικά προσήλθαν στις αρχαιρεσίες του κλαδικού Σωματείου μας και ανέδειξαν το νέο 11μελές Δ.Σ.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη η εκπροσώπηση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη ο σταθερά ταξικός προσανατολισμός ενός σωματείου, η υπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων αλλά οφείλουμε να την αναλάβουμε.
• Πώς να συνηθίσουμε σε αυτήν την αντεργατική λαίλαπα;
• Πώς να ζήσουμε χωρίς δικαιώματα;
• Πως θα μεγαλώσουν τα παιδιά που θα γεννηθούν;
Η απάντηση που κυκλοφορεί από τους τραπεζίτες, τα "στελέχη", τους κουστουμάτους είναι ότι πρέπει ο καθένας να κοιτάξει την πάρτη του και όλοι μαζί να λιώσουμε για τον ανταγωνισμό του κεφαλαίου και την αύξηση της παραγωγικότητας, για να σωθεί η οικονομία, μην πέσουν έξω τα κέρδη των Τραπεζών, και συναφών Επιχειρήσεων.
Δεν είναι οι δικές μας αξίες αυτές.
Εάν οι εργαζόμενοι έλεγαν μέσα στην ιστορία ότι τίποτα δεν αλλάζει και υποκλίνονταν στους εκμεταλλευτές και τους κατακτητές τότε θα ήμασταν πιο πίσω και από το τέρμα. Αλλά η κοινωνία κινείται και για το πώς θα πάει είναι δική μας υπόθεση, των εργαζομένων.
Η ίδρυση του ΚΛΑΔ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ στο ΧΠ/Σ είναι η δική μας επιλογή στο σήμερα. Είναι η απάντηση στους τραπεζίτες και τις Κυβερνήσεις που δημιούργησαν γύρω από τις Τράπεζες θυγατρικές εταιρείες, εισπρακτικές με χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους που κάνουν τραπεζικές εργασίες.
Ενώνει όλους τους εργαζόμενους στο ΧΠ/Σ ανεξάρτητα από σχέση εργασίας μόνιμος, συμβασιούχος, ενοικιαζόμενος.
Είναι επιλογή για ένα συνδικαλιστικό κίνημα που δεν κάνει εκπτώσεις στις ανάγκες μας, που γυρνάει την πλάτη στον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό που κατοικοεδρεύει στις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργάνων του κλάδου.
Είναι επιλογή σύγκρουσης με τα εργοδοτικά σωματεία που στήνονται στις διάφορες εταιρείες του ΧΠ/Σ.
Είναι επιλογή εντιμότητας απέναντι στους εργαζόμενους να μην υπάρχουν "ψιλά γράμματα" στα λόγια μας και δήθεν αγωνιστικές κορώνες.
Είναι επιλογή το κριτήριό μας να είναι οι ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και όχι αν κυβερνούν οι μπλε ή οι πράσινοι.
Είναι η απάντησή μας στις δυνάμεις που μετατρέπουν το εργατικό κίνημα σε ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό με μόνο στόχο το συμβιβασμό μας.
Αυτή η ενότητα είναι προϋπόθεση για να καταφέρουμε να αποκρούσουμε την επίθεση που έχει εξαπολυθεί στα δικαιώματα και τα τελευταία 20 χρόνια και που θα ενταθεί στο όνομα της κρίσης.
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Την κατάσταση που ζούμε και τα ζόρια που τραβάμε τα ξέρουμε.
Όλα αυτά τα χρόνια στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, του εκσυγχρονισμού, των μεταρρυθμίσεων, της "ευρωπαϊκής ταυτότητας" ανατράπηκαν ασφαλιστικά δικαιώματα, καθηλώθηκαν μισθοί, εντατικοποιήθηκε η δουλειά, υπονομεύτηκαν οι Σ.Σ.Ε. με τα μπόνους και τους στόχους, δημιουργήθηκαν στρατιές νέων ανθρώπων με 6μηνες συμβάσεις, ενοικιαζόμενοι, με μερική απασχόληση με μισθό 300 – 600 €.
Τώρα στο όνομα της κρίσης που το δικό τους οικονομικό μοντέλο του καπιταλισμού δημιούργησε, επιχειρούν για άλλη μια φορά να φορτώσουν νέα αντεργατικά μέτρα στις πλάτες των εργαζομένων. Περικοπή μισθών, δουλειά την Κυριακή, νέα αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, απολύσεις, ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας και της καταστολής.
Προσπαθούν να μας εθίσουν στην άποψη ότι είναι για το καλό μας να αποχωρήσουμε να προσαρμοστούμε, να συμβάλουμε στο ξεπέρασμα της κρίσης. Όμως το κεφάλαιο και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι στο μόνο που ανατριχιάζουν είναι να μην μειωθούν τα κέρδη τους , να μην χάσουν λίγο από τον πλούτο που όλα αυτά τα χρόνια συσσώρευσαν. Πλούτο που παράγεται από τον ιδρώτα των εργαζομένων και συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων, στα χέρια του κεφαλαίου.
Η ευθύνη γι’ αυτήν την κατάσταση ανήκει στην πολιτική της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που σχεδίασαν και νομοθέτησαν σε βάρος των δικαιωμάτων των σημερινών και των αυριανών εργαζομένων, που συνδιαμόρφωσαν συναποφάσισαν την Ε.Ε. του κεφαλαίου. Βασικός σύμμαχος σ’ αυτήν την κατάσταση η ηγεσία του συνδ. Κινήματος. Η πολιτική του συμβιβασμού, της συναίνεσης, του ρεαλισμού που καλλιεργεί, εξυπηρετεί τους εργοδότες και καταδικάζει τους εργαζόμενους σε νέες ήττες.
Όμως εμείς επιλέγουμε να σταθούμε όρθιοι. Να μην μείνουμε μονάχοι. Να συγκρουστούμε μ’ αυτούς που μας κοροϊδεύουν και μ’ αυτούς που μας εκμεταλλεύονται. Το μέλλον μας δεν ταυτίζεται με τα κέρδη του κεφαλαίου και των τραπεζιτών.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο ΧΠ/Σ να κάνουν τη δική τους επιλογή. Είναι η ώρα:
• Να γραφτούν στο κλαδικό Σωματείο, να συμμετέχουν ενεργά στις μαζικές διαδικασίες του (Δ.Σ., Γ.Σ., κινητοποιήσεις).
• Να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από ειδικές επιτροπές στους χώρους δουλειάς τους.
Καμία απόλυση εργαζομένων με οποιαδήποτε μορφή. Η ανεργία αποτελεί το μεγαλύτερο εφιάλτη για τον εργαζόμενο. Πρώτα θύματα των απολύσεων οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι έγκυες εργαζόμενες. Οι εργοδότες αξιοποιούν το φόβο της απόλυσης για να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους. Δε σταματάμε να διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.
1400 βασικό μισθό, 7ωρο, 5νθήμερο, πλήρη σταθερή δουλειά για όλους, προσλήψεις νέων εργαζομένων.
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Για να το κάνουμε πιο μαζικό, πιο δυνατό, ακόμα πιο ικανό να οργανώσει αγώνες, να υπερασπίσει τα δικαιώματά μας, για την ενίσχυση ακόμα παραπέρα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, για την αλλαγή των αρνητικών συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Γιατί ο μισθός, το ωράριο, η ασφάλιση, η συλλογική σύμβαση, οι συνθήκες δουλειάς, η υγεία, η παιδεία αφορούν πρώτα και κύρια εμάς, αφορούν τον τρόπο που ζούμε.
Για το Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΑΛΟΥ ΠΑΥΛΙΝΑ ΛΙΑΠΠΗ
____________________________________________________________
Μέλη του Σωματείου μας μπορούν να γίνουν όλοι οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες και στις συναφείς επιχειρήσεις στο Ν. Αττικής, ανεξάρτητα εργασιακής σχέσης και ανεξάρτητα αν είναι μέλη στο επιχειρησιακό τους Σωματείο Ν. 1264/82