ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΑΠΕΖΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟ-ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Η κυβέρνηση προωθεί νέα μέτρα προστασίας της κερδοφορίας των τραπεζών.
Το κυριότερο μέτρο είναι η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της οδηγίας της Ε.Ε. για την καταναλωτική πίστη με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το φθινόπωρο απο το υπουργείο ανάπτυξης.
Η οδηγία της Ε.Ε. έχει επιμέρους διατάξεις για την ενημέρωση των καταναλωτών, τραπεζικών προιόντων, οι οποίες όμως δεν θίγουν τις συνθήκες που ωθούν τα λαικά νοικοκυριά στις δαγκάνες του τραπεζικού κεφαλαίου και στην υπερχρέωση.
Οι διατάξεις αυτές δίνουν την δυνατότητα στις τράπεζες για διεξοδικότερη εξέταση της πιστοληπτικής ικανότητας των υποψήφιων πελατών και προαναγγέλουν περισσότερο επώδυνους όρους δανειοδότησης.

Στόχος της οδηγίας είναι να βοηθήσει τη δημιουργία της ενιαίας τραπεζικής αγοράς στην Ε.Ε. Έτσι σε όλους τους πολίτες της Ε.Ε. θα διανέμεται τυποποιημένο έντυπο πληροφόρησης για προιόντα καταναλωτικής πίστης και ειδικότερα για καταναλωτικά δάνεια απο 200e-75.000e και για πιστωτικές κάρτες,με τους όρους χορήγησης απο όλες τις τράπεζες στην Ε.Ε. Ουσιαστικά διαμορφώνουν ενα κοινό πλαίσιο λειτουργίας για το τραπεζικό κεφάλαιο σε επίπεδο Ε.Ε. σε βάρος των λαικών νοικοκυριών με πιο επώδυνους όρους δανειοδότησης και οδηγώντας τα στην υπερχρέωση.

Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες αλλά και συνολικά οι εργαζομενοι και οι λαικές οικογένειες πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματα απο τις αντιλαικές πολιτικές απο τις κυβερνησεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να καταδικάσουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που μόνο δυσβάσταχτα βάρη φορτώνουν στις πλάτες τους.

Να διεκδικησουμε με κοινή δράση και αγώνες αιτήματα με βάσει τις ανάγκες μας,να αποκαλύπτονται όλοι οι υπεύθυνοι των αντεργατικών-αντιλαικών πολιτικών καθώς και οι ευνοημένοι αυτών των πολιτικών.Να οικοδομήσουμε το δικό μας εργατικο μέτωπο ενάντια στις πολιτικές που γεννούν και αναπαράγουν τα προβλήματά μας.