Σε απεργία προχωρούν, την Πέμπτη 20 Αυγούστου, οι τραπεζοϋπάλληλοι, αφού οι τραπεζίτες για άλλη μια χρονιά σέρνουν τους εργαζόμενους στα δικαστήρια, μη αποδεχόμενοι - στην ουσία - την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ). To ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό σύστημα καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν ενιαία, με την ένταση των αγώνων τους σε ταξική κατεύθυνση, απέναντι στην ενιαία επίθεση των τραπεζιτών. Να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη σχεδιασμένη προσπάθεια των τραπεζιτών να καταργήσουν την κλαδική ΣΣΕ, να εναντιωθούν στην πολιτική που οδηγεί στην ανατροπή των συμβάσεων για τη μεγαλύτερη κερδοφορία των τραπεζών, που απεργάζεται η ΕΕ και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

«Τα κέρδη των τραπεζών και του κεφαλαίου, για να μεγαλώσουν, θέλουν εργαζόμενους αναλώσιμα υλικά, θυσία στο βωμό της ανταγωνιστικότητας, θύματα της κρίσης τους», επισημαίνεται.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη στάση της ηγεσίας της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομο Δίκτυο») ως προκλητική και αποκαλυπτική. «Γιατί, η πλειοψηφία μιλά για έναν αγώνα που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει, που τον δίνει μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έχει προχωρήσει, δεν έχει σχεδιάσει καμιά κινητοποίηση, καμία αγωνιστική δράση, οδηγώντας τους εργαζόμενους στην αποχή και στην υποταγή», σημειώνεται. Γιατί σπέρνει αυταπάτες ότι η κυβέρνηση θέλει ή είναι σε θέση να ...ανακαλέσει τους τραπεζίτες στην τάξη. Γιατί ζητάει από τη ΓΣΕΕ, που υπέγραψε το 1 ευρώ «αύξηση» και συμφώνησε στα 11 σημεία με τον ΣΕΒ, να ηγηθεί του αγώνα.

«Με τον οργανωμένο, αποφασιστικό και ταξικά προσανατολισμένο αγώνα τους μπορούν να τους χαλάσουν τα σχέδια» τονίζει στην ανακοινωση του το ΠΑΜΕ και αναφέρει πως «όπου έγιναν αγώνες με αυτές τις προϋποθέσεις, είχαμε επιτυχίες. Στους κλάδους του Φάρμακου, Τροφίμων και Ποτών, στο Καζίνο Πάρνηθας, στους Ξενοδοχοϋπαλλήλους Κέρκυρας, στη Ζώνη Περάματος, στους Οικοδόμους, στον Παπουτσάνη κλπ. όχι μόνο υπογράφτηκαν ικανοποιητικές συμβάσεις, αλλά πέτυχαν επαναπρόσληψη απολυμένων και μάλιστα με σταθερή και μόνιμη εργασία! Κουρέλιασαν στην πράξη τις 4ήμερες συμβάσεις με μείωση αποδοχών, που είχαν επιβάλει οι εργοδότες».

Καλεί τους εργαζόμενους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια, με επιτροπές στους χώρους δουλειάς, στον κλάδο. Να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις στους χώρο μας, να συσπειρωθούν στο κλαδικό συνδικάτο (Αθήνα, Λάρισα) και να δημιουργήσουν και αλλού. Να ισχυροποιήσουν το ΠΑΜΕ.