Προς την Επιθεώρηση Εργασίας



Η Διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας εξέδωσε μονομερώς έναν κώδικα ηθικής συμπεριφοράς και δεοντολογίας στο προοίμιο του οποίου αναφέρεται μάλιστα πως … «Το Διοικητικό Συμβούλιο (της ΑΤΕ) έχει την πεποίθηση ότι οι αρχές που περιλαμβάνονται στον Κώδικα θα τύχουν άμεσης και πλήρους αποδοχής από όλους».

Με εγκύκλιο ζητείται από τους εργαζόμενους να υπογράψουν Υπεύθυνη Δήλωση δήθεν για ενημέρωση, ενώ η συνήθης διαδικασία είναι απλή υπογραφή των υπαλλήλων ότι «έλαβα γνώση». Αυτό το γεγονός δείχνει ότι η Τράπεζα επιδιώκει να «υφαρπάξει» την υπογραφή των εργαζόμενων και την αποδοχή του περιεχομένου του Κώδικα με Υπεύθυνη Δήλωση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε αποσπάσματα του Κώδικα αυτού, που φωτίζουν την ουσία του περιεχομένου του:

Εργασιακές Σχέσεις στην ΑΤΕbank

· Η ATEbank εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους της λαμβάνοντας υπόψη τα απαραίτητα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας (Είναι γνωστό και στην υπηρεσία σας ότι η Τράπεζα δεν τοποθετεί καν πόρτες ασφαλείας στα Καταστήματα που έχουν δεχθεί πολλαπλές ληστείες όπως έχει υποχρέωση από το νόμο)

· Η ATEbank σέβεται την ελευθερία του συνδικαλίζεσθαι και του δικαιώματος σύστασης και προσχώρησης σε σωματεία εργαζομένων (η Τράπεζα έχει προσφύγει το τελευταίο διάστημα 5 φορές στη δικαιοσύνη για να κηρυχθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις για το Ταμείο Υγείας παράνομες και καταχρηστικές, αρνείται τη συνάντηση με το οικείο σωματείο και επιπλέον το τελευταίο διάστημα σύρει στο πειθαρχικό εργαζόμενους που υπάκουσαν σε απόφαση του σωματείου και συμμετείχαν σε απεργιακό μέτρο).

· Η ATEbank δεν επιβάλλει ούτε χρησιμοποιεί οποιαδήποτε μορφή υποχρεωτικής εργασίας (επανειλημμένα γίνονται σεμινάρια εκτός εργάσιμου ωραρίου, απογεύματα – Σαββατοκύριακα καθώς και υπερωριακή απσχόληση πέραν του νόμιμου χρόνου).



· Να προσαρμόζεται εύκολα στις πραγματικές συνθήκες που επιβάλλουν οι ανάγκες εργασίας του (τι σημαίνει πραγματικές συνθήκες και προσαρμοστικότητα για τον εργοδότη όλοι καταλαβαίνουμε).





· Να μη δυστροπεί στα καθήκοντα που του ανατίθενται, ιδιαίτερα όταν αυτά υπαγορεύονται από ειδικές περιστάσεις ή από την ανάγκη να προστατευτούν τα συμφέροντα του Ομίλου (μια φράση που επιδέχεται πολλών ερμηνειών όχι προς το συμφέρον των εργαζόμενων) .





Ενδεικτικά αναφέραμε κάποια σημεία του απαράδεκτου αυτού κειμένου που επιδιώκει να επιβάλλει στους εργαζόμενους την άποψη της Διοίκησης για το πώς λειτουργούν τα πράγματα στην Τράπεζα κατασκευάζοντας μια εικόνα πολύ μακριά από την πραγματικότητα που ζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και να οριοθετήσει τη ζωή και τη συμπεριφορά τους στην Τράπεζα έτσι ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της Τράπεζας χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα του εργαζόμενου.

Επιπλέον το γεγονός ότι ζητείται η υπογραφή Υπεύθυνης Δήλωσης, διαδικασία που δεν προβλέπεται από κανένα κανονισμό της Τράπεζας και δεν έχει ζητηθεί σε καμία άλλη περίσταση δείχνει ότι η Τράπεζα επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο τη νομική δέσμευση των εργαζόμενων από το περιεχόμενο του κειμένου.



Θεωρούμε ότι πρέπει να αποσυρθεί το κείμενο άμεσα και να ζητηθεί από τη Διοίκηση της ΑΤΕ εφεξής να μην απαιτεί «Υπεύθυνες Δηλώσεις» συμμόρφωσης και υποταγής από τους εργαζόμενους.