Στον Όμιλο Πειραιώς εργάζονται περίπου 7.000 συνάδελφοι.
Η Τράπεζα, πριν μερικά χρόνια, δημιούργησε μια σειρά εταιρίες στις οποίες μετέφερε τραπεζικές εργασίες, προκειμένου να μειώσει το «λειτουργικό κόστος» της (Multicollection, PDS, Factoring –Leasing- Multifin – Πειραιώς καρτών – Αsset Μanagement κλπ.).
Απασχολεί εργαζόμενους χωρίς τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων στη Τράπεζα, με μισθούς κάτω από την κλαδική συλλογική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων.
Με την ίδια ευκολία που η Τράπεζα άνοιγε θυγατρικές για να εξυπηρετούν τους σκοπούς της, με την ίδια ευκολία θα επιχειρήσει να τις κλείσει ή να μειώσει το προσωπικό τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κλείσιμο της Multicollection
Το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια οι ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων έχουν ως αποτέλεσμα (ειδικά στους νέους συνάδελφους οι οποίοι αποτελούν και την μεγάλη πλειοψηφία) την σταδιακή εξομοίωσή τους με τους εργαζόμενους στις θυγατρικές αποδεικνύει ότι τα προβλήματα είναι κοινά.
Όλοι ζούμε την σκληρή πραγματικότητα των χαμηλών μισθών, το κυνήγι των στόχων και των μπόνους, την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων, την προσπάθεια κατάργησης των ΣΣΕ, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Η θέση του Σωματείου μας είναι ότι: οι εργαζόμενοι στον Όμιλο, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές σχέσεις εργασίας, έχουν κοινά συμφέροντα και πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους.
Το σωματείο μας ενώνει τους εργαζόμενους στη βάση των συμφερόντων τους χωρίς τους τεχνητούς διαχωρισμούς νέων – παλιών, μονίμων-συμβασιούχων.
Για το λόγο αυτό το Δ.Σ. του Σωματείου μας καλεί ΟΛΟΥΣ τους συνάδελφους του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς (της Τράπεζας και των θυγατρικών της) ανεξάρτητα αν είναι μέλη των επιχειρησιακών συλλόγων (Πειραιώς, Μακεδονίας Θράκης, ΕΤΒΑ) είτε δεν είναι σε κανένα σωματείο, σε κοινή σύσκεψη την ΤΕΤΑΡΤΗ 23 Σεπτεμβρίου στις 6μ.μ. στα γραφεία του σωματείου μας Πλατεία Μητροπόλεως 10.
o Για να συζητήσουμε τις εξελίξεις και τις συνέπειές τους στην εργασία και στη ζωή μας και να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας.
o Να μην περάσουν τα σχέδια που θα φορτώσουν την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.
o Να οργανώσουμε την αντίδρασή μας στην πολιτική που χτυπάει το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων.