ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Χτυπά το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας

Την αντεργατική πολιτική ΕΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τη στήριξη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων αξιοποιεί η διοίκηση της τράπεζας αναζητώντας ... εθελοντές που θα δουλεύουν απογεύματα και Σαββατοκύριακα
Ευθύ χτύπημα στο σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας αποτελεί η μεθόδευση της τράπεζας Πειραιώς να επιβάλλει την εργασία κατά τις απογευματινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα, αναδεικνύοντας ότι η απελευθέρωση του ωραρίου και η πλήρης κατάργηση του 8ωρου αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου. Την ίδια ώρα, στη «Μούλτι- Κολέκτιον» (εισπρακτική εταιρεία, μέλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς) πολλοί εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο καθώς η εταιρεία αναμένεται να κλείσει. Γεγονός που έχει προκαλέσει την αγωνιστική παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής, για να μη βρεθεί στο δρόμο ούτε ένας εργαζόμενος.
Με προχτεσινό έγγραφό της προς «τα καταστήματα και τις Μονάδες Διοίκησης» η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς καλεί όσους εργαζόμενους «θέλουν», να δουλέψουν στις «ομάδες συμπληρωματικής απασχόλησης (απογευματινές ώρες ή/και Σαββατοκύριακα)» οι οποίες συστήνονται «για την άμεση ανταπόκριση στις αυξημένες απαιτήσεις των Εγκριτικών Κέντρων της Διεύθυνσης Πίστης Ιδιωτών». Το δόλωμα είναι η πρόβλεψη «πρόσθετης αμοιβής και σχετικής εκπαίδευσης».
Βέβαια μόνο «οικειοθελής» δε μπορεί να χαρακτηριστεί η επιλογή των εργαζομένων. Οι χαμηλοί μισθοί και ο φόβος της απόλυσης για τους απρόθυμους, είναι παράγοντες που εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να υποτάσσονται στα αντεργατικά σχέδια των εργοδοτών. Στα οποία οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού προσφέρουν καθαρή στήριξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ στην προτελευταία κλαδική σύμβαση εργασίας συμφώνησε με τους τραπεζίτες για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων (απογεύματα και Σάββατο). Μέτρο που είχε ήδη εφαρμοστεί στη «Γιούρομπανκ» με τη στήριξη μάλιστα του επιχειρησιακού σωματείου, πολύ πριν υπογραφεί η σύμβαση.
Tο Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής πραγματοποίησε εξόρμηση στα γραφεία της «Μούλτι-Κολέκτιον», απαιτώντας να μη γίνει καμιά απόλυση.
Σε ανακοίνωση που μοίρασε το σωματείο καταγγέλλεται η τακτική της εργοδοσίας που προσπαθεί να διασπάσει τους εργαζόμενους σε τρεις κατηγορίες. Σε αυτούς «που παρακινούνται σε παραίτηση για να προσληφθούν από δικηγορική εταιρεία που συνεργάζεται με την τράπεζα», «σε αυτούς που παράτυπα μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες της τράπεζας» και «σε αυτούς που παραμένουν στην εταιρεία για να αφεθούν στη μοίρα τους». Ταυτόχρονα, τονίζει το Σωματείο, «οι απολύσεις συνεχίζονται μήνα με το μήνα». Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη, τον τελευταίο χρόνο, έχουν γίνει περίπου 20 απολύσεις.
Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους στη «Μούλτι-κολέκτιον» να συσπειρωθούν στο Σωματείο και να διεκδικήσουν: καμιά απόλυση, απορρόφηση όλων τώρα στην τράπεζα Πειραιώς, όχι στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, να σταματήσουν τώρα οι μετακινήσεις.
Την ίδια στιγμή, η γαλλική τράπεζα «BNP PARIBAS» - τμήματα της οποίας αναμένεται να συγχωνευτούν με την Πειραιώς - ανακοίνωσε τις απολύσεις δώδεκα