H επίθεση της εργοδοσίας στην Εμπορική είναι υπόθεση όλου του κλάδου

Η σημερινή επιθετικότητα της εργοδοσίας στους εργαζόμενους της Εμπορικής τράπεζας, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αποτελεί συνέχεια μιας προσπάθειας που στόχο έχει να ανατρέψει τον Οργανισμό Προσωπικού, παραβιάζοντας κάθε θεσμικό πλαίσιο το οποίο αποτελεί ένα ελάχιστο δίχτυ ασφαλείας για τον εργαζόμενο. Και η σφοδρή επίθεση στις κατακτήσεις των εργαζομένων δεν περιορίζεται εδώ. Εκτός από τις αυθαίρετες απολύσεις, οι οποίες αυξάνουν και πληθαίνουν, η λίστα εμπλουτίζεται μεταξύ άλλων με:
• Καταστρατήγηση του ωραρίου με απλήρωτες υπερωρίες
• Επιβολή του Μυστικού Πελάτη/Χαφιέ και άλλους μηχανισμούς παρακολούθησης
• Καρατόμηση επιδομάτων
• Πρόσληψη νέων συναδέλφων με ατομικές συμβάσεις
Όμως, αυτή η πραγματικότητα δεν είναι θλιβερό προνόμιο μόνο των εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα. Η κατάσταση αυτή αποτελεί μέρος μιας στοχευμένης επιθετικότητας των Τραπεζιτών στους εργαζόμενους για μεγαλύτερη κερδοφορία και υποταγή, που τη βιώνει σήμερα ο κάθε εργαζόμενος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και σε όλους τους κλάδους, με όποια μορφή εργασίας και αν απασχολείται. Σε όλο το Χρηματοπιστωτικό σύστημα παρατηρούμε τα ίδια φαινόμενα:
• Απελευθέρωση του ωραρίου
• Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων
• Χαφιεδισμό
• Απολύσεις
Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε τις ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών που σκόπιμα καλλιέργησαν αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι το πρόβλημα είναι θέμα καλύτερης ή χειρότερης διαχείρισης, ότι φταίνε οι κακοί Γάλλοι, Άγγλοι, Πορτογάλοι. Λες και το κεφάλαιο έχει πατρίδα. Κρύβουν επιμελώς ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ που υπηρετεί το δόγμα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας και υλοποιείται από το πολιτικό προσωπικό, είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ. Και βρίσκουν τους καλύτερους συμμάχους στην ίδια τη συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου, που συναινεί και ξεπουλά τους αγώνες των εργαζομένων, χρησιμοποιώντας διάφορα ευφυολογήματα του τύπου «μαζί θα ξεπεράσουμε την κρίση», «καλύτερα ελαστικοποίηση παρά ανεργία» και άλλα χαριτωμένα.
Εμείς θέτουμε μερικά απλά ερωτήματα και οι εργαζόμενοι ας βγάλουν τα πολιτικά συμπεράσματα:
• Γιατί δεν προκηρύχθηκε απεργία σε όλο τον κλάδο σήμερα, σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους στην Εμπορική;
• Η εργοδοτική τρομοκρατία στην Εμπορική τράπεζα δεν είναι πρόβλημα όλου του κλάδου και κοινή πρακτική των Τραπεζιτών τα τελευταία χρόνια;
• Γιατί το Σωματείο της Εμπορικής δεν κλιμάκωσε τις κινητοποιήσεις, ως όφειλε, παρά ρίχνει μια τουφεκιά στον αέρα, για την τιμή των όπλων;
Συνάδελφοι, η σύγκρουση με τις επιλογές των Τραπεζιτών είναι αναπόφευκτη. Αυτό προϋποθέτει την ένταση των αγώνων, στην κατεύθυνση της ρήξης και της διεκδίκησης, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας, σε συντονισμό με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα. Προϋποθέτει ακόμα την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση. Αλλοίμονο αν πριν ενάμιση αιώνα οι εργάτες που διεκδικούσαν το οκτάωρο έκαναν πίσω στη λογική του εφικτού, του ρεαλιστικού και της συνεργασίας. Σήμερα θα δουλεύαμε ακόμα «ήλιο με ήλιο».

Το Κλαδικό Σωματείο ΧΠΣ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας σήμερα, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση του χώρου αύριο. Καλούμε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τις γραμμές μας, να γίνουν μέλη του σωματείου μας και μαζί να παλέψουμε ενάντια, όχι μόνο στην επίθεση που γίνεται σήμερα σε βάρος των εργαζομένων μιας συγκεκριμένης Τράπεζας, αλλά ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που αντιμετωπίζουμε όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο. Εμείς είμαστε οι πολλοί, εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς τον διεκδικούμε.
• Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους
• Άμεση απορρόφηση όλων των ενοικιαζόμενων στην Τράπεζα
• Κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας (1400 βασικό μισθό)

Αντιπαλεύουμε την εργοδοτική τρομοκρατία