Με εργαλεία τις απεργιακές επιτροπές
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από το κλαδικό σωματείο για την επιτυχία της απεργίας στις 17 του Δεκέμβρη, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να βγει, μέσα από αυτή τη μάχη, το εργατικό κίνημα πιο ισχυρό και οργανωμένο, με ενισχυμένα τα ταξικά του χαρακτηριστικά. Να ξεπεραστούν όποιες δυσκολίες υπάρχουν από τις σύνθετες συνθήκες του κλάδου με βάση τις εργασιακές σχέσεις και την κατάσταση σε συνδικαλιστικό επίπεδο.
Τα τελευταία 20 χρόνια έχει αλλάξει δραματικά το τοπίο στον κλάδο. Δημόσιες τράπεζες ιδιωτικοποιήθηκαν, τραπεζικές εργασίες ανατέθηκαν σε θυγατρικές εταιρείες, «ενοικιασμένοι» υπάλληλοι αντικαθιστούν τη δουλειά μονίμων με σχεδόν ανύπαρκτα δικαιώματα και μισθούς - «επιδόματα». Στον ίδιο κλάδο απασχολούνται εργαζόμενοι με διαφορετικές συμβάσεις, ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράρια και μισθούς. Οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές εταιρείες των τραπεζών σε συνθήκες εργοδοτικής τρομοκρατίας είναι ασυνδικάλιστοι. Στους «παραδοσιακούς» τραπεζοϋπαλλήλους ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός έχει αφήσει τα ίχνη του. Ιχνη της υποταγής, του συμβιβασμού και της διάσπασης. Η στάση τους αποτελεί συνειδητή επιλογή υπηρέτησης της γραμμής της ανταγωνιστικότητας.

Κι όμως υπάρχει ελπίδα. Οι εργαζόμενοι στη σύσκεψη ένιωσαν υπερήφανοι για τη δημιουργία του κλαδικού σωματείου. Εδωσαν μαχητική υπόσχεση, τις επόμενες μέρες και μέχρι την απεργία να φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους, περισσότερους χώρους δουλειάς, να μπουν περισσότεροι εργαζόμενοι στη μάχη.
Δημιούργησαν Απεργιακή Επιτροπή ώστε η υπόθεση της απεργίας να μην είναι υπόθεση μόνο του ΔΣ του κλαδικού Σωματείου. Παίρνουν μέρες από την κανονική τους άδεια για να αυξηθούν τα κλιμάκια που θα περιοδεύσουν στους χώρους δουλειάς. Ετσι έγινε κατορθωτό να σχεδιαστεί το πιο πλατύ άνοιγμα που έχει γίνει μέχρι σήμερα από το σωματείο. Η Απεργιακή Επιτροπή εξέδωσε ήδη την πρώτη εφημερίδα του σωματείου και ειδική ανακοίνωση για την απεργία. Ενώ συγκεντρώνονται υπογραφές από τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, για να προκηρυχθεί απεργία και από τα επιχειρησιακά σωματεία. Ορίστηκε νέα πλατιά σύσκεψη για τις 10 του Δεκέμβρη για να οργανωθεί ακόμα καλύτερα η μάχη για την απεργία, να διορθωθούν οι αδυναμίες, να οργανωθεί η περιφρούρηση της απεργίας.
Αλεξάνδρα ΜΠΑΛΟΥ
Πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής