ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ

• ALPHA BANK. Στις 30 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε σε περίπου 130 εργαζόμενους, νοικιασμένους από την εταιρεία MAN POWER, ότι η τράπεζα έλυσε τη σύμβασή της με την εν λόγω εταιρεία και απολύονται όλοι. Προκειμένου όμως να απορροφηθούν από άλλη θυγατρική εταιρεία του ομίλου της ALPHA BANK η εργοδοσία υποχρέωσε όλους τους εργαζόμενους να υπογράψουν παραίτηση. Έτσι, ακόμα κι αν απορροφηθούν, οι εργαζόμενοι χάνουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την προϋπηρεσία τους. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η εργοδοσία είναι άπληστη και δεν θα σταματήσει πουθενά. Μόνο όπλο μας η ενότητα των εργαζομένων και η συμμετοχή τους στο κλαδικό σωματείο. Γιατί δεν είμαστε μόνοι.

• MELLON. Ξαφνικά άρχισαν να εμφανίζονται μικρά μηνύματα στην οθόνη όπου μετριόταν ο χρόνος της κάθε τηλεφωνικής συνομιλίας των εργαζομένων είτε με πελάτες είτε στην ενδοεπικοινωνία. Είναι λοιπόν γεγονός, ο ενεργός και ανενεργός χρόνος άρχισε να εφαρμόζεται και στη MELLON. Η σωματειακή επιτροπή αντέδρασε αμέσως, καταγγέλλοντας το απαράδεκτο μέτρο που εφαρμόζεται σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ

• ΟΤΟΕ. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στην ΟΤΟΕ έφεραν νέα πρόταση για το ασφαλιστικό, που λέει, να αντικατασταθεί το θνησιγενές ΕΤΑΤ με ένα νέο…βιώσιμο ενιαίο ταμείο. Τι σημαίνει αυτό;

Όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι θα έχουν κύρια ασφάλιση στο ΙΚΑ και ενιαίο επικουρικό ταμείο στο οποίο θα ενταχθούν όλοι όσοι σήμερα δεν είναι ενταγμένοι στο ΕΤΑΤ.
Οι παραπάνω παρατάξεις κρύβουν ότι στο νέο μόρφωμα που θα το αποκαλούν «βιώσιμο ταμείο», θα διατηρηθούν οι ρατσιστικοί διαχωρισμοί σε ότι αφορά τα όρια ηλικίας και τις παροχές (για τους πριν το 1993, για τους μετά το 2005 κλπ.) όπως ορίζουν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Με την πρότασή τους ανοίγει ο δρόμος για τα επαγγελματικά ταμεία (ιδιωτική ασφάλιση), που προβλέπει ο νόμος Ρέππα.
Το Σωματείο μας διεκδικεί την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα – Ρέππα – Πετραλιά. Πλήρη σύνταξη (100% του τελευταίου μισθού) μετά από 30 χρόνια δουλειάς και χωρίς όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

8 Φλεβάρη. Σύσκεψη του σωματείου για την προετοιμασία της απεργίας στις 10 του μήνα.

10 Φλεβάρη. Συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία του ΠΑΜΕ

Αφού είσαι ανθρώπινο πλάσμα
κι ανάγκη σου πρώτη το ψωμί
από τα λόγια τα παχιά
μην περιμένεις τροφή
Γι αυτό εμπρός μαρς αριστερά
είν’ η θέση σου εκεί
στο μεγάλο το μέτωπο της εργατιάς
γιατί εργάτης είσαι κι εσύ
Αφού είσαι ανθρώπινο πλάσμα
σαν σκουλήκι δεν θες να σε πατούν
δεν θέλεις δούλους να 'χεις εσύ
μα ούτε κι αφεντικά
Αφού είσαι εργάτης, εργάτη
το δίκιο σου δεν θα βρεις πουθενά
μονάχη της η εργατιά
κερδίζει την ελευθεριά