Εργαζόμενες, εργαζόμενοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα,

Η κυβέρνηση και οι εργοδότες, με καταιγιστικούς ρυθμούς, κλιμακώνουν τον πόλεμο ενάντια στα δικαιώματά μας, τη ζωή μας, σε βάρος όλων των εργαζομένων. Κοροϊδεύουν, ξεδιάντροπα, ότι πασχίζουν για το «συμφέρον του τόπου». Η κυβέρνηση, με νομοσχέδια «κατά ριπάς», κάνει νόμο του κράτους κάθε απαίτηση και επιθυμία του κεφαλαίου, θεσπίζει νέα προνόμια και παροχές για το μεγάλο κεφάλαιο και με τους ίδιους νόμους αφαιρεί και βγάζει στην παρανομία κάθε εργατικό δικαίωμα, κάθε εργατική κατάκτηση.

Δεν φτάνει που οι μισθοί δεν παίρνουν αύξηση, μειώνονται κιόλας είτε άμεσα με τις περικοπές της κυβέρνησης και των εργοδοτών, είτε έμμεσα μέσα από τις φορολογικές επιβαρύνσεις και τον καταιγισμό των ανατιμήσεων στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, τα τιμολόγια των υπηρεσιών κ.ά.
Τα όρια συνταξιοδότησης ταυτίζονται με το προσδόκιμο όριο ζωής, δηλαδή το όριο θανάτου, οι συντάξεις γίνονται επιδόματα πρόνοιας, καταργείται κάθε ίχνος κοινωνικής μέριμνας και ισχύει το «έχεις λεφτά, έχεις ασφάλιση, αλλιώς πεθαίνεις αβοήθητος».
Οι απολύσεις και στον κλάδο μας γίνονται χιονοστιβάδα, τα ωράρια εργασίας λάστιχο που οι εργοδότες το τεντώνουν όσο θέλουν, οι τόποι δουλειάς μετατρέπονται σε εφιαλτικές «γαλέρες» και την ίδια ώρα η ανεργία τσακίζει κάθε οικογένεια.

Και ενώ δεν πέρασαν ούτε ώρες από την ανακοίνωση για «τη σωτηρία της χώρας» από τη Σκύλα και τη Χάρυβδη (ΕΕ-ΔΝΤ), άρχισε η προπαγάνδα για την ανάγκη πρόσθετων μέτρων:

 Απελευθέρωση απολύσεων
 3ήμερα, 4ήμερα, κατάργηση ΣΣΕ
 Επέκταση ελαστικών σχέσεων εργασίας
 Περιορισμοί στο δικαίωμα στην απεργία κ.ά.

Λέμε όχι στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας για την κερδοφορία μιας χούφτας ανθρώπων

Η κυβέρνηση αξιοποιεί έναν τεράστιο προπαγανδιστικό μηχανισμό (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, κλπ.), επιχειρώντας μαζική λοβοτομή και αποπροσανατολισμό, ώστε να καταφέρει να δημιουργήσει όχι μόνο την εντύπωση ότι ο κόσμος στηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα, αλλά να πετύχει τμήματα του λαού να στηρίζουν μαζικά αυτό τον εφιάλτη, χωρίς μέχρι στιγμής οι προσπάθειές της να αποδίδουν καρπούς.

Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την κρίση που γεννά το σάπιο σύστημά τους, δεν είμαστε ένοχοι επειδή θέλουμε να βελτιώνουμε τους όρους ζωής μας, να έχουμε σπίτι, αυτοκίνητο, να πηγαίνουμε διακοπές, να έχουμε σταθερή δουλειά, δωρεάν υγεία και παιδεία. Να απολαύσουμε βρε αδερφέ τον πλούτο που παράγουμε!

Η άποψη της ΓΣΕΕ των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών «πρώτα να κατατεθούν τα νομοσχέδια και μετά, αν χρειαστεί, αντιδρούμε…», βάζει ταφόπλακα στους ταξικούς αγώνες, αναγκαίους για να παρεμποδίσουμε, να ακυρώσουμε την πολιτική που κάνει κόλαση τη ζωή μας. Η στάση αυτή σήμερα, μαζί με τη μέχρι τώρα στήριξη που έχει δώσει σε όλα τα αντεργατικά μέτρα, όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αποδεικνύουν το βρώμικο και επικίνδυνο, για τα συμφέροντα των εργαζομένων, ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών. Σε αυτή τη γραμμή, υποταγμένοι οι ηγέτες της ΟΤΟΕ και των επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου, αρνήθηκαν την προκήρυξη της απεργίας, αρνήθηκαν την ανάγκη να απαντήσουν οι εργαζόμενοι. Ουσιαστικά αρνήθηκαν να βάλουν εμπόδια στην κυβέρνηση και στους εργοδότες, γιατί είναι με το μέρος τους.


Οι εργαζόμενοι έχουν το δικό τους εργαλείο, το κλαδικό σωματείο για να οργανώσουν την πάλη τους, για να αφήσουν στο περιθώριο την εργατική αριστοκρατία του συνδικαλισμού.


Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,

Είναι ώρα προσωπικής ευθύνης για τον καθένα και την καθεμιά, για όλους μας. Αν τώρα δεν αποφασίσουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει, θα βρεθούμε χειροπόδαρα δεμένοι και με την πλάτη στον τοίχο για πολλά, πολλά χρόνια. Τέτοιο δικαίωμα δεν έχουμε. Έχουμε χρέος στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας, στις νεότερες γενιές να αντιδράσουμε.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
 Να παρθούν πίσω όλα τα αντιλαϊκά μέτρα
 Να μην κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και να ακυρωθούν οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
 Να υπογραφούν άμεσα οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, με ουσιαστικές αυξήσεις (1400 € βασικός μισθός)
 Να απαγορευτούν άμεσα οι απολύσεις και να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων (επίδομα ανεργίας 1150 € σε όλους, χωρίς όρους και πλήρη ιατροφαρμακευτική φροντίδα, κ.ά).

Είμαστε οι πολλοί. Έχουμε τη δύναμη. Είναι ώρα να πάρουμε τις αποφάσεις μας για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες. Ή αυτοί ή εμείς.

Οι τραπεζίτες να πληρώσουν την κρίση,