Ξαναμοιράζουν την τραπεζική «πίττα».

Με την πρόταση εξαγοράς της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την τράπεζα Πειραιώς και με οποιαδήποτε άλλη γίνει το επόμενο διάστημα, γίνεται φανερό ότι ξεκίνησε ο κύκλος εξαγορών–συγχωνεύσεων, για ευκολότερη πρόσβαση της πλουτοκρατίας στα κεφάλαια, που θα χρυσοπληρώσει με σκληρούς τοκογλυφικούς όρους ο λαός.

Η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ είναι στην ουσία «πώληση» δημόσιας και αγροτικής περιουσίας και αφορά και τους υπερχρεωμένους μικρούς και μεσαίους αγρότες, καθώς και τις συνεταιριστικές εταιρείες, που της ανήκουν. Μέσα από τα αγροτικά δάνεια, παραπάνω από τη μισή ελληνική ύπαιθρο είναι υποθηκευμένη στην ΑΤΕ.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι το «φιλέτο» που λιγουρεύονται όλες οι τράπεζες. Γι αυτό και θα ακολουθήσουν, νέες επιχειρηματικές κόντρες και κολεγιές, νέα σχήματα, μέχρι να υλοποιηθεί η απόφαση της κυβέρνησης, για μείωση του αριθμού των τραπεζών στην Ελλάδα. Έτσι, επιτάσσει το Μνημόνιο που υπέγραψε με την «τρόικα» για να ενισχυθεί η παραπέρα μονοπώληση στον κλάδο. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η ληστεία του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, να ενισχυθεί και να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα η λεηλασία των λαϊκών καταθέσεων.

Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις των τραπεζικών ομίλων είναι μια διαδικασία, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, που μέσα από τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου – και του τραπεζικού- θα ενισχύεται η οικονομική θέση των βιομηχάνων των μεγαλεμπόρων, των εφοπλιστών και των άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι θα εντείνουν την επιθετικότητά τους προς τους εργαζόμενους και τα αλλά λαϊκά στρώματα. Γι αυτό άλλωστε το πολιτικό προσωπικό του συστήματος (ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΛΑΟΣ) στηρίζει την ανάγκη για στρατηγικές συμμαχίες και συνενώσεις των τραπεζικών ομίλων.

Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό. Αρνητικές θα είναι οι συνέπειες. Όπως λέει η πείρα μας από προηγούμενες συγχωνεύσεις–εξαγορές και στον κλάδο μας και σε άλλους κλάδους, το τίμημα θα είναι βαρύ. Θα ακολουθήσουν απολύσεις και η πλήρης διάλυση των όποιων εργασιακών σχέσεων διατηρούμε ακόμα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η πρόταση της ΟΤΟΕ για «έναν δημόσιο πυλώνα τραπεζικού συστήματος» μέσα στις σημερινές συνθήκες του καπιταλισμού, επιδιώκει να θολώσει το μέτωπο, που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι, στην κατεύθυνση της σύγκρουσης με το σύνολο αυτής της πολιτικής. Η μόνη δυνατότητα που έχουμε εμείς οι εργαζόμενοι είναι: Να γυρίσουμε την πλάτη στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ να συσπειρωθούμε στο κλαδικό μας σωματείο. Μαζί με το ΠΑΜΕ και σε συνεργασία με τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, να αγωνιστούμε ενάντια στις συνέπειες αυτών των εξελίξεων. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη λαϊκή οικονομία. Μόνο μέσα σε αυτά τα πλαίσια, οι τραπεζικές υπηρεσίες, μπορούν να λειτουργήσουν σε όφελος των εργαζομένων και του λαού συνολικότερα.

Το Σωματείο μας οργανώνει σύσκεψη την Πέμπτη 22 Ιουλίου στις 6 το απόγευμα στα γραφεία μας για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα μας.