ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 11 ΤΟΥ ΜΑΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΙΓΓΟΣ ΣΤΙΣ 9 ΤΟ ΠΡΩΙ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ
Καλούμε τους εργαζόμενους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να ξεπεράσουν την απογοήτευση, το φόβο, τις αυταπάτες για ατομικές λύσεις, τη λογική του μικρότερου κακού. Να κάνουμε την οργή μας πράξη με αγωνιστική στράτευση με το ΠΑΜΕ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κρισιμότητα της απεργίας στις 11 του Μάη, είναι πολύ μεγάλη. Δεν είναι μια ακόμα απεργία. Πρέπει να πλημμυρίσουν οι δρόμοι με τους ανθρώπους της δουλειάς. Να μην επικαλούνται, η τρόικα και η κυβέρνηση, τη συναίνεση των εργαζομένων. Να μην κρύβονται οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου πίσω από τα «χαμηλά ποσοστά συμμετοχής».

Απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία, το μέτωπο εργοδοσίας κυβέρνησης, ΝΔ αλλά και των δυνάμεών τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, τη ψευτιά και την παραπληροφόρηση το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα σηκώσεις ανάστημα ή θα υποταχθείς. Η ζωή και η πείρα έχει απαντήσει. Η υποταγή και ο φόβος σε τίποτα δεν εμπόδισε την επιθετικότητα των εργοδοτών , δεν διατήρησε κατακτήσεις και δικαιώματα.

Τώρα πρέπει να απαντήσεις εσύ.Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν είχαν γίνει και αυτοί οι αγώνες που έγιναν. Όμως, αν η αντίσταση ήταν πιο ισχυρή, πιο δυνατή, σήμερα θα είχαμε σώσει περισσότερες κατακτήσεις. Έχουμε την ευκαιρία μπροστά στα χειρότερα που έρχονται να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Τα 75 δις που θέλει να μαζέψει η κυβέρνηση για το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα επιχειρήσει για άλλη μια φορά να τα αντλήσει από το εργατικό – λαϊκό εισόδημα προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων, με νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων: μείωση μισθών και συντάξεων, τσεκούρωμα επιδομάτων, κατάργηση ωραρίων, Συλλογικών Συμβάσεων, νέα φορολογικά βάρη, ιδιωτικοποιήσεις, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας.

Ο κάθε κλάδος ξεχωριστά αλλά και σε συντονισμό με άλλους πρέπει τώρα να πάρει θέση μάχης ώστε να αποκρούσουμε την κατάργηση ΣΣΕ, τα νέα μέτρα για την Υγεία , τις παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις.

Καμία αυταπάτη και εφησυχασμό δεν πρέπει να έχουμε. Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές θα προχωρήσουν στον κλάδο, οι απολύσεις δεν θα είναι κεραυνός εν αιθρία ,οι νέες μειώσεις μισθών στις τράπεζες έρχονται. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά από τη σκοπιά των τραπεζιτών, αφού η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα απαιτεί φτηνούς εργαζόμενους.

Και ενώ αυτά βγάζουν μάτι η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου έχει επιλέξει το δρόμο της σιωπής και της υποταγής, το ρόλο των βαστάζων των συμφερόντων των τραπεζιτών. Καμιά εμπιστοσύνη. Παρά τις κραυγές τους δεν αλλάζουν.
Προσπαθούν να αφοπλίσουν τους εργαζόμενους, υπονομεύουν τους ταξικούς αγώνες και βάζουν πλάτη για την κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων.

Προϋπόθεση για να έχουν οι αγώνες αποτελέσματα είναι να αλλάξουμε στάση εμείς απέναντί τους , να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτούς και τη γραμμή τους. Να ισχυροποιήσουμε το ΠΑΜΕ και τη γραμμή σύγκρουσης, ρήξης και αλληλεγγύης, που καλλιεργεί στο κίνημα, δημιουργώντας προϋποθέσεις να περάσουν οι εργαζόμενοι στην αντεπίθεση.

Αρνούμαστε να κάνουμε άλλες θυσίες.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Έχουμε φτάσει Μάη 2011. Η τελευταία αύξηση των βασικών μισθών των εργαζόμενων στον κλάδο, καθορίστηκε με την Δ.Α 37/2009 του ΟΜΕΔ, στις 1/10/2009. Έκτοτε έχουμε, αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας και συνεχείς ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματός μας.

Το Σωματείο μας, παίρνει την πρωτοβουλία συζήτησης για συλλογική σύμβαση, με ενιαία αιτήματα για όλο τον κλάδο (σε τράπεζες- θυγατρικές -εισπρακτικές). Η πρόταση μας αποτελεί βάση συζήτησης, η οποία θα δοθεί αναλυτικά στους εργαζόμενους, αμέσως μετά την απεργία και είναι ανοιχτή για συμπλήρωση και βελτίωση. Είναι ρεαλιστική αφού τα κέρδη του χρηματοπιστωτικού κλάδου, παρά την λεγόμενη κρίση του, συνεχίζουν να αυξάνουν.

Μπορεί να γίνει αφετηρία συσπείρωσης των εργαζομένων, που αρνούνται πια τη μιζέρια και τη ζητιανιά. Που διατηρούν εργατική αξιοπρέπεια, ώστε να διεκδικούν ζωή με βάση τον πλούτο που παράγουν και τις επιστημονικές εξελίξεις της εποχής. Το κλαδικό σωματείο μπορεί να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων, για να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά.

Διεκδικούμε υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ-αντιπαλεύουμε την εργοδοτική τρομοκρατία
• Καμιά διαπραγμάτευση για μειώσεις μισθών και επιδομάτων, με κάθε μορφής επιχειρησιακής ή ατομικής σύμβασης ή συμφωνίας. Να παρθούν πίσω όλες οι αποφάσεις για μείωση αποδοχών στην ΑΤΕ. Τώρα αυξήσεις σε μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας. Κατώτερο Βασικό Μισθό (Ενιαίο Μισθολόγιο) 1.400 ευρώ.
• Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους. Καμιά απόλυση. Κατάργηση όλων των λεγόμενων ελαστικών μορφών εργασίας.
• Η πρακτική άσκηση των σπουδαστών να είναι με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
• Υποχρεωτικά σύνταξη για όλους με 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας.
• Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για όλους του εργαζόμενους συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους .
• Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους τόπους εργασίας,
• Μέτρα προστασίας της μητρότητας, ανακούφισης των εργαζομένων, κατά της εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα. Συνεχίζουμε ως το τέλος της μάχης, για να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική και την εξουσία τους.