ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Σωματείο μας καλεί όλους τους εργαζόμενους στις εταιρίες γύρω από τον χώρο των τραπεζών (‘’εισπρακτικές’’ – θυγατρικές – εταιρίες διαχείρισης τραπεζικών υποθέσεων /ενημέρωσης οφειλών κτλ) σε πλατιά σύσκεψη την Πέμπτη 23 Ιούνη, στις 18:30, στα γραφεία του σωματείου, πλ. Μητροπόλεως 10.

Να συζητήσουμε για τα δικαιώματά μας: Συμβάσεις ορισμένου/αορίστου χρόνου, αλλαγή όρων σύμβασης, επιδόματα, διαλλείματα, ωράριο, υπερωρίες, άδειες, άδειες μητρότητας κλπ.
Να οργανωθούμε στους χώρους δουλειάς, με σωματειακές επιτροπές, με μαζικοποίηση του κλαδικού σωματείου. Όλοι μαζί μπορούμε, ο καθένας μόνος του είναι αδύναμος.
Να σπάσουμε το φόβο και την υποταγή, στην οποία προσπαθούν να μας οδηγήσουν. Οι εργοδότες αυτό τρέμουν: την οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων.

Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, στις εταιρίες γύρω από το χώρο των τραπεζών, αποδεικνύουν περίτρανα δύο πράγματα:
Α) Οι εργοδότες, προκειμένου να βγουν από την κρίση με το λιγότερο για αυτούς κόστος, αξιοποιούν όλα εκείνα τα μέτρα, που καταργούν βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, που τους κάνουν πιο φτηνούς και πιο υποταγμένους.
Β) Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να βάλουν εμπόδια σε αυτή την κατάσταση μόνο με την οργάνωση και τον αγώνα τους στους τόπους δουλειάς, συσπειρωμένοι στο κλαδικό τους σωματείο. Χαρακτηριστικά:

EOS
Η εταιρεία απαίτησε από τους εργαζόμενους να αποδεχτούν την αλλαγή της σύμβασής τους από 8ωρη σε 4ωρη εργασία, δηλαδή μείωση του ωραρίου, με δικαιολογία την μείωση των κερδών της. Οι εργαζόμενοι κάλεσαν το σωματείο, το οποίο

παρενέβη με κινητοποίηση έξω από το χώρο δουλειάς και κάλεσε να μην υπογράψει και να μην
υποκύψει κανείς στους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Αποτέλεσμα: μόνο 5 εργαζόμενοι υπέγραψαν τη νέα σύμβαση.

PHONE MARKETING
Οι εργαζόμενοι, έχοντας μείνει απλήρωτοι για πάνω από 3 μήνες, ζήτησαν την παρέμβαση του ΠΑΜΕ και του κλαδικού σωματείου για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Το σωματείο προχώρησε σε δυναμικές παρεμβάσεις στην εργοδοσία, με ταυτόχρονη καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας. Οι εργαζόμενοι στη συνέχεια προχώρησαν σε 24ωρη απεργία και σε γενική συνέλευση μέσα στο χώρο εργασίας εκφράζοντας την αναγκαιότητα οργάνωσης του αγώνα τους μέσα από το κλαδικό σωματείο. Η εργοδοσία μέσα σε λίγες μέρες κατέβαλλε στους εργαζόμενους το σύνολο των οφειλόμενων.

EUROBANK ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ( FPS/PHONE MARKETING/EFG/EUROCARDS)
Οι απολύσεις και οι εκβιασμοί είναι στην ημερήσια διάταξη, σε αυτό το χώρο. Μόλις πριν μερικές εβδομάδες, 35 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου κλήθηκαν να υπογράψουν την απόλυσή τους, ενώ κάποιοι από αυτούς απορροφήθηκαν από
άλλη θυγατρική του ομίλου, με χαμηλότερες αποδοχές και χάνοντας όλα τα δικαιώματά τους. Ταυτόχρονα, μετά από απειλές που δέχτηκαν κάποιοι εργαζόμενοι μετά τη συμμετοχή τους στην απεργία της 11 Μάη, το σωματείο, με ανακοίνωση και κινητοποίηση έξω από το χώρο δουλειάς κατήγγειλε την εργοδοσία.

FIRST DATA, MELLON
Σε μαζικές απολύσεις των ενοικιαζόμενων εργαζομένων προχωράει και η εργοδοσία της εταιρίας FIRST-DATA. Δύο μήνες νωρίτερα η εργοδοσία της εταιρίας MELLON προχώρησε σε 50 απολύσεις. Το κλαδικό σωματείο απάντησε άμεσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις. Κατάφερε να ανακληθεί απόλυση στην εταιρία MELLON, όπως είχε γίνει και παλιότερα με έγκυο συνάδελφο. Συνέβαλλε αποφασιστικά ώστε να μην υλοποιηθούν μια σειρά από σχέδια των εργοδοτών, μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να γίνουν μέλη του σωματείου. Να απορρίψουν τη λογική «έξω από το συνδικάτα». Να αφήσουν στο περιθώριο το φόβο και την ανασφάλεια, να αποκρούσουν τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία της εργοδοσίας. Οι εργοδότες δεν θα διστάσουν να στήσουν παντού εργοδοτικά σωματεία προκειμένου να κάνουν τους εργαζόμενους «του χεριού τους».
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι με την ανάκληση μιας απόλυσης, θα σταματήσουν οι απολύσεις ή θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας. Ή ότι δεν θα επιχειρήσουν ξανά οι εργοδότες να αλλάξουν τις συμβάσεις, να ρίξουν τους μισθούς, να αφήσουν απλήρωτους τους εργαζόμενους.
Από τη πρώτη στιγμή της κρίσης, η επίθεση που εξαπέλυσαν κυβέρνηση και τρόικα απέναντι στους εργαζόμενους ένα μόνο στόχο είχαν: να γίνουν οι εργαζόμενοι ακόμα πιο φθηνοί για να σωθούν τα κέρδη των εργοδοτών. Τα μέτρα και το μνημόνιο δεν επιβάλλονται για το χρέος και τα ελλείμματα, ούτε για «τη σωτηρία της χώρας». Είναι επιλογές προσχεδιασμένες εδώ και χρόνια στους κύκλους της ΕΕ, αλλά και που περιλαμβάνονται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, και στο προγράμματα των κομμάτων που κυβερνούν. Το καθεστώς των ενοικιαζόμενων, των συμβασιούχων, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας ήταν μέτρα που εφαρμόζονταν και πριν την κρίση. Το ίδιο ισχύει και για τα νέα μέτρα που παίρνονται (αύξηση φορολογίας, κατάργηση επιδομάτων, μείωση μισθών και συντάξεων, κατάργηση 8ωρου, επέκταση συμβάσεων ορισμένου χρόνου).

Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να σταματήσουμε αυτή την κατηφόρα:
Οργανωμένη δράση και αντίδραση, στους χώρους δουλειάς, κατά κλάδο. Μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ, με το Κλαδικό Σωματείο. Σε συντονισμό με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, να δυναμώσουμε το μέτωπο της ρήξης με τα μονοπώλια και της ανατροπής αυτής της πολιτικής.