ΑΠΕΡΓΙΑ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ


 


ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ 10.30π.μ.

 

Τώρα όλοι μαζί με αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση οργανώνουμε την απεργία

.

Το Σωματείο μας καλεί όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο να δώσουμε μαζί αυτή την μάχη της γενικής απεργίας.

 

Να νεκρώσουν όλοι οι χώροι δουλειάς (τράπεζες, θυγατρικές,  εισπρακτικές κλπ). Μόνο έτσι θα νιώσουν τη δύναμή μας.

 

Συνάδελφοι, όσες θυσίες και να κάνουμε, δε γλιτώνουμε από τα δεινά της οικονομικής κρίσης που απλώνεται σε όλη την ΕΕ. Όσο σκύβουμε το κεφάλι και αποδεχόμαστε τα μέτρα, τόσο θα μας ποδοπατούν. Τα μέτρα αυτά δεν είναι τα τελευταία, όπως ψεύτικα ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

 

Να γίνει η απεργία υπόθεση όλων μας, αφετηρία νέων αγώνων, ξεκίνημα ανασύνταξης του κινήματος με βάση τα συμφέροντα της τάξης μας.

 

Να συζητήσουμε, να ξεκαθαρίσουμε και να συμφωνήσουμε πώς θα απαλλαγούμε από δανειακές συμβάσεις, μνημόνια και αντεργατικές πολιτικές. Να ξεκαθαρίσουμε την κατεύθυνση των αγώνων μας και τι συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται. Το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, υποστηρίζει και θεωρεί ως βάση συσπείρωσης τα παρακάτω:

 

α. Οι πολιτικές αυτές και τα μέτρα που τις συνοδεύουν δεν έχουν να κάνουν με τις ανάγκες του λαού της χώρας, με τα χρέη και τα ελλείμματα. Έχουν στόχο αποκλειστικά και μόνο την ανάκαμψη των κερδών των τραπεζιτών και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Υλοποιούν την πάγια απαίτησή τους και το σχέδιο της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας για φτηνό και υπάκουο εργατικό δυναμικό, χωρίς τα στοιχειώδη δικαιώματα, για να στηρίζουν την κερδοφορία τους. Γι’ αυτό και κατακρεουργούν ΟΛΑ ΤΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ και ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Δε φτάνει μόνο να καταγγείλουμε και να παλέψουμε να μην περάσουν τα μέτρα, αλλά να παλέψουμε για να ανατρέψουμε τα συμφέροντα και τις πολιτικές που τα επιβάλλουν. Δεν παλεύουμε για μια καλύτερη διαχείριση της αντεργατικής πολιτικής.

 

γ. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται υπηρετεί την κερδοφορία των λίγων. Είναι καιρός να πούμε τέρμα στους σωτήρες και στις αυταπάτες. Δεν ανεχόμαστε εμείς που παράγουμε όλο τον πλούτο να οδηγούμαστε στην εξαθλίωση για να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα χρέος, δεν παζαρεύουμε τρόπους αποπληρωμής του, δε ζητάμε καλύτερα μνημόνια. Δεν υπάρχουν τέτοια. Μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε δεκάρα.

Αγωνιζόμαστε για μια ανάπτυξη που κριτήριο της δεν θα είναι το κέρδος. Ανάπτυξη και παραγωγή προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλιακών ομίλων. Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και προϋποθέσεις για μια τέτοια ανάπτυξη, για μια τέτοια ζωή.

 

δ. Προϋπόθεση για αυτή τη μάχη είναι να ξεπεράσουμε τις σημερινές συνδικαλιστικές ηγεσίες. Έχουν μεγάλες ευθύνες, καθώς είναι ο δούρειος ίππος της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τόσο η ηγεσία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ), όσο και οι διοικήσεις των επιχειρησιακών σωματείων καλλιεργούσαν πνεύμα ηττοπάθειας, εφησυχασμού και δημιουργίας συνειδητού αποπροσανατολισμού. Αντί να οργανώσουν τον αγώνα και να μαχητικοποιήσουν τους εργαζόμενους μέσα από γενικές συνελεύσεις, αποδέχονταν μειώσεις μισθών και επιδομάτων, μέσα από «κοινωνικούς διαλόγους». Εκκωφαντική ήταν η σιωπή της ΟΤΟΕ τόσο στο κλείσιμο των Συνεταιριστικών Τραπεζών όσο και στην επίθεση που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι σε Εμπορική και ΑΤΕ το προηγούμενο διάστημα.

 

ε. ΤΩΡΑ, λοιπόν είναι η ώρα της ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ του συνδικαλιστικού κινήματος του κλάδου μας. Η οργάνωση του κλάδου απαιτεί νέα βήματα με συσπείρωση των εργαζόμενων σε όλες τις τράπεζες, όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα εργασιακής σχέσης με ηγεσίες αποφασισμένες για αγώνα. Απαιτείται συντονισμός με τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, με σκοπό τη δημιουργία μεγαλύτερης συσπείρωσης και ενός μετώπου πάλης που θα μαζικοποιήσει και θα βάλει στη δράση το σύνολο των εργαζομένων που παράγουν τον πλούτο.

 

Διέξοδος και πολιτική για το λαό και όχι για τους λίγους

 

Με αυτούς τους στόχους δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την οργάνωση της γενικής απεργίας και καλούμε στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ με σύνθημα ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ.