ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Συνάδελφε στον όμιλο ΕΤΕ (Εθνική –Εurobank)
ανεξάρτητα από την σύμβαση εργασίας που έχεις,
 εσύ που δουλεύεις στο Δίκτυο ή στην Διοίκηση, στις θυγατρικές ή σε εταιρίες ενοικίασης, με συμβάσεις έργου ή ως ενοικιαζόμενο προσωπικό.

Ενημερώσου. Μη μένεις απαθής. Οργανώσου στο σωματείο σου.
Σε αυτή την επίθεση, κανένας εργαζόμενος να μη μείνει μόνος. Κανείς απολυμένος!

Η Εθνική Τράπεζα παράλληλα με την συγχώνευση της Eurobank αξιοποιεί κάθε μέσο για να αυξήσει την κερδοφορία του νέου ομίλου. Θέλοντας να απαλλαγεί από την μισθοδοσία προσωπικού που της είναι «βάρος», εξήγγειλε πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου» για 2.000 εργαζόμενους.

Η «εθελούσια έξοδος» συμφέρει μόνο την εργοδοσία:
·          Ενισχύει τα κέρδη της καθώς από αυτό το πρόγραμμα υπολογίζει να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα κατά 100 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο
·         Απολύει από το προσωπικό της 2.000 εργαζόμενους «με τις όσο το δυνατόν λιγότερες κοινωνικές συνέπειες», δηλαδή χωρίς καμιά αντίδραση εφόσον οι ίδιοι οι εργαζόμενοι «αποδέχονται» την απόλυση τους
·         Στην θέση τους και κάνοντας χρήση αντεργατικών νόμων που ψηφίζονται από την Βουλή, έχει την δυνατότητα να απασχολεί άλλο προσωπικό με μισθούς πείνας, όπως ήδη κάνει σε θυγατρικές ή με ενοικιαζόμενους/εποχικούς/συμβάσεις έργου.

Αυτοί που θα φύγουν
Ø      Απολύονται «οικιοθελώς» υπακούοντας στον εκβιασμό, στην ανασφάλεια, στον φόβο για τα χειρότερα που θα έρθουν
Ø      Mε την αποζημίωση θα πάρουν ίσως ανάσα, αλλά αυτή αργά ή γρήγορα θα χαθεί στην χοάνη των δανείων, των χαρατσιών και των φόρων
Ø      Όσοι θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη θα την βλέπουν να μειώνεται συνεχώς από τους αντιασφαλιστικούς νόμους της Βουλής
Ø      Όσοι θα περιμένουν την συνταξιοδότηση τους, ρισκάρουν, καθώς η εργοδοσία δηλώνει καθαρά ότι δεν προσφέρει καμιά εγγύηση. Η εμπειρία δείχνει ότι μπορεί και να γίνει λάθος στην εκτιμώμενη ημερομηνία ή να αλλάξουν εκ νέου οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, πράγμα ανοιχτό με τις συνεχείς ανατροπές που επιδιώκουν κυβερνήσεις – κεφάλαιο –ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Στην Ιταλία 390.000 ασφαλισμένοι βρέθηκαν χωρίς εργασία και χωρίς σύνταξη με τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.

Εμάς όλους που μένουμε πίσω
>        Μας καταδικάζει σε μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας μας με καρότο ένα μισθό πείνας και με μαστίγιο την ανεργία με την οποία ήδη βασανίζουν το λαό μας
>        Μας τιμωρεί με χαμηλότερους μισθούς και λιγότερα εργασιακά δικαιώματα για να μπορέσει ο όμιλος να γίνει περισσότερο «ανταγωνιστικός», δηλαδή να αυξήσει ακόμη περισσότερο την κερδοφορία στις δικές μας πλάτες
>        Μας αφήνει με συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που για τον «δικό μας καλό» είναι πρόθυμες να συμφωνήσουν σε νέες συμβάσεις με μείωση μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων (ανθυγιεινό, παιδικής μέριμνας κλπ.), ώστε να «διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας». Και όμως, αντίστοιχες υποχωρήσεις στο παρελθόν όχι μόνο δεν ανέτρεψαν την πορεία της χειροτέρευσης της ζωής των εργαζομένων, αλλά αντίθετα η εργοδοσία πιο επιθετικά έρχεται και σήμερα να ανακοινώσει «εθελούσιες» απολύσεις και συρρίκνωση του προσωπικού.

Ας θυμηθούμε ότι το 2004 τότε που δεν υπήρχε «κρίση» στην οικονομία παρόμοια εθελούσια στην ΕΤΕ οδήγησε σε:
Ø      Μείωση των θέσεων εργασίας μετά την «οικιοθελή» αποχώρηση 1.500 περίπου εργαζόμενων
Ø      Περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και εντατικοποίηση της εργασίας. Οι προσλήψεις γίνονται πλέον μέσα από θυγατρικές και εταιρίες ενοικίασης, με ατομικές συμβάσεις και μισθούς φιλοδωρήματα.

Συνάδελφε,
Σε καλούμε, ενόψει της «εθελουσίας εξόδου», να συγκρουστείς με το φόβο και την ανασφάλεια. Η «υπομονή» δε θα λύσει τα προβλήματά μας, ούτε και τα προβλήματα είναι προσωρινά. Βάλε μπροστά το συλλογικό συμφέρον και μην υποκύπτεις σε λογικές βολέματος και υποταγής.
Μην περιμένεις μάταια να βρεθεί λύση μόνο για εσένα, την στιγμή που πρέπει και μπορούμε όλοι μαζί να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο για εμάς, τους γονείς, τους συγγενείς και τα παιδιά μας.
Η ανταγωνιστικότητα που θέλει η εργοδοσία σημαίνει μεγαλύτερη συσσώρευση κερδών, χωρίς κανένα όφελος για εμάς τους εργαζόμενους και το λαό.
Απέρριψε την εργοδοτική αντίληψη ότι η ζωή μας είναι «κόστος». Δεν είναι «φυσιολογικό», ούτε «αναγκαίο κακό», η ισοπέδωση των δικαιωμάτων σου και ό,τι βολεύει τα κέρδη τους.
Καταδίκασε τις κυβερνητικές, εργοδοτικές, «αριστερίζουσες» παρατάξεις στους συλλόγους σου, οι οποίες δεν θέλουν ή δεν μπορούν να σταματήσουν τις ορέξεις της εργοδοσίας πάνω στις δικές σου πλάτες.
Οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο του ομίλου ΕΤΕ, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές σχέσεις εργασίας, έχουμε κοινά συμφέροντα και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να παλέψουμε από κοινού. Συσπειρωνόμαστε στις γραμμές του ΠΑ.Μ.Ε. και ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους που έχουν παρόμοια βάσανα. Δεν είμαστε μόνοι.

Μας φοβούνται, γιατί ξέρουν ότι
χωρίς τη δική μας δουλειά
ο μύλος των κερδών τους δεν γυρνά.

Οργανωνόμαστε στο ταξικό «Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής». Το Σωματείο είναι κλαδικό και συνενώνει όλους τους εργαζόμενους στο χρηματοπιστωτικό. Παλεύει με κριτήριο τις σύγχρονες αυξανόμενες ανάγκες μας. Ένα μαζικό και αγωνιστικό σωματείο, προσανατολισμένο στα πραγματικά προβλήματα μας, μπορεί και είναι όπλο στα χέρια μας.

Όλοι εμείς που εργαζόμαστε για τον όμιλο ΕΤΕ (Εθνική –Εurobank)
Πρέπει να καταβάλουμε πως τα συμφέροντα της εργοδοσίας οδηγούν συνολικά σε μεγαλύτερη εκμετάλλευση μας. Η δική μας ατομική απραξία και ουδετερότητα είναι αυτή που δεν δίνει δυναμική στην οργανωμένη, συλλογική αντίδραση με βάση το ταξικό μας συμφέρον.

Στην αντίθεση εργοδότες – εργαζόμενοι δεν υπάρχουν ουδέτεροι.
Ή με την εργοδοσία είσαι ή με εμάς τους εργαζόμενους.