ΕΠΙΘΕΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΑΥΛΑ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΚΕΦΑΛΑΙΟ - €€


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Από τη μια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εκχωρεί τη δημόσια περιουσία σε μεγάλους ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους – «επενδυτές», χαρίζοντάς τους ζεστό χρήμα και φοροαπαλλαγές, προπαγανδίζοντας πως έτσι θα έρθει «δίκαιη» ανάπτυξη όπου κεφάλαιο και εργαζόμενοι θα ωφεληθούν.

Από την άλλη υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ νομοθετεί τη κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, πετσοκόβει συντάξεις, χαρατσώνει και φοροληστεύει άγρια τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Η σκληρή πραγματικότητα με τους χιλιάδες απλήρωτους ή μισοπληρωμένους εργαζόμενους, τα «κανόνια» που σκάνε να αφήνουν πίσω τους χιλιάδες άνεργους, την ευέλικτη και ανασφάλιστη εργασία, με τους ανέργους να ανακυκλώνονται σε διάφορα προγράμματα απασχόλησης.

Στον κλάδο οι απώλειες στο εισόδημα των τραπεζοϋπαλλήλων από το 2012 έχουν φτάσει στο 30% - 40%. Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες ή με ελαστικές εργασιακές σχέσεις βιώνουν το άγχος και το φόβο αν θα ανανεωθεί η σύμβαση κάθε 3μηνο ή (στην καλύτερη) 6μηνο. Οι ομαδικές απολύσεις στις τράπεζες με το κόλπο των εθελούσιων μείωσε το συνολικό αριθμό των εργαζομένων κατά περίπου 20.000.

ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΛΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ

Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού. Νέα μείωση του κατώτατου μισθού από 1/1/2017. Κατάργηση όλων των προσαυξήσεων - επιδομάτων, τριετιών και κατάργηση της μετενέργειας, γενικά των Συλλογικών Συμβάσεων. Μείωση του κόστους των υπερωριών, της απασχόλησης το Σαββατοκύριακο, αλλά και ελαστικοποίηση του πλαισίου διευθέτησης του χρόνου εργασίας (αυξομείωση ωραρίου), με ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος. Πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Γενικευμένη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις με επέκταση όλων των «νέων» μορφών φτηνής και απροστάτευτης μικροεργασίας. Χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, στο δικαίωμα στην απεργία.

Όλο αυτό το πακέτο των νέων ανατροπών στα μισθολογικά και εργασιακά μας δικαιώματα, που οι ενώσεις των εργοδοτών απαιτούν, είναι οι περίφημες «βέλτιστες πρακτικές» της €.€. στα εργασιακά, τις οποίες έχουν συνυπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, αλλά και η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ/ΛΑΕ, ανεξάρτητοι) μέσα από τους βρώμικους «κοινωνικούς διαλόγους».


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,


Όσο κι αν είναι δύσκολη η κατάσταση, πολλά μπορούν να γίνουν, αν αποφασίσουμε να δείξουμε την πραγματική μας δύναμη. Αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσει η ενότητα και η οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους συνολικά. Απαντάμε στα σχέδιά τους με στόχο όχι μόνο να εμποδίσουμε τη νέα επίθεση που ετοιμάζουν, αλλά να διεκδικήσουμε τις τεράστιες απώλειες που είχαμε, με γνώμονα τις δικές μας ανάγκες.

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΚΑΘΕ ΣΥΛΛΟΓΟ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ, ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΚΑΘΕ ΤΙΜΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ, ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΟ ΧΠΣ, ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ.

ΝΑ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ  ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ, ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΝΙΑΙΟΥ, ΣΤΑΘΕΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

 


        Η Πρόεδρος              Ο Γενικός Γραμματέας

       Ε. Χαλιού                      Ν. Μεσσάδος